Tacopaj med köttfärs

Servera gärna tacopajen med en god blandad sallad. Exempelvis cocktailtomater, paprika, riven zucchini samt hackad lök i olivolja och vinäger. Gott till tacopaj är också nachos och guacamole.

Istället för taco kryddmix kan du ta 1 tsk spiskummin, 1 tsk torkad oregano, 1,5 tsk paprikapulver samt 1-2 tsk chilipulver (valfritt beroende på önskad styrka).

5 portioner tacopaj

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 400 g köttfärs, nötfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 påse taco kryddmix
  • 1 liten hackad färsk chili eller någon tsk sambal oelek (valfritt)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta snabbt ihop till en klump av pajdeg.
  3. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter).
  4. Dubbel sats pajdeg räcker till en stor paj i långpanna.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Grädda i 10 minuter tills pajdegen stelnat. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  6. Hacka lök och vitlök.
  7. Dags att göra fyllningen till tacopajen: Bryn färsen i en stor panna eller stekgryta i olivoljan några minuter och rör då och då.
  8. Tillsätt tacokryddor, salt, lök, vitlök, chili samt tomatpuré. Rör om och bryn några minuter till.
  9. Blanda ägg, grädde, mjölk samt riven ost i en skål.
  10. Fyll pajskalet med färsen i ett jämnt lager.
  11. Toppa med äggstanningen.
  12. Grädda tacopajen på 200 grader tills den fått en fin färg! Ca 20 minuter.
  13. Ta ut tacopajen och låt svalna några minuter.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer