Paj med bacon och broccoli
En god bacon- och broccolipaj smaksatt med lite extra rödlök, chili och vitlök. Gräddad i pajskal med äggstanning och riven mozzarella.
Tillagning
- Skär smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta hastigt ihop till en pajdeg. Ställ in pajdegen i kylen att vila 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Koka upp en kastrull med 1 liter vatten.
- Skölj broccoli. Skär bort fula delar på stammen. Skär loss buketter. Skär stammen i tärningar.
- Koka broccolistammen i 3 minuter. Tillsätt buketterna och koka i ytterligare 3 minuter. Häll av och skölj kallt i durkslag. Sätt åt sidan.
- Skär bacon i små bitar eller använd tärnad bacon. Fräs i en stor stekpanna några minuter.
- Skala och hacka rödlöken. Tillsätt till baconet och fräs någon minut.
- Tillsätt pressad vitlök och chiliflakes. Fräs någon minut till.
- Skär broccolibuketter i mindre bitar - förslagsvis 2-3 bitar vardera. Tillsätt broccoli till pannan med bacon och vänd runt. Smaka av med salt och peppar. Sätt åt sidan.
- Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform på 24-26 cm diameter. Stick hål här och där över botten av pajdegen med en gaffel.
- Grädda pajskalet i 10 minuter.
- Ta ut och fördela fyllningen av bacon och broccoli i pajskalet.
- Blanda ägg med mjölk, peppar, salt samt hälften av osten i en skål.
- Fördela över äggstanningen.
- Strö över resten av osten.
- Sänk värmen till 175 grader.
- Grädda pajen i ca 35 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och äggstanningen har stelnat.
- Ta ut och låt svalna något. Pajen kan serveras varm, rumsvarm eller kall. Kan förvaras i kylen några dagar. Kan även frysas.
- Gott med grönsallad till.
Serveringsförslag
- Pajen passar både varm till lätt middag, buffé eller lunch. Eller kall till utflykt. Mycket god till matlådan.
- Gott med en sallad till. Jag hade tomat, grönsallad och groddar toppat med olivolja och balsamvinäger till. Eller prova något annat förslag på grönsallad. Jag gillar även Dijondressing till.
Varianter
- Byt bacon mot tärnat rökt fläsk, pancetta eller guanciale.
- Andra grönsaker som passar i är knipplök, färsk gul lök med blast, tärnad röd eller gul paprika, kokt blomkål, kokt tärnad morot, gröna kokta ärtor, majs, fräst spenat, babyspenat, svarta oliver, hackad bladpersilja, strimlad grönkål.
- Byt riven mozzarella mot annan riven ost, lagrad ost eller liknanden.
- Byt ut hälften av den rivna osten mot smakrikare ost som fetaost, fårost, ädelost eller getost.
- Strö över valnötter eller pinjenötterna på toppen.
Portionsberäkning
Det blir 6 medelstora portioner. Räkna 4 portioner om ni vill ha mycket paj.
Uppskattat näringsvärde per portion: 475 kcal