Rabarberpaj med havregryn
Rabarberpaj med havregryn. En rabarbersmulpaj med mer havregryn i smuldegen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare. Eller använd fryst strimlad rabarber som fått tina något.
- Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
- Bred ut rabarbern i ett jämnt täcke i formen.
- Strö över socker och vaniljsocker. Blanda runt.
- Gör smuldegen: Mät upp vetemjöl, havregryn, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman till en smulig deg.
- Täck rabarbern med smuldegen.
- Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 25 minuter.
- Servera rabarberpajen med kall vaniljsås, vaniljglass eller det du önskar.
Serveringsförslag
- Passar till efterrätt eller dessert.
- Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde, råkräm eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, crème fraiche eller sorbet.
Mängden rabarber
Räkna ca 400 gram rabarber eller 3-4 stycken 30 cm långa stora stjälkar. Behöver du skala den kan du räkna ca 100 gram extra. Eller ta så att det blir ett ca 2 cm tjockt lager strimlad rabarber i botten på pajformen.
Varianter
- Ta fiberhavregryn istället för vanliga havregryn.
- Blanda ut rabarbern med hälften skalat och tärnat äpple; lite röda vinbär, blåbär eller hallon är andra förslag.
- Du kan ta mindre mängd socker om du önskar en mindre söt paj. Tänk på att rabarber är syligt och behöver mycket socker för att balansera smaken.
Glutenfri paj
Vill du ha helt glutenfri paj så se till att köpa havregryn märkta som glutenfria och byt ut vetemjölet mot enbart havregryn.
Val av form
- Du kan ta vilken pajform du vill - förslag är en rund pajform i keramik eller non-stick med diameter från 24 upp till 32 cm. Vanligt är 28 cm diameter - vilket jag använt till pajen nedan.
- Du kan också ta en rektangulär eller avlång non-stick pajform på runt 20-30 cm.
- Med större form så får du en tunnare paj och med mindre form en tjockare paj.
Uppskattat näringsvärde per portion: 343 kcal