Äggstanning

Äggstanning till en paj. Äggsmet som du har till pajfyllningar. Fyll pajskalet med fyllningen du vill ha i din paj exempelvis tillagat kött som tärnat kycklingkött, tärnad paprika med mera för en kycklingpaj; riven ost och skinka för en ost- och skinkpaj eller den variant på paj du vill baka. Häll sedan äggstanningen över fyllningen och baka pajen.

Klassisk pajdeg görs med vetemjöl, smör, vatten och salt. Pensla gärna pajskalet med ägg när tar ut den ur ugnen och innan du häller på fyllningen så håller pajskalet tätt. Använd en pajform som är tät och inte en pajfrom med löstagbar botten för då kan äggstanningen rinna ut. Märker du att det behövs mer äggstanning så blandar du helt enkelt lite till av ex. ett ägg och 0,75 dl mjölk. Rinner äggstanningen ut så går det att rädda allt genom att blanda mer äggstanning och fylla på med när pajen bakats en stund och äggstanningen stelnat lite mer i botten och täppt till läckan så att säga. 

Variationer: En knivsudd curry är också gott i äggstanning. Annat gott är i äggstanning och paj är hackade örter som persilja, gräslök med mera, ajvar (paprikaröra), sambal oelek chili, paprikapulver, pressad vitlök, hackad spenat, riven ost som parmesan, västerbotten och mozzarella samt smulad fetaost. Mjölken kan ersättas helt eller delvis av grädde ex. 1 dl grädde och 1,5 dl mjölk. Gräddfil eller matyoghurt går också bra att byta 1 dl mjölk mot.

Äggstanning till en paj

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda ägg med mjölk, salt och vitpeppar i en skål.
  2. Nu är äggstanningen redo att användas till paj.
E-mail
Medel: 4.4 (15 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer