Rabarberpaj

Introduktion och förberedelse

Rabarberpaj - en smulpaj med rabarber är en klassiker med köpt eller hemgjord vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.

Pajen är enkel att baka med strimlad rabarber i botten, socker och ett täcke med smuldeg.

Vill du ha fler tips på vad du kan laga med rabarber - läs mer om rabarber.

Val av form

Du kan ta vilken pajform du vill - förslag är en rund pajform i keramik eller non-stick med diameter från 24 upp till 32 cm. Vanligt är 26 cm diameter - vilket jag använt till pajen nedan. 

Du kan också ta en rektangulär eller avlång non-stick pajform på runt 20-30 cm. Även större 22-34 cm funkar. 

Med större form så får du en tunnare paj och med mindre form en tjockare paj. 

Ta så mycket rabarber att det blir ett ca 2 cm tjockt lager i botten på pajformen.

1 rabarberpaj, 6 - 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram strimlad rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Smuldeg: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 125 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala grov rabarber med en potatisskalare. Mjäll, späd och fin rabarber behövs ej skalas. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin. Förslag är en rund pajform på 26 cm diameter men större eller mindre funkar också.
  4. Lägg i och sprid ut rabarberbitarna i formen.
  5. Blanda socker och vaniljsocker. Strö över rabarbern.
  6. SMULDEG: Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl eller havregryn, socker och smör eller margarin i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman blandningen till en grynig massa - en smuldeg.
  7. Täck rabarbern med smuldegen i ett jämnt lager.
  8. Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-25 minuter.
  9. Servera pajen med kall vaniljsås, vaniljglass eller det du önskar.
E-mail
Medel: 3.9 (148 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer