Rabarberpaj med havregryn

Introduktion och förberedelse

Rabarberpaj med havregryn. En smulpaj med mer havregryn i smuldegen.

God med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.

Räkna ca 3 stycken 30 cm långa stora stjälkar rabarber eller så att det blir ett ca 2 cm tjockt lager hackad rabarber i botten på pajformen.

Med enbart havregryn

Vill du laga pajen och smuldegen med enbarb havregryn så ersätter du vetemjölet med havregryn - totalt 3,5 dl i detta recept.

Gott är att mixa sönder hälften eller allt havregryn i en matberedare till en mer mjölig konsistens men det är valfritt.

Glutenfri paj

Vill du ha helt glutenfri paj så se till att köpa havregryn märkt glutenfritt - annars kan havregryn innehålla lite gluten.

6 portioner rabarberpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 4 tsk socker till smuldegen
  • 200 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  4. Bred ut rabarbern i ett jämnt täcke i formen.
  5. Strö över socker och lite vaniljsocker.
  6. Gör smuldegen till rabarberpajen: lägg mjöl, havregryn, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  7. Täck rabarbern med smuldegen.
  8. Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 30-35 minuter. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.4 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-11

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer