Knaprig rabarberpaj med äpple och hallon

Introduktion och förberedelse

En god variant på rabarberpaj med extra smak av äpple och hallon samt sirap, solrosfrön, kokos och flingsalt. 

Pajdegen är extra enkel att laga då man rör ihop degen med smält smör och grädde direkt i kastrullen - mindre disk och kladd.  

Serveringsförslag

Serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, råkräm, yoghurtglass eller vispad grädde.

Varianter

  • Annat gott i fyllningen är hackad mandel eller hasselnötter. 
  • Frön som pumpafrön blir också gott. 
  • Gott i är även 1/2 tsk krossad kardemumma. 
  • För lite sötare och knäckigare paj kan man även ringla över några msk sirap på toppen. 

6 portioner rabarberpaj med äpple och hallon

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 450 gram rabarber
  • 3 små äpplen
  • 1 dl frysta eller färska hallon
  • 3 msk solroskärnor
  • 3 msk kokosflingor
  • 0,5 dl sirap
  • DEG: 130 gram smör
  • 1 dl grädde
  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på vanlig ugn 200 grader.
  2. Smörj en rund pajform på 26 cm diameter med smör.
  3. Skala rabarber om den är grov. Strimla den i 0,5 cm bitar. Sprid ut den i formen.
  4. Skala äpple, skär bort kärnhus och hacka i små bitar. Sprid ut i formen.
  5. Sprid hallon över rabarber och äpplen.
  6. Sprid över solrosfrön och kokosflingor.
  7. Ringla över sirapen.
  8. DEG: Smält smöret i en kastrull.
  9. Tillsätt grädde, socker, havregryn och vetemjöl.
  10. Rör ihop till en lös deg.
  11. Fördela degen över fyllningen.
  12. Strö över flingsalt.
  13. Grädda pajen i mitten av ugnen i 20 minuter.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  15. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-05-14

Tillbehör och liknande: