Äggstanning

Introduktion och förberedelse

Äggstanning till en paj. Äggsmet som du har till pajfyllningar.

Tips till paj

Fyll pajskalet med fyllningen du vill ha i din paj exempelvis:

Häll sedan äggstanningen över fyllningen och baka pajen.

Märker du att det behövs mer äggstanning så blandar du helt enkelt lite till av ex. ett ägg och 0,75 dl mjölk.

Tips

  • Klassisk pajdeg görs med vetemjöl, smör, vatten och salt. Pensla gärna pajskalet med uppvispat ägg innan eller när tar ut den ur ugnen och innan du häller på fyllningen så håller pajskalet extra tätt - det är dock valfritt.
  • Använd en pajform som är tät i botten och inte en pajfrom med löstagbar botten för då kan äggstanningen rinna ut.

Varianter

  • 1/2 krm curry är också gott i äggstanning.
  • Annat gott är i äggstanning och paj är någon msk hackade örter som persilja, gräslök med mera.
  • 1 tsk ajvar (paprikaröra), något krm sambal oelek chili, paprikapulver, 1/2 pressad vitlök eller 1/2 dl hackad spenat är annat gott i.
  • Riven ost som 1/2 dl parmesan, Västerbottenost och/eller riven mozzarella samt 75 gram smulad fetaost.
  • Mjölken kan ersättas helt eller delvis av grädde, gräddfil elelr matyoghurt ex. 1 dl grädde och 1,5 dl mjölk.

Äggstanning till en paj

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 4 ägg eller 3 stora frukostägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde (eller blanda)
  • 1,5 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda och vispa ihop ägg med mjölk (eller grädde), salt och vitpeppar i en skål.
  2. Nu är äggstanningen redo att användas till paj eller det du önskar.
E-mail
Medel: 3.9 (55 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-20

Tillbehör och liknande recept: