Rabarberpaj

Rabarberpaj - en smulpaj med rabarber är en klassiker med köpt eller hemgjord vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.

Pajen är enkel att baka med strimlad rabarber i botten, socker och ett täcke med smuldeg.

Ta så mycket rabarber att det blir ett ca 2 cm tjockt lager i botten på pajformen.

Vill du ha fler tips på vad du kan laga med rabarber - läs mer om rabarber.

1 rabarberpaj, 6 - 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram strimlad rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Smuldeg: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 125 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala grov rabarber med en potatisskalare. Mjäll, späd och fin rabarber behövs ej skalas. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  4. Lägg rabarberbitarna i formen.
  5. Blanda socker och vaniljsocker. Strö över rabarbern.
  6. Gör smuldegen till pajen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  7. Täck rabarbern med smuldeg.
  8. Baka pajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-25 minuter.
  9. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4 (123 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept