Äpple och rabarberpaj

Äpple och rabarberpaj är en kanonkombo med både söta äpplen och syrliga rabarber.

6 portioner rabarberpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 liter strimlad rabarber
  • 3 äpplen
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • SMULDEG: 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 4 tsk socker till smuldegen
  • 150 gram smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i skivor.
  4. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  5. Bred ut rabarbern och äppelbitarna i ett jämnt täcke i formen.
  6. Strö över socker och lite vaniljsocker.
  7. Gör smuldegen: lägg mjöl, havregryn, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  8. Täck rabarbern med smuldegen.
  9. Baka rabarber och äppelpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-30 minuter. Servera pajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.

Serveringsförslag

  • Pajen är god med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
  • Riktigt festligt blir det med hemgjord vaniljsås, råkräm eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.7 (76 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-06-22