Tacopaj med kyckling

Tacopaj med kyckling, majs, svarta bönor, paprika och färsk koriander. Här med smak av tacokrydda. Istället för tacokrydda kan du ta några krm rökt paprikapulver, mald spiskummin, chilipulver och mald koriander.

Godast blir pajen med stekt kycklingkött eller kokt kycklingkött du hackat eller dragit isär grovt. Helgrillad kyckling eller pulled chicken passar att laga och kanske först äta av som vanlig rätt och sedan ta resterna till pajen. Man kan också köpa färdiggrillad kyckling. Använd gärna en pajform på 24 diameter med höga kanter för det är mycket med smaskig fyllning.

Servera gärna med matyoghurt eller gräddfil, grönsallad, limeklyftor, färsk grovhackad koriander, tortillachips och chilisalsa.

6 portioner tacopaj med kyckling

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk smör eller olja
  • 1 röd paprika
  • 100 gram majs
  • 1 pkt svarta bönor
  • 300 gram kokt eller stekt kycklingkött
  • 0,5 pkt tacokrydda
  • 2 msk chilisalsa (valfritt)
  • 1 dl grovhackad färsk koriander (valfritt)
  • 4 skivor tomat
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 dl riven ost som mozzarella eller texmex-ost

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Dra isär eller grovhacka sönder kycklingkött.
  4. Skala och hacka lök samt vitlök.
  5. Fräs lök och vitlök i smör eller olivolja någon minut.
  6. Tärna paprika och tillsätt den. Tillsätt majs, bönor, kyckling och tacokrydda. Fräs runt några minuter.
  7. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen. Pajdeg som sticker ut över kanten kan du antingen vika över eller skära bort.
  8. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 8 minuter.
  9. Blanda mjölk, ägg, riven ost och salt i en bunke.
  10. Fördela kycklingfyllningen i pajskalet
  11. Skiva tomat och lägg över fyllningen.
  12. Häll i äggstanningen.
  13. Grädda tacopajen 30-40 minuter tills all äggstanning stelnat.
  14. Du kan testa om tacopajen är stel genom att skaka på den.
  15. Ta ut och servera tacopajen varm eller kall. Garnera gärna med hackad färsk koriander.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer