Äppelpaj med havregryn

En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till pajen är det gott med vaniljvisp, hemgjord vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde funkar också. Ett gott och fräscht alternativ till pajen är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.

Kolla in min film på Youtube och se hur man bakar äppelpajen.

Smuldeg kan du blanda på olika vis - här är lite varianter.

Du behöver en pajform - här 28 cm diameter - men du kan också ta en mindre form ex 25 cm och minska receptet något till fyra portioner. Eller ta portionsformar.

Vegan äppelpaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås eller sojaglass.

Glutenfri paj kan du baka med mandelmjöl istället för vetemjöl. Havregryn anses ej innehålla gluten men kan innehålla spår av vete så har du celiaki ska du ej baka pajen tycker jag.

4 stora eller 6 normala portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 5 äpplen, gärna svenska, ca 700 gram totalt
  • 2 msk socker
  • 0,5 tsk kanel (valfritt)
  • 1 msk smör till formen
  • 125 gram kallt smör eller margarin
  • 3 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform på ca 28 cm diameter med en msk smör.
  3. Skala äpplena, kärna ur dem samt skiva dem. Eller skär av äpple i skivor runt kärnhuset. Sprid ut dem i botten på pajformen.
  4. Pudra över lite socker och kanel.
  5. Blanda tärnat smör med socker, havregryn, vetemjöl och salt hastigt till en smulig deg i en bunke eller matberedare.
  6. Bred ut smuldegen i ett jämnt lager över äpplena i formen.
  7. Ställ in pajen på mellanläge i ugnen och grädda tills den fått ljusbrun färg i 20-25 minuter.
E-mail
Medel: 4.2 (200 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor.

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept