Rabarberpaj
Introduktion och förberedelse
Rabarberpaj - en smulpaj med rabarber är en klassiker med köpt eller hemgjord vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Pajen är enkel att baka med strimlad rabarber i botten, socker och ett täcke med smuldeg.
Ta så mycket rabarber att det blir ett ca 2 cm tjockt lager i botten på pajformen.
Val av form
- Du kan ta vilken pajform du vill - förslag är en rund pajform i keramik eller non-stick med diameter från 24 upp till 32 cm. Vanligt är 26 cm diameter - vilket jag använt till pajen nedan.
- Du kan också ta en rektangulär eller avlång non-stick pajform på runt 20-30 cm. Även större 22-34 cm funkar.
- Med större form så får du en tunnare paj och med mindre form en tjockare paj.

Varianter
- Du kan blanda ut rabarbern med förslagsvis hälften hallon, äpple, jordgubbar, vinbär, krusbär eller blåbär efter tycke och tillgång.
- Gillar du jordnötter kan du baka en rabarber- och jordgubbspaj med jordnötter i smuldegen.
- Byt ut en dl vetemjöl mot havregryn eller fiberhavregryn för rabarberpaj med havregryn.
- En god variant är rabarberpaj med kokos i smuldegen.
- En annan variant är med stött kardemumma tillsammans med rabarbern.
- För vegan rabarberpaj kan du baka med mjölkfritt margarin och ha sojaglass vanilj eller oatly vaniljvisp till.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala grov rabarber med en potatisskalare. Mjäll, späd och fin rabarber behövs ej skalas. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
- Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin. Förslag är en rund pajform på 26 cm diameter men större eller mindre funkar också.
- Lägg i och sprid ut rabarberbitarna i formen.
- Blanda socker och vaniljsocker. Strö över rabarbern.
- SMULDEG: Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl eller havregryn, socker och smör eller margarin i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman blandningen till en grynig massa - en smuldeg.
- Täck rabarbern med smuldegen i ett jämnt lager.
- Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-25 minuter.
- Servera pajen med kall vaniljsås, vaniljglass eller det du önskar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal