Filodegspaj med lax

En laxpaj som är enkel att baka med färdig filodeg - du behöver ej göra någon pajdeg själv. Här med hackad broccoli, tärnad röd paprika samt lite vitlök. Samt äggstanning och riven mozzarella.

Istället för färsk filodeg så kan du köpa fryst filodeg och låt den tina i kylen några timmar eller över natten.

Du kan använda frysta broccolibuketter som i receptet men det går även utmärkt med färsk broccoli (ta ett huvud) som du delat i buketter och kokat mjuka några minuter. Laxtärningar finns frysta men du kan också ta vanlig färsk eller tinad laxfilé och tärna själv.

Annat gott i pajen är rökt lax, gravad lax, räkor, dill, gräslök, hackad bladspenat, rödlök, majskorn, torkad uppblött svamp som trattkantareller, Västerbottenost, riven parmesan, tärnade lätt kokt morötter, gröna ärtor, gröna sojabönor, purjolök, förvällda nässlor, strimlad ramslök, strimlad salladslök med mera.

4 portioner filodegspaj med spenat och fetaost

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 125 gram färsk filodeg, 5 ark
  • 30 gram smör
  • 2 msk olivolja
  • 4 ägg
  • 3,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 300 gram laxtärningar
  • 250 gram broccolibuketter
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 50 gram riven mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smält smör och blanda med olivolja i en skål.
  3. Smörj en pajform ca 24 cm diameter. Välj en pajform med fast och tät botten. Använd ej en pajform med löstagbar botten för de kan läcka ut äggstanningen.
  4. Lägg i ett ark filodeg och forma det efter formens kanter. Pensla med lite smör och olivolja.
  5. Varva filodegen och pensla mellan varven tills du har fem lager. Klipp bort den filodeg som blir över längs kanterna - lämna ca en cm.
  6. Förgrädda filodegen i 10 minuter.
  7. Hacka löken, tina och hacka broccoli grovt samt skölj och tärna paprikan.
  8. Fräs lök och lax i en panna med höga kanter. Tillsätt pressad vitlök.
  9. Tillsätt broccoli och paprika och låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  10. Ta ut pajskalet och fyll med laxblandningen.
  11. Blanda ägg med mjölk, salt och peppar till en äggstanning.
  12. Häll äggstanningen i formen. Strö över riven ost.
  13. Grädda filodegspajen i 35 minuter i mitten av ugnen.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering. Gott till är en grönsallad med dijondressing, ajvarsås samt ev. lite gott bröd som baguette.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.