Laxpaj med filodeg och ajvar

Letar du efter en riktigt enkel paj att laga så är detta en het kandidat. God är den också. 

För att göra pajen så enkel som möjligt men ändå god har jag använt fryst hackad lök, filodeg, riven ost, tärnad fryst lax - ingen lök att hacka, lax att skära, ost att riva eller pajdeg att knåda. Vill du hacka färsk lök, riva ost själv och tärna lax till bitar så går det såklart utmärkt det också. 

Servera laxpajen på buffé eller som lunch, middag eller utflyktsmat varm eller kall. Gärna med kokta grönsaker, salladsfat, tomatsallad eller grönsallad. Jag gillar att fräsa ihop hackad spenat och ärtor med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar samt servera till pajen. 

Laxpajen blir jättegod som resträtt att värma i bitar i stekpanna på båda sidor. 

Funkar jättebra att laga på överbliven filodeg då du bara skrynklar ihop filodegen och lägger som pajdej i botten och kanterna. 

Du kan bara i en stor pajform typ springform med avtagbara kanter eller som jag gjort till denna bild i en stekpanna med höga kanter och nonstick botten. 

Annat gott du kan blanda i med laxen som fyllning är smulad fetaost, hackad spenat, ärtor, hackad kokt broccoli, pressad vitlök, majs, tärnad paprika, fräst purjolök, fräst hackad grönkål, keso med mera.  

6 portioner laxpaj med filodeg

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 125 gram filodeg
  • 6 msk olivolja
  • 0,5 gul lök eller 1 dl fryst hackad gul lök
  • 300 gram lax, fryst i tärningar eller i bitar utan skinn
  • 3 ägg
  • 0,75 dl mjölk
  • 1 krm curry
  • 2 dl ajvar paprikaröra, het eller vanligt
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 dl riven mozzarella
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Tina filodeg om den är fryst.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Fräs lök och lax i hälften av olivoljan i en panna med höga kanter några minuter.
  4. Krydda laxen med curry, salt, peppar och chiliflakes. Hacka sönder till grova bitar. Lägg över på en tallrik. Skölj rent pannan om du vill baka pajen i den.
  5. Blanda ägg, mjölk, ajvar samt riven ost i en skål.
  6. Smörj pannan eller den form du valt att baka pajen i med resten av olivoljan.
  7. Ta filodegsblad och knyckla ihop dem samt täck botten och kanter med deg.
  8. Lägg i laxen och sprid ut den över botten med filodeg (ej kanterna). Häll över äggblandningen.
  9. Grädda filodegspajen i mitten av ugnen i 30 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen har fin färg.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer