Tacopaj med köttfärs

Servera gärna tacopajen med en god blandad sallad. Exempelvis cocktailtomater, paprika, riven zucchini samt hackad lök i olivolja och vinäger.

Gott till tacopaj är också nachos och guacamole.

Istället för taco-kryddmix kan blanda egen tacokrydda av 1 tsk spiskummin, 1 tsk torkad oregano, 1,5 tsk paprikapulver samt 1-2 tsk chilipulver (valfri mängd beroende på önskad styrka).

4-6 portioner tacopaj

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 400 g köttfärs, nötfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 påse taco kryddmix
  • 1 liten hackad färsk chili eller någon tsk sambal oelek (valfritt)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta snabbt ihop till en klump av pajdeg.
  3. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter).
  4. Dubbel sats pajdeg räcker till en stor paj i långpanna.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Grädda i 10 minuter tills pajdegen stelnat. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  6. Hacka lök och vitlök.
  7. Dags att göra fyllningen till tacopajen: Bryn färsen i en stor panna eller stekgryta i olivoljan några minuter och rör då och då.
  8. Tillsätt tacokryddor, salt, lök, vitlök, chili samt tomatpuré. Rör om och bryn några minuter till.
  9. Blanda ägg, grädde, mjölk samt riven ost i en skål.
  10. Fyll pajskalet med färsen i ett jämnt lager.
  11. Toppa med äggstanningen.
  12. Grädda tacopajen på 200 grader tills den fått en fin färg! Ca 20 minuter.
  13. Ta ut tacopajen och låt svalna några minuter.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept