Blåbärspaj med havregryn
Blåbärspaj med havregryn i smuldegen samt smör, socker och lite vetemjöl blir en knaprig och lite knäckig smulpaj.
Svenska blåbär tycker jag är godast. Plocka gärna själv och frys in så har du till paj när du vill.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en pajform 24-28 cm diameter med 1 msk smör.
- Sprid ut blåbär i botten på pajformen. Använder du frysta blåbär kan du även strö över 1 tsk potatismjöl.
- Strö 3 msk socker över blåbären. Blanda runt.
- Tärna smöret och lägg i en bunke. Tillsätt vetemjöl, havregryn och socker. Blanda ihop till en smuldeg.
- Strö och fördela smuldegen i ett jämt lager över blåbären. Strö sedan över lite flingsalt.
- Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, ca 25 minuter.
- Ta ut pajen och låt den svalna något innan servering.
- Servera blåbärspajen varm eller kall med vaniljglass, vaniljsås eller annat valfritt tillbehör - se förslag ovan.
Serveringsförslag
- Blåbärspajen passar till fika till vardagslyx eller efterrätt till fest.
- Pajen kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller råkräm.
Färska eller frysta blåbär
- Du kan baka på färska eller frysta blåbär.
- Frysta blåbär vätskar sig när de tinar så jag hade över lite potatismjöl och blandade runt med blåbären.
Varianter
- Detta recept blir också gott att göra om du blandar blåbär med vinbär, äpple, banan, rabarber, björnbär, krusbär eller hallon.
- En klassiker är att blanda blåbär och hallon för Drottningpaj.
- Du kan baka blåbärspaj med vanlig smuldeg också som har mer vetemjöl.
- Vill du baka till 6 portioner kan du öka mängden blåbär till 500 gram; och smuldegen gånger 1,5.
- Istället för smör kan du baka med margarin som är billigare men också blir gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal