Äpple och rabarberpaj

Äpple och rabarberpaj är en kanonkombo med både söta äpplen och syrliga rabarber.

Pajen är god med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert. Riktigt festligt blir det med hemgjord vaniljsås eller vaniljglass.

6 portioner rabarberpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 liter strimlad rabarber
  • 3 äpplen
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 4 tsk socker till smuldegen
  • 200 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i skivor.
  4. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  5. Bred ut rabarbern och äppelbitarna i ett jämnt täcke i formen.
  6. Strö över socker och lite vaniljsocker.
  7. Gör smuldegen: lägg mjöl, havregryn, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  8. Täck rabarbern med smuldegen.
  9. Baka rabarber och äppelpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 30-35 minuter. Servera pajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.5 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer