Äggstanning

Äggstanning till en paj. Äggsmet som du har till pajfyllningar. Fyll pajskalet med fyllningen du vill ha i din paj exempelvis tillagat kött som tärnat kycklingkött, tärnad paprika med mera för en kycklingpaj; riven ost och skinka för en ost- och skinkpaj eller den variant på paj du vill baka. Häll sedan äggstanningen över fyllningen och baka pajen.

Klassisk pajdeg görs med vetemjöl, smör, vatten och salt. Pensla gärna pajskalet med ägg när tar ut den ur ugnen och innan du häller på fyllningen så håller pajskalet tätt. Använd en pajform som är tät och inte en pajfrom med löstagbar botten för då kan äggstanningen rinna ut. Märker du att det behövs mer äggstanning så blandar du helt enkelt lite till av ex. ett ägg och 0,75 dl mjölk. Rinner äggstanningen ut så går det att rädda allt genom att blanda mer äggstanning och fylla på med när pajen bakats en stund och äggstanningen stelnat lite mer i botten och täppt till läckan så att säga. 

Variationer: En knivsudd curry är också gott i äggstanning. Annat gott är i äggstanning och paj är hackade örter som persilja, gräslök med mera, ajvar (paprikaröra), sambal oelek chili, paprikapulver, pressad vitlök, hackad spenat, riven ost som parmesan, västerbotten och mozzarella samt smulad fetaost. Mjölken kan ersättas helt eller delvis av grädde ex. 1 dl grädde och 1,5 dl mjölk. Gräddfil eller matyoghurt går också bra att byta 1 dl mjölk mot.

Äggstanning till en paj

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda ägg med mjölk, salt och vitpeppar i en skål.
  2. Nu är äggstanningen redo att användas till paj.
E-mail
Medel: 4.2 (19 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer