Vegetarisk paj
Vegetarisk paj med massor av grönsaker och god salt halloumiost.
Paprika, broccoli, lök, morot, vitlök, majs, riven ost och champinjoner - allt gott i en paj man vill ha.
Räkna en liten burk majs på ca 165 gram.
Tillagning
- Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smula eller hacka sönder halloumi. Skala och tärna morot.
- Fräs halloumi och morot i smör eller olivolja några minuter.
- Tärna paprika och tillsätt den. Skala och hacka lök och finhacka samt tillsätt den. Tillsätt majs och hackade champinjoner. Fräs runt några minuter.
- Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
- Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 8 minuter.
- Koka upp vatten i en kastrull och lägg i broccolin.
- Koka broccolin i en minut för fryst broccoli. Färsk broccoli kan du koka 5 minuter. Häll av i durkslag och skaka så att allt vatten rinner av.
- Blanda mjölk, ägg, riven ost och salt i en bunke.
- Fördela grönsaker och broccoli i pajskalet
- Häll i äggstanningen.
- Grädda pajen ca 30 minuter tills all äggstanning stelnat.
- Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den.
- Ta ut och servera pajen varm eller kall.
Serveringsförslag
Gott med matyoghurt, grönsallad, vinägrett och gärna en het chilisalsa och korianderchutney om du vill laga lite extra festligt .
Varianter
Andra goda grönsaker man kan ha i är frästa tärningar av aubergine, zucchini, spenat, strimlad purjolök, rödlök, gröna sojabönor med mera.
Annan ost som passar är fetaost och Västerbottenost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 417 kcal