Räkpaj

Introduktion och förberedelse

En riktigt lyxig räkpaj med massor av handpillade räkor, riven mozzarella och babyspenat i knaprigt pajskal.

Pajen passar till det mesta både till festlig lyxlunch, vardag, middag, sommarbuffé, picknick, midsommar och kräftskiva.

Serveringsförslag

  • God med sallad till som på bilden med strimlad babyspenat eller grönsallad; riven zucchini, halverade cocktailtomater samt en dressing på lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
  • Andra förslag är grönsallad med parmesan. Fler förslag på sallad här.
  • Vill du ha en sås till räkpajen så passar romsås eller en sås med dill, mango chutney, ingefära eller sweet chili till. Det finns också färdiga och smaksatta såser med crème fraiche osv att köpa som passar till.
  • En klyfta citron kan man också servera till.
  • Kan garneras med en kvist färsk dill om de serveras portionsvis.

Val av räkor

WWF rekommenderar räkor märkta med MSC, ASC och KRAV.

Godast blir att laga med räkor med skal. Räkor med skal finns i olika storlekar - finast och lättast att skala är stora XXL, XL och L. M funkar annars fint. Räkna att mer än hälften av vikten försvinner i skal.

Jag tog 800 gram frysta räkor med skal från en 1 kg påse av finaste räkor med skal L till nedan paj. Det räcker med en 500 grams påse räkor med skal dock.

Skalade räkor i lag är andra valet. Och sist tinade frysta räkor. Använder du färdigskalade räkor så krama ur vätskan i ett durkslag innan du har dem i pajen. Räkna ca 300 gram urkramade räkor.

Använder du frysta räkor utan skal så se till att tina dem innan och låta de rinna av väl i ett durkslag - krama gärna ur dem. Annars blir pajen vattning och stelnar ej.

Ta vara på räkskalen?

Räkskalen kan du spara och koka räkfond på till god sås, räkrisotto eller soppa.

Räkpajen serverad i bit med grönsallad och citron
Denna räkpaj blir riktigt lyxig med handpillade stora räkor. Gott till är en grönsallad som ovan med strimlad babyspenat, riven zucchini och tomater i lite olja och vinäger. Gott till är även en kall sås som romsås eller dillsås.

Alternativ

  • Andra grönsaker som passar i räkpaj är kokt hackad broccoli, majs, tärnad paprika, strimlad salladslök, hackad schalottenlök, hackad rödlök, strimlad purjolök och riven zucchini.
  • En favorit är med 1 dl stekt svamp som champinjoner eller avrunna burkchampinjoner.
  • Gott är även 1 dl kokt slantad grön eller vit sparris eller avrunnen burksparris.
  • Du kan späda pajen med 100 gram tärnad lax du fräser med spenaten i början. Minska då på mängden skalade räkor.
  • Du kan byta hälften av mozzarellaosten mot annan riven lagrad ost av valfri sort, gratängost, parmesan, Emmenthaler, Gruyere, Västerbottenost och/eller fetaost - kan blandas efter tillgång och smak.

6 portioner, 1 räkpaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 100 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 800 gram frysta räkor med skal L 70/90 eller annan
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk hackad gul lök eller schalottenlök
  • 65 gram färsk babyspenat (1 påse)
  • 0,5 tsk salt
  • ÄGGSTANNING: 2,5 dl grädde
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 ägg, normalstora medium
  • 1 dl hackad färsk dill
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 100 gram riven mozzarella eller annan riven ost
  • 1 tsk smör till pajformen

Tillagning

  1. Ta fram och tina räkorna om du köpt frysta hela räkor. Förslag är att sprida ut dem på en bricka och täcka över med plastfolie och låta tina någon timme.
  2. PAJDEG: Tärna smör och lägg i en bunke. Tillsätt mjöl och vatten samt salt. Blanda hastigt ihop till en deg. Täck över eller slå in i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  4. FYLLNING: Skala räkorna. Spara eventuellt skalen till räkfond. De kan frysas in till senare tillfälle.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Stek löken fem minuter utan att få färg i olivolja i en stekpanna.
  7. Skölj och grovhacka spenaten. Tillsätt den till löken och fräs runt tills den sjunkit ihop. Salta och sätt åt sidan att svalna något.
  8. ÄGGSTANNING: Vispa ihop ägg, grädde, hackad färsk dill, citronsaft, cayennepeppar, salt och peppar i en bunke.
  9. PAJSKAL: Smörj en pajform på ca 26 cm diameter med lite smör.
  10. Kavla ut pajdegen med lite mjöl till en rundel som täcker pajformen. Klä pajformen med degen i botten och längs kanterna. Skär eventuellt bort deg som sticker ut för långt. Du kan också trycka ut degen i formen med händerna. Stick hål lite här och där i botten av degen med en gaffel.
  11. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen. Täck eventuellt över med lite folie mot slutet så inte kanterna bränns. Ta ut pajskalet.
  12. Blanda de skalade räkorna med lök- och spenatblandningen i pannan.
  13. Sprid ut räk- och spenatblandningen i pajskalet.
  14. Strö över osten.
  15. Häll över äggstanningen.
  16. Ställ in pajen i nedre delen av ugnen. Grädda i 25 minuter. Sänk till 175 grader efter 15 minuter.
  17. Pajen ska stelna. Du kan testa genom att skaka på den och se om äggstanningen stelnat mot mitten av pajen. Börjar det bli bränt på kanterna så täck över med lite folie eller smörpapper.
  18. Ta ut pajen och låt den svalna ca 5 minuter innan servering. Eller låt den svalna helt och förvara den övertäckt i kylen för att värmas till servering.
  19. Räkpajen är god med förslagsvis en sallad, klyfta citron samt en kall sås till.
E-mail
Medel: 3.9 (86 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 465 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-06

Tillbehör och liknande recept: