Purjolökspaj

Purjolökspaj - ett grundrecept som kan varieras. Paj med purjolök toppad med knapriga pinjenötter samt en fyllning med Västerbottenost och lite skivade plommontomater som garnering. Gott med en grönsallad och Dijondressing till som lätt lunch, middag, på buffé eller till utflykt. Pajen passar också till grillad kyckling, lufttorkad skinka, renstek, rökt kött, rökt lammstek, kall- eller varmrökt lax med mera.

Varianter:

Annat som funkar att fräsa med purjolöken och ha i pajen som kommer på passar smakmässigt är:

  • grönsaker som; knipplök, vårlök, färsk gul lök med blast, tärnad röd eller gul paprika, grovt hackad broccoli, pressad vitlök, kokt blomkål, kokt tärnad morot, gröna kokta ärtor, majs, rödlök, fräst spenat, babyspenat, svarta oliver, hackad bladpersilja, strimlad grönkål;
  • kött som grillad kyckling, stekt tärnat bacon eller fläsk;
  • fisk och skaldjur som tärnad rökt lax, skalade räkor, sardeller, kräftstjärtar, krabbkött;
  • annan ost som fetaost, fårost, - det var allt jag kan komma på som passar smakmässigt.

Pinjenötterna på toppen samt garnering med tomater är valfritt.

Västerbottenost är ej helt vegetarisk då den görs med löpe. Att tänka på om du ska bjuda på pajen åt vegetarianer. Ersätt med vegan ost ystad med enzym istället för löpe (vilket många industriellt framställda ostar är). Uteslut ev. parmesanost och Västerbotten från receptet om du vill.

6-8 portioner purjolökspaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör att smörja pajformen med
  • Pajfyllning: 75 gram riven Västerbottenost eller annan lagrad ost
  • 25 cm purjolök, tjock mittbit
  • 1 msk olivolja
  • 40-50 gram pinjenötter, en liten påse till garnering (valfritt)
  • 2 plommontomater eller små tomater
  • 1 krm svartpeppar
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Ställ in pajdegen i kylen att vila 20 minuter.
  3. Dela, skölj och strimla purjolöken.
  4. Fräs purjolöken i en stekpanna med olivolja. Peppra. Stek i några minuter så att den mjuknar och precis fått lite färg. Sätt åt sidan.
  5. Skölj och skiva tomaterna. Riv ost.
  6. Rosta pinjenötterna ljust bruna i ca 5 minuter på medelvärme i en torr stekpanna. Vänd runt med lite olivolja på slutet.
  7. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  8. Grädda pajskalet i 10 minuter. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  9. Ta ut och låt pajskalet vila några minuter.
  10. Blanda ägg med mjölk och grädde samt vitpeppar och salt i en skål till äggstanning.
  11. Bred ut purjolöken i pajformen. Lägg skivad tomat över purjolöken. Smula över riven ost. Peppra.
  12. Häll äggstanningen över fyllningen i pajformen.
  13. Grädda purjolökspajen i ca 30-35 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och äggstanningen har stelnat. Sänk värmen till 175 grader efter ca 15 minuter samt sprid över pinjenötter över pajen. Täck ev. över pajen med lite bakplåtspapper mot slutet om den börjar brännas på kanter och toppen.
  14. Så ser du om pajen är klar: Testa genom att skaka på pajen i ugnen. Skvalpar ännu äggstanningen är den ej klar. Rör den sig lite i mitten är det ok - pajen stelnar vidare när den svalnar.
  15. Ta ut och låt svalna något och servera varm eller låt den kallna och servera kall. Kan förvaras i kylen några dagar. Kan även frysas.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-08-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor.

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept