Rabarberpaj

Rabarberpaj - en smulpaj med rabarber är en klassiker med köpt eller hemgjord vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.

Pajen är enkel att baka med strimlad rabarber i botten, socker och ett täcke med smuldeg.

Ta så mycket rabarber att det blir ett ca 2 cm tjockt lager i botten på pajformen. 

Vill du ha fler tips på vad du kan laga med rabarber - läs mer om rabarber.

1 rabarberpaj, 6 - 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 stycken 30 cm långa stora stjälkar rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk maizena (valfritt)
  • Smuldeg: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  4. Lägg rabarberbitarna i formen.
  5. Blanda socker och vaniljsocker samt ev maizena. Strö över rabarbern.
  6. Gör smuldegen till pajen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  7. Täck rabarbern med smuldeg.
  8. Baka pajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-30 minuter. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4 (120 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer