Äggstanning

Äggstanning till en paj. Äggsmet som du har till pajfyllningar.

Fyll pajskalet med fyllningen du vill ha i din paj exempelvis tillagat kött som tärnat kycklingkött, tärnad paprika med mera för en kycklingpaj; riven ost och skinka för en ost- och skinkpaj eller den variant på paj du vill baka. Häll sedan äggstanningen över fyllningen och baka pajen.

Klassisk pajdeg görs med vetemjöl, smör, vatten och salt. Pensla gärna pajskalet med uppvispat ägg innan eller när tar ut den ur ugnen och innan du häller på fyllningen så håller pajskalet extra tätt - det är dock valfritt.

Använd en pajform som är tät i botten och inte en pajfrom med löstagbar botten för då kan äggstanningen rinna ut.

Märker du att det behövs mer äggstanning så blandar du helt enkelt lite till av ex. ett ägg och 0,75 dl mjölk.

Variationer:

  • En knivsudd curry är också gott i äggstanning.
  • Annat gott är i äggstanning och paj är hackade örter som persilja, gräslök med mera.
  • Ajvar (paprikaröra), sambal oelek chili, paprikapulver, pressad vitlök eller hackad spenat
  • Riven ost som parmesan, Västerbottenost och mozzarella samt smulad fetaost.
  • Mjölken kan ersättas helt eller delvis av grädde ex. 1 dl grädde och 1,5 dl mjölk. Gräddfil eller matyoghurt går också bra att byta 1 dl mjölk mot.

Äggstanning till en paj

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 4 ägg eller 3 stora frukostägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde (eller blanda)
  • 1,5 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda och vispa ihop ägg med mjölk (eller grädde), salt och vitpeppar i en skål.
  2. Nu är äggstanningen redo att användas till paj eller det du önskar.
E-mail
Medel: 4 (34 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer