Tacopaj med kyckling
Tacopaj med kyckling, majs, svarta bönor, paprika och färsk koriander. Här med smak av tacokrydda.
Tillagning
- Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dra isär eller grovhacka sönder kycklingkött.
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Fräs lök och vitlök i smör eller olivolja någon minut.
- Tärna paprika och tillsätt den. Tillsätt majs, bönor, kyckling och tacokrydda. Fräs runt några minuter.
- Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen. Pajdeg som sticker ut över kanten kan du antingen vika över eller skära bort.
- Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 8 minuter.
- Blanda mjölk, ägg, riven ost och salt i en bunke.
- Fördela kycklingfyllningen i pajskalet
- Skiva tomat och lägg över fyllningen.
- Häll i äggstanningen.
- Grädda tacopajen 30-40 minuter tills all äggstanning stelnat.
- Du kan testa om tacopajen är stel genom att skaka på den.
- Ta ut och servera tacopajen varm eller kall. Garnera gärna med hackad färsk koriander.
Val av kyckling
- Godast blir pajen med stekt kycklingkött eller kokt kycklingkött du hackat eller dragit isär grovt.
- Helgrillad kyckling eller pulled chicken passar att laga och kanske först äta av som vanlig rätt och sedan ta resterna till pajen.
- Man kan också köpa färdiggrillad kyckling. Använd gärna en pajform på 24 diameter med höga kanter för det är mycket med smaskig fyllning.
Varianter
Istället för tacokrydda kan du ta några krm rökt paprikapulver, mald spiskummin, chilipulver och mald koriander.
Serveringsförslag
- Servera gärna med matyoghurt eller gräddfil, grönsallad, limeklyftor, färsk grovhackad koriander, tortillachips och chilisalsa.
- Gott till är även en koriandersås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 469 kcal