Äggstanning
Äggstanning till fyllning av en paj på 24-26 diameter med förslag på varianter och användning.
Tillagning
- Blanda och vispa ihop ägg med mjölk samt ev. grädde, salt och vitpeppar i en skål.
- Nu är äggstanningen redo att användas till paj eller det du önskar.
Användning
- Gör en pajdeg och fyll pajskalet med den fyllning du vill ha i din paj och fördela sedan över äggstanningen samt grädda pajen.
- Jag har många förslag på variant på pajer. Två förslag är kycklingpaj eller ost- och skinkpaj.
Tips
- Märker du att det behövs mer äggstanning så blanda mer av 1 ägg och 0,75 dl mjölk.
- Använd en pajform som är tät i botten. Använder du en pajfrom med löstagbar botten finns risken att äggstanningen kan läcka ut i ugnen.
- Pensla pajskalet med uppvispat ägg innan eller när tar ut pajskalet ur ugnen. Då håller pajskalet extra tätt om du önskar det. Det är dock valfritt.
Varianter
- Tillsätt 150 gram riven ost som mozzarella, lagrad ost eller annan riven ost. Fler förslag är 1/2 dl parmesan eller 75 gram smulad fetaost.
- Mjölken kan ersättas helt eller delvis av grädde, gräddfil elelr matyoghurt ex. 1/2 dl grädde och 2 dl mjölk.
- 1/2 krm curry är gott i äggstanning.
- Annat gott är i äggstanning och paj är någon msk hackade örter som persilja eller gräslök.
- 1 tsk ajvar (paprikaröra), något krm sambal oelek chili, paprikapulver, 1/2 pressad vitlök eller 1/2 dl hackad spenat är annat gott i.
Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal