Äpple och rabarberpaj

Äpple och rabarberpaj är en kanonkombo med både söta äpplen och syrliga rabarber.

Pajen är god med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert. Riktigt festligt blir det med hemgjord vaniljsås eller vaniljglass.

6 portioner rabarberpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 liter strimlad rabarber
  • 3 äpplen
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 4 tsk socker till smuldegen
  • 200 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i skivor.
  4. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  5. Bred ut rabarbern och äppelbitarna i ett jämnt täcke i formen.
  6. Strö över socker och lite vaniljsocker.
  7. Gör smuldegen: lägg mjöl, havregryn, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  8. Täck rabarbern med smuldegen.
  9. Baka rabarber och äppelpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 30-35 minuter. Servera pajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.6 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor.

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept