Äppelpaj med havregryn

En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till äppelpaj brukar jag ha vaniljvisp - men köpt eller hemgjord vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde funkar också. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.

Smuldeg kan du blanda på olika vis - här är lite varianter. Du kan skiva och hacka smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjölet och sockret. Eller hacka smöret och lägga med alla ingredienser i en plastpåse och mosa ihop det. Eller använda en matberedare med kniven på. Då kan fettet vara kylskåpskallt. Dela fettet grovt och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa. Ett alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna - men bäst blir smuldegen blandad med kallt smör.

Du behöver en pajform - här 28 cm diameter - men du kan också ta en mindre form ex 25 cm och minska receptet något till fyra portioner. Eller ta portionsformar.

Vegan äppelpaj kan du laga med mjölkfritt veganskt margarin (kolla Coop) istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås eller sojaglass.

4 stora eller 6 normala portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 5 äpplen, gärna svenska, ca 700 gram totalt
  • 2 msk socker
  • 0,5 tsk kanel (valfritt)
  • 1 msk smör till formen
  • 125 gram kallt smör eller margarin
  • 3 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform med en msk smör.
  2. Skala äpplena, kärna ur dem samt skiva Eller skär av skivor runt kärnhuset. Lägg i en smord pajform på ca 28 cm diameter.
  3. Pudra över lite socker och kanel.
  4. Blanda tärnat smör med socker, havregryn, vetemjöl och salt hastigt till en smulig deg.
  5. Bred ut i ett jämnt lager över äpplena i formen.
  6. Ställ in äppelpajen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-30 minuter.
E-mail
Medel: 4.3 (181 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer