Äppelpaj med havregryn

Introduktion och förberedelse för tillagning

En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till pajen är det gott med vaniljvisp, hemgjord vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde funkar också.

Ett gott och fräscht alternativ till pajen är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.

Du behöver en pajform - här 28 cm diameter - men du kan också ta en mindre form ex 25 cm och minska receptet något till fyra portioner. Eller ta portionsformar.

Kolla in min film på Youtube och se hur man bakar äppelpajen.

Varianter

Smuldeg kan du blanda på olika vis - här är lite varianter.

Vegan äppelpaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås eller sojaglass.

Glutenfri paj kan du baka med mandelmjöl istället för vetemjöl. Havregryn anses ej innehålla gluten men kan innehålla spår av vete så har du celiaki ska du ej baka pajen tycker jag.

4 stora eller 6 normala portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 5 äpplen, gärna svenska, ca 700 gram totalt
  • 2 msk socker
  • 0,5 tsk kanel (valfritt)
  • 1 msk smör till formen
  • 125 gram kallt smör eller margarin
  • 3 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform på ca 28 cm diameter med en msk smör.
  3. Skala äpplena, kärna ur dem samt skiva dem. Eller skär av äpple i skivor runt kärnhuset. Sprid ut dem i botten på pajformen.
  4. Pudra över lite socker och kanel.
  5. Blanda tärnat smör med socker, havregryn, vetemjöl och salt hastigt till en smulig deg i en bunke eller matberedare.
  6. Bred ut smuldegen i ett jämnt lager över äpplena i formen.
  7. Ställ in pajen på mellanläge i ugnen och grädda tills den fått ljusbrun färg i 20-25 minuter.
E-mail
Medel: 4.2 (247 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.