Köttfärspaj med fetaost
Introduktion och förberedelse
Baka en god köttfärspaj toppad med fetaost och riven ost. Gott med grönsallad och tomatsallad.
Passar till lunch, middag eller buffé.
En stor paj räcker till 8 normala portioner och 6 stora portioner.
Varianter
- Du kan ta valfri köttfärs som blandfärs, fläskfärs, nötfärs eller viltfärs som älgfärs.
- Fetaost kan bytas mot billigare vitost.
- Vill du inte toppa med fetaost så kan du skippa det eller baka en vanlig köttfärspaj eller en tacopaj.
Tillagning
- Mät upp mjöl i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
- Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
- Bryn färsen i olivolja stekpanna och lägg den sedan i en gryta. Skala och hacka lök och fräs den i olivolja i stekpannan några minuter så den blir mjuk utan att få färg. Lägg den sedan i grytan.
- Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, socker, basilika, Sambal Oelek, salt och vitpeppar. Pressa vitlöken över och rör om. Låt småputtra på låg värme 15 minuter, rör om då och då, och tag sedan grytan från värmen.
- Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Degen räcker till en stor eller två mindre pajer. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 5 minuter på 200 grader.
- Ta ut pajskalet och lägg i köttfärsfyllningen, jämnt fördelat över hela.
- Strö över smulad fetaost samt riven ost.
- Grädda köttfärspajen på nedersta falsen i 200 grader tills osttäcket fått fin färg, cirka 30-35 minuter. Om pajen börjar brännas i toppen så lägg över lite folie.
Uppskattat näringsvärde per portion: 469 kcal