Rabarberpaj med havregryn

Introduktion och förberedelse

Rabarberpaj med havregryn. En smulpaj med mer havregryn i smuldegen.

Serveringsförslag

Passar till efterrätt eller dessert. Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

Mängden rabarber

Räkna ca 3 stycken 30 cm långa stora stjälkar rabarber eller så att det blir ett ca 2 cm tjockt lager hackad rabarber i botten på pajformen.

Med enbart havregryn

Vill du laga pajen och smuldegen med enbart havregryn så ersätter du vetemjölet med havregryn - totalt 3,5 dl i detta recept.

Gott är att mixa sönder hälften eller allt havregryn i en matberedare till en mer mjölig konsistens men det är valfritt.

Glutenfri paj

Vill du ha helt glutenfri paj så se till att köpa havregryn märkta som glutenfria - annars kan havregryn innehålla lite gluten.

6 portioner rabarberpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 4 tsk socker till smuldegen
  • 200 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  4. Bred ut rabarbern i ett jämnt täcke i formen.
  5. Strö över socker och lite vaniljsocker.
  6. Gör smuldegen till rabarberpajen: lägg mjöl, havregryn, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  7. Täck rabarbern med smuldegen.
  8. Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 30-35 minuter. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.4 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.