Äppelpaj med havregryn
Introduktion och förberedelse
En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen.
Serveringsförslag
Till pajen är det gott med vaniljvisp, köpt eller hemgjord vaniljsås, vaniljglass, råkräm eller vispad grädde smaksatt med något krm vaniljsocker.
Val av form
Du behöver en pajform 26-28 cm diameter - men du kan också ta en mindre form ex 24 cm och minska receptet något till fyra portioner. Eller ta portionsformar.
Varianter
- Smuldeg kan du göra på olika vis - här är lite fler varianter.
- Vill du laga pajen med enbart havregryn så ersätter du vetemjölet med havregryn - totalt 4 dl i detta recept.
- Gott blir även gott att mixa sönder hälften eller allt havregryn i en matberedare till en mer mjölig konsistens.
- Du kan baka med vanliga havregryn eller fiberhavregryn.
- En annan variant är att baka pajen med havrekross eller steel cut oats. Köper du ångbehandlade är det bara att ersätta havregrynen. Köper du ej ångbehandlad havrekross så blötlägg 1 dl havrekross över natten i vatten och ersätt samma mängd havregryn med den blötlagda havrekrossen.
Val av äpplen
Du kan ta vilken sorts äpplen vill - både matäpplen och ätäpplen funkar fint.
Vegan äppelpaj
Vegan äppelpaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås eller sojaglass.
Glutenfri paj
- Vill du ha helt glutenfri paj så se till att köpa havregryn märkta glutenfritt - annars kan havregryn innehålla lite gluten.
- Vetemjöl kan även ersättas med mandelmjöl.

Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en pajform på ca 28 cm diameter med en msk smör.
- Skala äpplena, kärna ur dem samt skiva dem. Eller skär av äpple i skivor runt kärnhuset. Sprid ut dem i botten på pajformen.
- Pudra över lite socker och kanel.
- Blanda tärnat smör med socker, havregryn, vetemjöl och salt hastigt till en smulig deg i en bunke eller matberedare.
- Bred ut smuldegen i ett jämnt lager över äpplena i formen.
- Ställ in pajen i mitten av ugnen och grädda tills den fått ljusbrun färg i ca 25 minuter.
- Ta ut och låt svalna något och servera varm eller ljummen med förslagsvis vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.
Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal