Purjolökspaj

Purjolökspaj toppad med knapriga pinjenötter, skivad tomat samt en fyllning med riven ost.

6 portioner purjolökspaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 4 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk smör att smörja pajformen med
  • FYLLNING: 150 gram riven ost som mozzarella, gratängost eller lagrad ost
  • 25 cm purjolök, tjock mittbit, ca 250 gram
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 stora kvisttomater, plommontomater eller romatomater; eller 12 småtomater
  • 40 gram pinjenötter
  • ÄGGSTANNING: 4 ägg
  • 1 dl mjölk 3%
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skär smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta hastigt ihop till en pajdeg. Ställ in pajdegen i kylen att vila 30 minuter.
  3. Dela, skölj och strimla purjolöken.
  4. Stek purjolöken mjuk i en panna med olivolja. Peppra. Stek ca 10 minuter på lite över medelvärme. Sätt åt sidan.
  5. Skölj och skiva tomaterna. Riv ost.
  6. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  7. Grädda pajskalet i 10 minuter. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  8. Ta ut och låt pajskalet vila några minuter.
  9. Blanda ägg med mjölk och grädde samt vitpeppar och salt i en skål till äggstanning.
  10. Bred ut purjolöken i pajformen. Smula över riven ost. Peppra.
  11. Skölj och skiva tomater samt fördela dem över.
  12. Häll äggstanningen över fyllningen i pajformen.
  13. Grädda purjolökspajen i ca 30-35 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och äggstanningen har stelnat. Sänk värmen till 175 grader efter ca 15 minuter samt sprid över pinjenötter över pajen. Täck ev. över pajen med lite bakplåtspapper mot slutet om den börjar brännas på kanter och på toppen.
  14. Så ser du om pajen är klar: Testa genom att skaka på pajen i ugnen. Skvalpar ännu äggstanningen är den ej klar. Rör den sig lite i mitten är det ok - pajen stelnar vidare när den svalnar.
  15. Ta ut och låt svalna något och servera varm eller låt den kallna och servera kall. Kan förvaras i kylen några dagar. Kan även frysas.

Serveringsförslag

  • Gott med en grönsallad och Dijondressing till som lätt lunch, middag, på buffé eller till utflykt.
  • Pajen passar också till grillad kyckling, lufttorkad skinka, renstek, rökt kött, rökt lammstek, kall- eller varmrökt lax med mera.

Varianter

Annat som funkar att fräsa med purjolöken och ha i pajen som kommer på passar smakmässigt är:

  • Grönsaker som; knipplök, färsk gul lök med blast, tärnad röd eller gul paprika, grovt hackad broccoli, pressad vitlök, kokt blomkål, kokt tärnad morot, gröna kokta ärtor, majs, rödlök, fräst spenat, babyspenat, svarta oliver, hackad bladpersilja, strimlad grönkål;
  • Kött som grillad kyckling, stekt tärnat bacon eller fläsk;
  • Fisk och skaldjur som tärnad rökt lax, skalade räkor, sardeller, kräftstjärtar, krabbkött;
  • Annan ost som fetaost, fårost eller getost.
  • Pinjenötterna på toppen samt garnering är valfritt.

Portionsberäkning

Det blir 6 medelstora portioner. Räkna 4 portioner om ni vill ha mycket paj.

E-mail
Medel: 3.8 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 417 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-09

Tillbehör och liknande: