Rabarberpaj med havregryn

Introduktion och förberedelse

Rabarberpaj med havregryn. En variant på smulpaj med mer havregryn i smuldegen.

Serveringsförslag

  • Passar till efterrätt eller dessert.
  • Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde, råkräm eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, crème fraiche eller sorbet.

Mängden rabarber

Räkna ca 400 gram rabarber eller 3-4 stycken 30 cm långa stora stjälkar. Behöver du skala den kan du räkna ca 100 gram extra. Eller ta så att det blir ett ca 2 cm tjockt lager strimlad rabarber i botten på pajformen.

Varianter

  • Ta fiberhavregryn istället för vanliga havregryn.
  • Blanda ut rabarbern med hälften skalat och tärnat äpple; lite röda vinbär, blåbär eller hallon är andra förslag.

Glutenfri paj

Vill du ha helt glutenfri paj så se till att köpa havregryn märkta som glutenfria och byt ut vetemjölet mot enbart havregryn.

Val av form

  • Du kan ta vilken pajform du vill - förslag är en rund pajform i keramik eller non-stick med diameter från 24 upp till 32 cm. Vanligt är 28 cm diameter - vilket jag använt till pajen nedan.
  • Du kan också ta en rektangulär eller avlång non-stick pajform på runt 20-30 cm.
  • Med större form så får du en tunnare paj och med mindre form en tjockare paj.

Rabarber- och havresmulpajen nygräddad i pajform
Rabarber- och havresmulpajen är farligt god nygräddad med vaniljglass eller vaniljsås.

6 portioner rabarberpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram strimlad rabarber, färsk eller fryst
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl havregryn
  • 1 dl socker till smuldegen
  • 125 gram smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare. Eller använd fryst strimlad rabarber som fått tina något.
  3. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  4. Bred ut rabarbern i ett jämnt täcke i formen.
  5. Strö över socker och vaniljsocker. Blanda runt.
  6. Gör smuldegen: Mät upp vetemjöl, havregryn, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman till en smulig deg.
  7. Täck rabarbern med smuldegen.
  8. Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 25 minuter.
  9. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås, vaniljglass eller det du önskar.
E-mail
Medel: 3.7 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 343 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-10

Tillbehör och liknande recept:

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt. Vin plus...