Enkel paj med bär och vaniljkräm

Introduktion och förberedelse

En enkel paj eller tarteskal med bär och vaniljkräm i knaprigt pajskal. Fyll med de bär du har i trädgården eller tillgång till.

Blir mycket gott med färska bär som hallon, blåbär, björnbär, röda eller svarta vinbär, hjortron, krusbär, körsbär, smultron eller jordgubbar. Eller blanda de bär du har.

En bärpaj som är lätt att baka och gott till fika, fest, efterrätt, dessert, buffé eller kalas. Pajskalen kan du förbereda i god tid.

Dela gärna krusbär och blanda med någon msk extra socker för att balansera syrligheten i krusbären.

Använder du körsbär eller bigarråer så kärna gärna ur dem innan.

Garnering

Pudra gärna över lite florsocker precis innan servering.

Några andra förslag som passar att toppa pajen med är grön citronmeliss, blad från ätliga blommor som ringblommor, grovhackade pistagenötter, flagad rostad mandel, rostade grovhackade hasselnötter, pumpafrön och flagad kokos.

Köpt eller hemgjord vaniljkräm

I receptet har jag tagit vaniljvisp som du vispar till kräm för att det är enkelt.

Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm.

Med glass eller grädde

Man kan också fylla med mjuk vaniljglass i kulor. Eller vispad grädde smaksatt med någon tsk vaniljsocker.

Veganvariant

Vill du ha en vegan paj så baka pajskalet med mjölkfritt margarin. Fyll med Marsan vaniljsås du kokat tjock till kräm. Eller sojaglass vanilj.

Pajskal

Det finns även färdigbakta pajskal att köpa så blir det ännu enklare. Dock tycker jag det är mycket godare med hembakt pajskal.

Pajskal kan du förbereda och baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller det om du vill förbereda i god tid.

Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.

Enkel paj med vaniljkräm och jordgubbar
En variant på pajen med färska goda svenska jordgubbar. Genialiskt enkelt och gott med ett pajskal som du bakar själv - så kan du skryta lite att du bakat ;) Vaniljkrämen vispar du med färdig vaniljvisp och så toppa med de bär du gillar.

Med frukt

Kan också toppas med tärnade urkärnade mogna plommon, äpplen eller päron. Vänd runt äpplen och päron i lite citronsaft så de ej mörknar. Strö över lite kanel och råsocker vid servering.

Med frysta bär

Det går också att ta frysta bär - låt dem tina halvt innan.

Portionsvis småpajer

Vill du ha små portionsvis tarteskal eller pajskal så tar du små metallformar - tarteformar - gärna med löstagbar botten och bakar pajskalen i. Det finns runda engångsformar i aluminium som funkar utmärkt.

Istället för denna pajdeg kan du baka mandelmusslor och fylla på samma vis med vaniljkräm och bär.

Vintips:

Serverar du pajen till fest kan det vara gott med ett passande sött vin till - mitt förslag är ett Moulin Touchais eller liknande franskt dessertvin. Till fint fika passar kaffe och likör.

6 portioner enkel paj med bär och vaniljkräm

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • PAJSKAL: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl (eller extra vetemjöl)
  • 2 tsk socker
  • 150 gram smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • FYLLNING: 1 pkt vaniljvisp, 2,5 dl
  • 1 liter färska bär som jordgubbar eller 0,75 liter bär som hallon, vinbär, hjortron, blåbär, björnbär eller körsbär

Tillagning

  1. PAJSKAL: Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  2. Knåda ihop vetemjöl samt grahamsmjöl, farinsocker, smör och vatten till en deg och låt vila i kylen en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  4. Stick några hål i degen med en gaffel eller täck mitten med folie och ärtor för att hindra den från att bubbla upp.
  5. Baka pajskalet i ca 15-20 minuter eller tills degen är fast och knaprig. Låt svalna innan du fyller det. Hit kan du förbereda någon dag innan.
  6. FYLLNING OCH SERVERING: Vispa vaniljvispen hård. Bred ut i ett jämnt lager i pajskalet.
  7. Toppa med rensade och sköljda bär.
  8. Pudra gärna över lite florsocker - speciellt om det är syrliga eller inte så mogna bär ex. röda vinbär.
  9. Kan även garneras med citronmeliss och rostade krossade pistagenötter eller flagad mandel eller valfri topping - se förslag på garnering ovan.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 195 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.