Vegetarisk paj
Introduktion och förberedelse
Vegetarisk paj med massor av grönsaker och god salt halloumiost.
Paprika, broccoli, lök, morot, vitlök, majs, riven ost och champinjoner - allt gott i en paj man vill ha.
Räkna en liten burk majs på ca 165 gram.
Serveringsförslag
Gott med matyoghurt, grönsallad, vinägrett och gärna en het chilisalsa och korianderchutney om du vill laga lite extra festligt .
Varianter
Andra goda grönsaker man kan ha i är frästa tärningar av aubergine, zucchini, spenat, strimlad purjolök, rödlök, gröna sojabönor med mera.
Annan ost som passar är fetaost och Västerbottenost.

Tillagning
- Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smula eller hacka sönder halloumi. Skala och tärna morot.
- Fräs halloumi och morot i smör eller olivolja några minuter.
- Tärna paprika och tillsätt den. Skala och hacka lök och finhacka samt tillsätt den. Tillsätt majs och hackade champinjoner. Fräs runt några minuter.
- Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
- Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 8 minuter.
- Koka upp vatten i en kastrull och lägg i broccolin.
- Koka broccolin i en minut för fryst broccoli. Färsk broccoli kan du koka 5 minuter. Häll av i durkslag och skaka så att allt vatten rinner av.
- Blanda mjölk, ägg, riven ost och salt i en bunke.
- Fördela grönsaker och broccoli i pajskalet
- Häll i äggstanningen.
- Grädda pajen ca 30 minuter tills all äggstanning stelnat.
- Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den.
- Ta ut och servera pajen varm eller kall.
Uppskattat näringsvärde per portion: 417 kcal