Björnbärspaj
Baka en klassisk björnbärspaj med smulpaj och servera med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet. Du kan baka med färska eller frysta björnbär.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en pajform ca 24-26 cm diameter med någon matsked smör.
- Lägg i björnbär och strö över 1/2 dl socker.
- Tärna smöret och blanda med 1/2 dl socker, salt, vetemjöl och havregryn. Knåda ihop hastigt till en smulig deg.
- Fördela smuldegen i ett jämnt lager över bären.
- Grädda pajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Ta ut och låt svalna något.
- Servera pajen varm med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Serveringsförslag
- Köp färdig eller laga hemgjord vaniljsås, råkräm eller vaniljglass. Köpt vaniljvisp är också gott till.
- Kan även garneras med mer färska björnbär vid servering.
Tips
Du kan ösa på med mer bär - upp till 600 gram - speciellt om du har plockat själv.
Varianter
- Du kan blanda vetemjöl och havregryn som du vill. Eller ta enbart vetemjöl eller enbart havregryn.
- Vegan paj kan du baka med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
- Glutenfri paj kan du baka med mandelmjöl eller glutenfria havregryn istället för vetemjöl.
- Ett eller två tärnade äpplen är gott att dryga ut björnbären med om du ej har så mycket björnbär eller vill prova en god variant.
Knäckig variant
Vill du ha en knäckigare variant på smuldegen så tar du 1/2 dl socker, 1 krm salt, 3 msk sirap samt 175 gram smör. Blanda till smuldeg med 4 dl havregryn och 1 dl vetemjöl.
Med frysta björnbär
Använder du frysta björnbär så kan de vara lite rinniga. Blanda direkt från frysen med socker och en tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir pajen fastare och inte så rinnig.
Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal