Äppelpaj med havregryn

Introduktion och förberedelse

En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till pajen är det gott med vaniljvisp, hemgjord vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde funkar också.

Ett gott och fräscht alternativ till pajen är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.

Du behöver en pajform - här 28 cm diameter - men du kan också ta en mindre form ex 25 cm och minska receptet något till fyra portioner. Eller ta portionsformar.

Kolla in min film på Youtube och se hur man bakar äppelpajen.

Varianter på smuldegen

Smuldeg kan du blanda på olika vis - här är lite varianter.

Vegan äppelpaj

Vegan äppelpaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås eller sojaglass.

Med enbart havregryn

Vill du laga pajen och smuldegen med enbart havregryn så ersätter du vetemjölet med havregryn - totalt 4 dl i detta recept.

Gott är att mixa sönder hälften eller allt havregryn i en matberedare till en mer mjölig konsistens men det är valfritt.

Glutenfri paj

Vill du ha helt glutenfri paj så se till att köpa havregryn märkt glutenfritt - annars kan havregryn innehålla lite gluten.

Vetemjöl kan även ersättas med mandelmjöl.

4 stora eller 6 normala portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 5 äpplen, gärna svenska, ca 700 gram totalt
  • 2 msk socker
  • 0,5 tsk kanel (valfritt)
  • 1 msk smör till formen
  • 125 gram kallt smör eller margarin
  • 3 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform på ca 28 cm diameter med en msk smör.
  3. Skala äpplena, kärna ur dem samt skiva dem. Eller skär av äpple i skivor runt kärnhuset. Sprid ut dem i botten på pajformen.
  4. Pudra över lite socker och kanel.
  5. Blanda tärnat smör med socker, havregryn, vetemjöl och salt hastigt till en smulig deg i en bunke eller matberedare.
  6. Bred ut smuldegen i ett jämnt lager över äpplena i formen.
  7. Ställ in pajen på mellanläge i ugnen och grädda tills den fått ljusbrun färg i 20-25 minuter.
E-mail
Medel: 4.2 (265 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.