Björnbärspaj

Baka en klassisk björnbärspaj med smulpaj och servera med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet. Du kan baka med färska eller frysta björnbär.

5 portioner björnbärspaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400-500 gram björnbär, färska eller frysta
  • 125 gram smör eller margarin
  • 1dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform ca 24-26 cm diameter med någon matsked smör.
  3. Lägg i björnbär och strö över 1/2 dl socker.
  4. Tärna smöret och blanda med 1/2 dl socker, salt, vetemjöl och havregryn. Knåda ihop hastigt till en smulig deg.
  5. Fördela smuldegen i ett jämnt lager över bären.
  6. Grädda pajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Ta ut och låt svalna något.
  7. Servera pajen varm med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Till pajen behöver du smör eller margarin, havregryn, vetemjöl, frysta eller färska björnbär, salt, socker och potatismjöl (om du använder frysta bär).
Till pajen behöver du smör eller margarin, havregryn, vetemjöl, frysta eller färska björnbär, salt, socker och potatismjöl (om du använder frysta bär).
Smörj en pajform; blanda bären med socker och ev. potatismjöl om de är frysta; blanda smuldeg av smör, vetemjöl, havregryn och salt.
Smörj en pajform; blanda bären med socker och ev. potatismjöl om de är frysta; blanda smuldeg av smör, vetemjöl, havregryn och salt.
Sprid ut björnbären i botten på pajformen.
Sprid ut björnbären i botten på pajformen.
Täck med smuldeg.
Täck med smuldeg.
Grädda pajen till fin färg på 200 grader i ca 25-30 minuter.
Grädda pajen till fin färg på 200 grader i ca 25-30 minuter.
Låt pajen svalna något och servera varm eller kall.
Låt pajen svalna något och servera varm eller kall.
Gott med vaniljvisp, vaniljsås, råkräm eller vaniljglass till.
Gott med vaniljvisp, vaniljsås, råkräm eller vaniljglass till.
En variant är att ta i sirap och mer smör i smuldegen för ett knäckigt täcke på pajen.
En variant är att ta i sirap och mer smör i smuldegen för ett knäckigt täcke på pajen.
Små björnbärspajer kan du baka i portionsformar.
Små björnbärspajer kan du baka i portionsformar.

Serveringsförslag

  • Köp färdig eller laga hemgjord vaniljsås, råkräm eller vaniljglass. Köpt vaniljvisp är också gott till.
  • Kan även garneras med mer färska björnbär vid servering.

Tips

Du kan ösa på med mer bär - upp till 600 gram - speciellt om du har plockat själv.

Varianter

  • Du kan blanda vetemjöl och havregryn som du vill. Eller ta enbart vetemjöl eller enbart havregryn.
  • Vegan paj kan du baka med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
  • Glutenfri paj kan du baka med mandelmjöl eller glutenfria havregryn istället för vetemjöl.
  • Ett eller två tärnade äpplen är gott att dryga ut björnbären med om du ej har så mycket björnbär eller vill prova en god variant.

Knäckig variant

Vill du ha en knäckigare variant på smuldegen så tar du 1/2 dl socker, 1 krm salt, 3 msk sirap samt 175 gram smör. Blanda till smuldeg med 4 dl havregryn och 1 dl vetemjöl.

Med frysta björnbär

Använder du frysta björnbär så kan de vara lite rinniga. Blanda direkt från frysen med socker och en tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir pajen fastare och inte så rinnig.

Klassisk björnbärspaj med enkel smuldeg av vetemjöl, havregryn, smör och salt.
Klassisk björnbärspaj med enkel smuldeg av vetemjöl, havregryn, smör och salt.

Ett alternativ till vanlig smuldeg är att ta i sirap och mer smör i smuldegen. Då får du en knäckigare björnbärspaj.
Ett alternativ till vanlig smuldeg är att ta i sirap och mer smör i smuldegen. Då får du en knäckigare björnbärspaj.

E-mail
Medel: 3.7 (159 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-28