Vegetarisk paj

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk paj med massor av grönsaker och god salt halloumiost. Paprika, broccoli, lök, morot, vitlök, majs, riven ost och champinjoner - allt gott i en paj man vill ha.

Gott med matyoghurt, grönsallad, vinägrett och gärna en het chilisalsa och korianderchutney om du vill laga lite extra festligt .

Andra goda grönsaker man kan ha i är frästa tärningar av aubergine, zucchini, spenat, strimlad purjolök, rödlök, gröna sojabönor med mera. Annan ost som passar är fetaost och Västerbottenost.

Räkna en liten burk majs på ca 165 gram.

6 portioner vegetarisk paj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • 0,5 halloumi
  • 1 morot
  • 3 msk smör eller olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 165 gram majs
  • 4 champinjoner
  • 1 huvud broccoli
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1 dl riven ost som mozzarella
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smula eller hacka sönder halloumi. Skala och tärna morot.
  4. Fräs halloumi och morot i smör eller olivolja några minuter.
  5. Tärna paprika och tillsätt den. Skala och hacka lök och finhacka samt tillsätt den. Tillsätt majs och hackade champinjoner. Fräs runt några minuter.
  6. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
  7. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 8 minuter.
  8. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i broccolin.
  9. Koka broccolin i en minut för fryst broccoli. Färsk broccoli kan du koka 5 minuter. Häll av i durkslag och skaka så att allt vatten rinner av.
  10. Blanda mjölk, ägg, riven ost och salt i en bunke.
  11. Fördela grönsaker och broccoli i pajskalet
  12. Häll i äggstanningen.
  13. Grädda pajen ca 30 minuter tills all äggstanning stelnat.
  14. Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den.
  15. Ta ut och servera pajen varm eller kall.
E-mail
Medel: 3.9 (47 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 417 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer