Enkel paj med bär och vaniljkräm
En enkel paj eller tarteskal med bär och vaniljkräm i knaprigt pajskal. Fyll med de bär du har i trädgården eller tillgång till.
Tillagning
- PAJSKAL: Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
- Knåda ihop vetemjöl samt grahamsmjöl, farinsocker, smör och vatten till en deg och låt vila i kylen en halvtimme.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Stick några hål i degen med en gaffel eller täck mitten med folie och ärtor för att hindra den från att bubbla upp.
- Baka pajskalet i ca 15-20 minuter eller tills degen är fast och knaprig. Låt svalna innan du fyller det. Hit kan du förbereda någon dag innan.
- FYLLNING OCH SERVERING: Vispa vaniljvispen hård. Bred ut i ett jämnt lager i pajskalet.
- Toppa med rensade och sköljda bär.
- Pudra gärna över lite florsocker - speciellt om det är syrliga eller inte så mogna bär ex. röda vinbär.
- Kan även garneras med citronmeliss och rostade krossade pistagenötter eller flagad mandel eller valfri topping - se förslag på garnering ovan.
Serveringförslag
En bärpaj som är lätt att baka och gott till fika, fest, efterrätt, dessert, buffé eller kalas.
Val av bär
Blir mycket gott med färska bär som hallon, blåbär, björnbär, röda eller svarta vinbär, hjortron, krusbär, körsbär, smultron eller jordgubbar. Eller blanda de bär du har.
Garnering
- Pudra gärna över lite florsocker precis innan servering.
- Några andra förslag som passar att toppa pajen med är grön citronmeliss, blad från ätliga blommor som ringblommor, grovhackade pistagenötter, flagad rostad mandel, rostade grovhackade hasselnötter, pumpafrön och flagad kokos.
Val av vaniljkräm
- I receptet har jag tagit vaniljvisp som du vispar till kräm för att det är enkelt.
- Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm.
Varianter
- Vaniljkräm kan bytas mot citronkräm.
- Man kan också fylla med mjuk vaniljglass i kulor. Eller vispad grädde smaksatt med någon tsk vaniljsocker.
- Vill du ha en vegan paj så baka pajskalet med mjölkfritt margarin. Fyll med Marsan vaniljsås du kokat tjock till kräm. Eller sojaglass vanilj.
- Det finns även färdigbakta pajskal att köpa så blir det ännu enklare. Dock tycker jag det är mycket godare med hembakt pajskal.
Tips
- Dela gärna stora syrliga bär som krusbär och blanda med någon msk extra socker för att balansera syrligheten. Gäller även vinbär.
- Använder du körsbär eller bigarråer så kärna gärna ur dem innan.
Kan förberedas
- Bär och vaniljkräm kan du förbereda i god tid. Förvara bär och vaniljkräm i kylen.
- Pajskal kan du förbereda och baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller det om du vill förbereda i god tid.
- Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Med frukt
Kan också toppas med tärnade urkärnade mogna plommon, äpplen eller päron. Vänd runt äpplen och päron i lite citronsaft så de ej mörknar. Strö över lite kanel och råsocker vid servering.
Med frysta bär
Det går också att ta frysta bär - låt dem tina halvt innan.
Portionsvis småpajer
- Vill du ha små portionsvis tarteskal eller pajskal så tar du små metallformar - tarteformar - gärna med löstagbar botten och bakar pajskalen i. Det finns runda engångsformar i aluminium som funkar utmärkt.
- Istället för denna pajdeg kan du baka mandelmusslor och fylla på samma vis med vaniljkräm och bär.
Vintips
Serverar du pajen till fest kan det vara gott med ett passande sött vin till - mitt förslag är ett Moulin Touchais eller liknande franskt dessertvin. Till fint fika passar kaffe och likör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 195 kcal