Vegetarisk paj

Vegetarisk paj med massor av grönsaker och god salt halloumiost. Paprika, broccoli, lök, morot, vitlök, majs, riven ost och champinjoner - allt gott i en paj man vill ha.
Gott med matyoghurt, grönsallad, vinägrett och ev. en het chilisalsa och korianderchutney om du gillar det (sök recept här på receptfavoriter).
Räkna en liten burk majs på ca 165 gram.

6 portioner vegetarisk paj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • 0,5 halloumi
  • 1 morot
  • 3 msk smör eller olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 165 gram majs
  • 4 champinjoner
  • 1 huvud broccoli
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1 dl riven ost som mozzarella
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smula eller hacka sönder halloumi. Skala och tärna morot.
  4. Fräs halloumi och morot i smör eller olivolja några minuter.
  5. Tärna paprika och tillsätt den. Skala och hacka lök och finhacka samt tillsätt den. Tillsätt majs och hackade champinjoner. Fräs runt några minuter.
  6. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
  7. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 8 minuter.
  8. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i broccolin.
  9. Koka broccolin i en minut för fryst broccoli. Färsk broccoli kan du koka 5 minuter. Häll av i durkslag och skaka så att allt vatten rinner av.
  10. Blanda mjölk, ägg, riven ost och salt i en bunke.
  11. Fördela grönsaker och broccoli i pajskalet
  12. Häll i äggstanningen.
  13. Grädda pajen ca 30 minuter tills all äggstanning stelnat.
  14. Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den.
  15. Ta ut och servera pajen varm eller kall.
E-mail
Medel: 3.7 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer