Köttfärspaj med fetaost

Introduktion och förberedelse

Baka en god köttfärspaj toppad med fetaost och riven ost.

Bakas utan ägg eller äggstanning men får ändå en saftig fyllning av köttfärs, krossade tomater, lök, vitlök, basilika, sambal oelek, riven ost och fetaot.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

En stor paj räcker till 8 normala portioner och 6 stora portioner.

Varianter

  • Du kan ta valfri köttfärs som blandfärs, fläskfärs, nötfärs eller viltfärs som älgfärs.
  • Fetaost kan bytas mot billigare vitost.
  • Vill du inte toppa med fetaost så kan du skippa det eller baka en vanlig köttfärspaj eller en tacopaj.

6 portioner, 1 köttfärspaj

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör eller margarin
  • 3-5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 800 gram blandfärs, fläskfärs eller nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 1 burk krossade tomater
  • 200 gram tomatpuré
  • 1 msk socker
  • 1 msk torkad basilika
  • 2 tsk Sambal Oelek
  • 3 vitlöksklyftor eller efter tycke
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 påse, 150 gram riven ost som gratängost
  • 250 gram fetaost

Tillagning

  1. Mät upp mjöl i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
  2. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
  3. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  4. FYLLNING: Bryn färsen i olivolja stekpanna och lägg den sedan i en gryta. Skala och hacka lök och fräs den i olivolja i stekpannan några minuter så den blir mjuk utan att få färg. Lägg den sedan i grytan.
  5. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, socker, basilika, Sambal Oelek, salt och vitpeppar. Pressa vitlöken över och rör om. Låt småputtra på låg värme 15 minuter - rör om då och då. Låt småkoka medan du förgräddar pajskalet.
  6. Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Degen räcker till en stor pajform på ca 24-28 cm diameter, två mindre pajer eller fyra portionspajer. Nagga bottnen med en gaffel.
  7. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
  8. Ta ut pajskalet och låt det svalna någon minut. Lägg i köttfärsfyllningen och fördela i ett jämnt lager.
  9. Strö över smulad fetaost samt riven ost.
  10. Grädda köttfärspajen på nedersta falsen i 200 grader tills osttäcket fått fin färg, cirka 30 minuter. Om pajen börjar brännas i toppen så lägg över lite folie.
E-mail
Medel: 3.8 (35 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 469 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-10