Köttfärspaj med fetaost

Gott med grönsallad och tomatsallad. Passar till lunch, middag eller buffé.
En stor köttfärspaj räcker till ca 8 portioner.

1 köttfärspaj

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 800 gram bland-, fläsk- eller nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 1 burk krossade tomater
  • 200 gram tomatpuré
  • 1 msk socker
  • 1 msk torkad basilika
  • 2 msk Sambal Oelek
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 påse, 150 gram riven ost som gratängost
  • 250 gram fetaost

Tillagning

  1. Mät upp mjöl och havregryn i en skål och blanda samman. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
  2. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
  3. Bryn färsen i olivolja stekpanna och lägg den sedan i en gryta. Skala och hacka lök och fräs den i olivolja i stekpannan några minuter så den blir mjuk utan att få färg. Lägg den sedan i grytan.
  4. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, socker, basilika, Sambal Oelek, salt och vitpeppar. Pressa vitlöken över och rör om. Låt småputtra på låg värme 15 minuter, rör om då och då, och tag sedan grytan från värmen.
  5. Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Degen räcker till en stor eller två mindre pajer. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 5 minuter på 200 grader.
  6. Ta ut pajskalet och lägg i köttfärsfyllningen, jämnt fördelat över hela.
  7. Strö över smulad fetaost samt riven ost.
  8. Grädda köttfärspajen på nedersta falsen i 200 grader tills osttäcket fått fin färg, cirka 30-35 minuter. Om pajen börjar brännas i toppen så lägg över lite folie.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer