Paj med soltorkad tomat

Paj med soltorkad tomat och ost.

God med en sallad som lunch, middag, till buffé, midsommarbordet, picknick eller kräftskivan.

Också gott att skära i småbitar och servera som tilltugg eller tapas.

Soltorkadtomatpaj passar också till nattamat.

6 portioner paj med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 200 gram riven ost
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 2 dl hackade soltorkade tomater i olja eller uppblötta torkade soltorkade tomater

Tillagning

  1. Pajdeg: skär kallt smör i kuber. Kör med mjöl och salt några sekunder i matberedaren. Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder. Du kan också knåda samman mjöl och fett på bakbordet, tillsätta vattnet och snabbt blanda ihop till en deg. Slå in i plastfolie och lägg i kylen cirka 30 minuter.
  2. Sätt ugn på 175 grader.
  3. Kavla ut deg och klä en pajform. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 8 minuter. Pensla pajskalet med ägg.
  4. Fyllning: Blanda äggstanning av ägg, grädde, riven ost samt soltorkad tomat.
  5. Häll i pajskalet och grädda i cirka 30 - 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
  6. Gott med tomat- och grönsallad till.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer