Filodegspaj med lax

En laxpaj som är enkel att baka med färdig filodeg - du behöver ej göra någon pajdeg själv.

Här med lax, hackad broccoli, tärnad röd paprika samt lite vitlök. Vidare äggstanning och riven mozzarella.

4 portioner filodegspaj med spenat och fetaost

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 125 gram färsk filodeg, 5 ark
  • 30 gram smör
  • 2 msk olivolja
  • 4 ägg
  • 3,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 300 gram laxtärningar
  • 250 gram broccolibuketter
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 50 gram riven mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör och blanda med olivolja i en skål.
  3. Smörj en pajform ca 24 cm diameter. Välj en pajform med fast och tät botten. Använd ej en pajform med löstagbar botten för de kan läcka ut äggstanningen.
  4. Lägg i ett ark filodeg och forma det efter formens kanter. Pensla med lite smör och olivolja.
  5. Varva filodegen och pensla mellan varven tills du har fem lager. Klipp bort den filodeg som blir över längs kanterna - lämna ca en cm.
  6. Förgrädda filodegen i 10 minuter.
  7. Hacka löken, tina och hacka broccoli grovt samt skölj och tärna paprikan.
  8. Fräs lök och lax i en panna med höga kanter. Tillsätt pressad vitlök.
  9. Tillsätt broccoli och paprika och låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  10. Ta ut pajskalet och fyll med laxblandningen.
  11. Blanda ägg med mjölk, salt och peppar till en äggstanning.
  12. Häll äggstanningen i formen. Strö över riven ost.
  13. Grädda filodegspajen i 35 minuter i mitten av ugnen.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering. Gott till är en grönsallad med dijondressing, ajvarsås samt ev. lite gott bröd som baguette.
Lägg ut filodegen i en pajform och pensla med smält smör mellan lagren samt klipp bort kanterna.
Lägg ut filodegen i en pajform och pensla med smält smör mellan lagren samt klipp bort kanterna.
Pajskalet förgräddas.
Pajskalet förgräddas.
Blanda ägg, mjölk, salt och peppar till äggstanningen.
Blanda ägg, mjölk, salt och peppar till äggstanningen.
Fräs tärnad lax med broccoli, paprika och vitlök.
Fräs tärnad lax med broccoli, paprika och vitlök.
Servera gärna pajen med en grönsallad med tomat, dijondressing samt ajvarsås.
Servera gärna pajen med en grönsallad med tomat, dijondressing samt ajvarsås.

Serveringsförslag

Till pajen är det gott med en blandad grönsallad till ex. bistrosallad med tärnade tomater. Jag hade även en dijondressing, ajvarsås samt baguette till.

Tips

  • Istället för färsk filodeg så kan du köpa fryst filodeg och låt den tina i kylen några timmar eller över natten.
  • Du kan använda frysta broccolibuketter som i receptet men det går även utmärkt med färsk broccoli (ta ett huvud) som du delat i buketter och kokat mjuka några minuter.
  • Laxtärningar finns frysta men du kan också ta vanlig färsk eller tinad laxfilé och tärna själv.

Varianter

Annat gott i pajen är rökt lax, gravad lax, räkor, dill, gräslök, hackad bladspenat, rödlök, majskorn, torkad uppblött svamp som trattkantareller, Västerbottensost, riven parmesan, tärnade lätt kokt morötter, gröna ärtor, gröna sojabönor, purjolök, förvällda nässlor, strimlad ramslök, strimlad salladslök med mera.

E-mail
Medel: 4.6 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 356 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-01