Äpple och rabarberpaj

Introduktion och förberedelse

Äpple och rabarberpaj är en kanonkombo med både söta äpplen och syrliga rabarber.

Pajen är god med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert. Riktigt festligt blir det med hemgjord vaniljsås eller vaniljglass.

5-6 portioner rabarberpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 liter strimlad rabarber
  • 3 äpplen
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • SMULDEG: 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 4 tsk socker till smuldegen
  • 150 gram smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i skivor.
  4. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  5. Bred ut rabarbern och äppelbitarna i ett jämnt täcke i formen.
  6. Strö över socker och lite vaniljsocker.
  7. Gör smuldegen: lägg mjöl, havregryn, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  8. Täck rabarbern med smuldegen.
  9. Baka rabarber och äppelpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-30 minuter. Servera pajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.6 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.