Rabarberpaj

Rabarberpaj - en smulpaj med rabarber är en klassiker med köpt eller hemgjord vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.

Pajen är enkel att baka med strimlad rabarber i botten, socker och ett täcke med smuldeg.

Ta så mycket rabarber att det blir ett ca 2 cm tjockt lager i botten på pajformen.

Vill du ha fler tips på vad du kan laga med rabarber - läs mer om rabarber.

1 rabarberpaj, 6 - 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram strimlad rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Smuldeg: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 125 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala grov rabarber med en potatisskalare. Mjäll, späd och fin rabarber behövs ej skalas. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  4. Lägg rabarberbitarna i formen.
  5. Blanda socker och vaniljsocker. Strö över rabarbern.
  6. Gör smuldegen till pajen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  7. Täck rabarbern med smuldeg.
  8. Baka pajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-25 minuter.
  9. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4 (123 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer