Laxpaj med filodeg och ajvar

Letar du efter en riktigt enkel paj att laga så är detta en het kandidat. God är den också. 

För att göra pajen så enkel som möjligt men ändå god har jag använt fryst hackad lök, filodeg, riven ost, tärnad fryst lax - ingen lök att hacka, lax att skära, ost att riva eller pajdeg att knåda. Vill du hacka färsk lök, riva ost själv och tärna lax till bitar så går det såklart utmärkt det också. 

Servera laxpajen på buffé eller som lunch, middag eller utflyktsmat varm eller kall. Gärna med kokta grönsaker, salladsfat, tomatsallad eller grönsallad. Jag gillar att fräsa ihop hackad spenat och ärtor med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar samt servera till pajen. 

Laxpajen blir jättegod som resträtt att värma i bitar i stekpanna på båda sidor. 

Funkar jättebra att laga på överbliven filodeg då du bara skrynklar ihop filodegen och lägger som pajdej i botten och kanterna. 

Du kan bara i en stor pajform typ springform med avtagbara kanter eller som jag gjort till denna bild i en stekpanna med höga kanter och nonstick botten. 

Annat gott du kan blanda i med laxen som fyllning är smulad fetaost, hackad spenat, ärtor, hackad kokt broccoli, pressad vitlök, majs, tärnad paprika, fräst purjolök, fräst hackad grönkål, keso med mera.  

6 portioner laxpaj med filodeg

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 125 gram filodeg
  • 6 msk olivolja
  • 0,5 gul lök eller 1 dl fryst hackad gul lök
  • 300 gram lax, fryst i tärningar eller i bitar utan skinn
  • 3 ägg
  • 0,75 dl mjölk
  • 1 krm curry
  • 2 dl ajvar paprikaröra, het eller vanligt
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 dl riven mozzarella
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Tina filodeg om den är fryst.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Fräs lök och lax i hälften av olivoljan i en panna med höga kanter några minuter.
  4. Krydda laxen med curry, salt, peppar och chiliflakes. Hacka sönder till grova bitar. Lägg över på en tallrik. Skölj rent pannan om du vill baka pajen i den.
  5. Blanda ägg, mjölk, ajvar samt riven ost i en skål.
  6. Smörj pannan eller den form du valt att baka pajen i med resten av olivoljan.
  7. Ta filodegsblad och knyckla ihop dem samt täck botten och kanter med deg.
  8. Lägg i laxen och sprid ut den över botten med filodeg (ej kanterna). Häll över äggblandningen.
  9. Grädda filodegspajen i mitten av ugnen i 30 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen har fin färg.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer