Tacopaj med köttfärs

Servera gärna tacopajen med en god blandad sallad. Exempelvis cocktailtomater, paprika, riven zucchini samt hackad lök i olivolja och vinäger. Gott till tacopaj är också nachos och guacamole.

Istället för taco kryddmix kan du ta 1 tsk spiskummin, 1 tsk torkad oregano, 1,5 tsk paprikapulver samt 1-2 tsk chilipulver (valfritt beroende på önskad styrka).

5 portioner tacopaj

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 400 g köttfärs, nötfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 påse taco kryddmix
  • 1 liten hackad färsk chili eller någon tsk sambal oelek (valfritt)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta snabbt ihop till en klump av pajdeg.
  3. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter).
  4. Dubbel sats pajdeg räcker till en stor paj i långpanna.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Grädda i 10 minuter tills pajdegen stelnat. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  6. Hacka lök och vitlök.
  7. Dags att göra fyllningen till tacopajen: Bryn färsen i en stor panna eller stekgryta i olivoljan några minuter och rör då och då.
  8. Tillsätt tacokryddor, salt, lök, vitlök, chili samt tomatpuré. Rör om och bryn några minuter till.
  9. Blanda ägg, grädde, mjölk samt riven ost i en skål.
  10. Fyll pajskalet med färsen i ett jämnt lager.
  11. Toppa med äggstanningen.
  12. Grädda tacopajen på 200 grader tills den fått en fin färg! Ca 20 minuter.
  13. Ta ut tacopajen och låt svalna några minuter.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer