Rabarberpaj

Introduktion och förberedelse

Rabarberpaj - en smulpaj med rabarber är en klassiker.

Pajen är enkel att baka med strimlad rabarber blandad med lite socker och vaniljsocker som täcks av ett täcke med smuldeg.

Serveringsförslag

  • Passar till efterrätt eller dessert.
  • Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde, råkräm eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, crème fraiche eller sorbet.

Mängden rabarber

Räkna ca 400 gram rabarber eller 3-4 stycken 30 cm långa stora stjälkar. Behöver du skala den kan du räkna ca 100 gram extra.

Eller ta så att det blir ett ca 2 cm tjockt lager strimlad rabarber i botten på pajformen.

Val av form

  • Du kan ta vilken pajform du vill - förslag är en rund pajform i keramik eller non-stick med diameter från 24 upp till 32 cm. Vanligt är 26 cm diameter - vilket jag använt till pajen nedan.
  • Du kan också ta en rektangulär eller avlång non-stick pajform på runt 20-30 cm.
  • Med större form så får du en tunnare paj och med mindre form en tjockare paj.

Rabarberpaj med hemgjord vaniljsås
Nybakt och smulig sötsyrlig rabarberpaj med hemgjord vaniljsås crème anglaise. Blir också gott med köpt vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.

Varianter

6 portioner, 1 rabarberpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram strimlad rabarber, färsk eller fryst
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • SMULDEG: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl, havregryn eller mer vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 125 gram smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala grov rabarber med en potatisskalare. Mjäll, späd och fin rabarber behövs ej skalas. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin. Förslag är en rund pajform på 26 cm diameter men större eller mindre funkar också.
  4. Lägg rabarbern i formen.
  5. Strö över socker och vaniljsocker. Blanda runt. Sprid ut till ett jämnt lager.
  6. SMULDEG: Mät upp vetemjöl samt grahamsmjöl, havregryn eller mer vetemjöl i en skål. Tillsätt socker. Tärna smör och tillsätt det. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman blandningen till en smulig massa.
  7. Täck rabarbern med smuldegen i ett jämnt lager.
  8. Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-25 minuter.
  9. Ta ut och låt stå 5 minuter att svalna något.
  10. Servera pajen varm eller kall med vaniljsås, vaniljglass eller det du önskar.
E-mail
Medel: 3.8 (211 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-06

Tillbehör och liknande recept: