Äggstanning

Äggstanning till en paj. Äggsmet som du har till pajfyllningar.

Fyll pajskalet med fyllningen du vill ha i din paj exempelvis tillagat kött som tärnat kycklingkött, tärnad paprika med mera för en kycklingpaj; riven ost och skinka för en ost- och skinkpaj eller den variant på paj du vill baka. Häll sedan äggstanningen över fyllningen och baka pajen.

Klassisk pajdeg görs med vetemjöl, smör, vatten och salt. Pensla gärna pajskalet med uppvispat ägg innan eller när tar ut den ur ugnen och innan du häller på fyllningen så håller pajskalet extra tätt - det är dock valfritt.

Använd en pajform som är tät i botten och inte en pajfrom med löstagbar botten för då kan äggstanningen rinna ut.

Märker du att det behövs mer äggstanning så blandar du helt enkelt lite till av ex. ett ägg och 0,75 dl mjölk.

Variationer:

  • En knivsudd curry är också gott i äggstanning.
  • Annat gott är i äggstanning och paj är hackade örter som persilja, gräslök med mera.
  • Ajvar (paprikaröra), sambal oelek chili, paprikapulver, pressad vitlök eller hackad spenat
  • Riven ost som parmesan, Västerbottenost och mozzarella samt smulad fetaost.
  • Mjölken kan ersättas helt eller delvis av grädde ex. 1 dl grädde och 1,5 dl mjölk. Gräddfil eller matyoghurt går också bra att byta 1 dl mjölk mot.

Äggstanning till en paj

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 4 ägg eller 3 stora frukostägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde (eller blanda)
  • 1,5 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda och vispa ihop ägg med mjölk (eller grädde), salt och vitpeppar i en skål.
  2. Nu är äggstanningen redo att användas till paj eller det du önskar.
E-mail
Medel: 4 (37 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.