Äppelpaj med havregryn

En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till äppelpaj brukar man ha vaniljvisp, köpt eller hemgjord vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.

Smuldeg kan du blanda på olika vis: du kan skiva och hacka smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjölet och sockret. Eller hacka smöret och lägga med alla ingredienser i en plastpåse och mosa ihop det. Eller använda en matberedare med kniven på. Då kan fettet vara kylskåpskallt. Dela fettet grovt och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa. Ett alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna - men bäst blir smuldegen blandad med rumsvarmt eller kallt smör.

6 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 6 äpplen, gärna svenska
  • 2 msk socker
  • 0,5 tsk kanel (valfritt)
  • 2 msk smör till formen
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala äpplena och kärna ur dem. Skiva dem och lägg i en smord pajform (smörj med lite av smöret innan du gör smuldegen).
  3. Pudra över lite socker och kanel.
  4. Blanda tärnat smör med socker, havregryn, vetemjöl och salt hastigt till en smulig deg.
  5. Bred ut i ett jämnt lager över äpplena i formen.
  6. Ställ in äppelpajen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-30 minuter.
E-mail
Medel: 4.3 (107 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer