Köttfärspaj med fetaost

Introduktion och förberedelse

Baka en god köttfärspaj toppad med fetaost och riven mozzarella.

Bakas utan ägg eller äggstanning men får ändå en matig och saftig fyllning av köttfärs, krossade tomater, lök, vitlök, basilika, sambal oelek, riven ost och fetaost.

Serveringsförslag

  • Pajen passar till lunch, middag eller buffé. Eller ta med i lunchlåda.
  • Gott med en sallad till som ex. babyspenat, tärnade tomater och oliver toppad med olivolja och vinäger.
  • Eller servera med grönsallad, tomatsallad samt marinerade vita bönor.
  • Vill du ha en sås till passar förslagsvis en kall paprikasås eller sweetchilisås med yoghurt.

Varianter

  • Blir bäst med mager nötfärs eller viltfärs som älgfärs. Funkar även med kycklingfärs. 
  • Fetaost kan bytas mot billigare vitost.
  • Vill du inte toppa med fetaost så kan du skippa det eller baka en vanlig köttfärspaj eller en tacopaj.

Gott med en sallad till som ex. babyspenat, tärnade tomater och oliver toppad med olivolja och vinäger. 
Gott med en sallad till som ex. babyspenat, tärnade tomater och oliver toppad med olivolja och vinäger. 

1 köttfärspaj, 5-6 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör eller margarin
  • 3-5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 650 gram nötfärs
  • 1,5 gul lök
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 msk socker
  • 1 msk torkad basilika
  • 1,5 tsk Sambal Oelek
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 250 gram fetaost
  • 125 gram riven ost som mozzarella eller gratängost

Tillagning

  1. Mät upp mjöl i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
  2. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
  3. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  4. FYLLNING: Skala och hacka lök och fräs den i olivolja i stekpannan några minuter så den blir mjuk utan att få färg. Tillsätt tomatpuré, socker, basilika, Sambal Oelek, salt och peppar. Pressa vitlöken över och rör om. Fräs någon minut till.
  5. Tillsätt krossade tomater. Låt småputtra på låg värme 15 minuter - rör om då och då.
  6. Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Degen räcker till en stor pajform på ca 26-28 cm diameter, två mindre pajer eller fyra portionspajer. Nagga bottnen med en gaffel.
  7. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
  8. Bryn köttfärsen i olivolja i en stekpanna och tillsätt till tomatsåsen samt rör ut till en tjock köttfärssås. Smaka av med salt och peppar.
  9. Ta ut pajskalet och låt det svalna någon minut. Lägg i köttfärsfyllningen och fördela i ett jämnt lager.
  10. Skär fetaost i stavar eller grova bitar eller smula sönder. Fördela fetaosten över fyllningen. Strö över riven ost.
  11. Grädda köttfärspajen på nedersta delen av ugnen tills osttäcket fått fin färg i cirka 20 minuter.
E-mail
Medel: 3.9 (47 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 469 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-17

Tillbehör och liknande recept: