Äpple och rabarberpaj
Äpple och rabarberpaj är en kanonkombo med både söta äpplen och syrliga rabarber.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
- Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i skivor.
- Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
- Bred ut rabarbern och äppelbitarna i ett jämnt täcke i formen.
- Strö över socker och lite vaniljsocker.
- Gör smuldegen: lägg mjöl, havregryn, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
- Täck rabarbern med smuldegen.
- Baka rabarber och äppelpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-30 minuter. Servera pajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.
Serveringsförslag
- Pajen är god med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
- Riktigt festligt blir det med hemgjord vaniljsås, råkräm eller vaniljglass.
Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal