Pajdeg

Introduktion och förberedelse

Pajdeg du kan använda som pajskal till olika matpajer. Baka pajskalet och fyll sedan med valfri fyllning och äggstanning samt baka vidare till önskad paj.

Varianter

  • Byt ut vetemjöl mot dinkelsikt och ett ägg för en variant på pajdeg som är lätt att kavla.
  • För extra spröd deg kan du ta 150 gram smör och ett ägg.
  • Byt ut hälften av smöret mot naturell färskost som kesella för en pajdeg med något mindre fett.
  • Byt ut smör mot mjölkfritt margarin för en vegan pajdeg.
  • Vill du ha pajdeg till en söt dessert-paj så tillsätter du 2 msk strösocker eller florsocker till pajdegen.

Val av form

  • Baka pajdegen i en metallform med non-stick yta, porslin, keramik eller ugnsfast glas funkar också.
  • Du kan baka i portionsformar eller en rund stor pajform på ca 24-26 diameter.
  • Vidare kan du baka i engångsformar i aluminium i valfri storlek.
  • Dubblar du satsen räcker den till en långpanna ca 30-40 cm.

Degen kan förberedas

  • Ska du ex. ha fest så kan du baka pajskal i förväg i små portionsformar (aluminium) eller valfri storlek som du sedan fryser in.
  • Du kan spara lite av pajdegen och garnera pajen med genom att lägga i mönster på pajen ex. som remsor eller rutmönster.

Tips till förgräddning:

Klipp till lite bakplåtspapper till botten av pajen och lägg i 2 dl torkade gula ärter eller stick hål med en gaffel i pajdegen så bubblar den inte upp.

Pajdeg till galler eller lock

Räkna att dubblera receptet nedan med 1,5 gånger för att få deg att garnera pajen med rutmönster, galler eller lock. Kavla ut och garnera som du önskar samt pensla med uppvispat ägg innan gräddning.

Äggstanning

Äggstanning gör du genom att vispa ihop 3 ägg, 2,5 dl mjölk (standard), 2 krm salt och 1 krm peppar och ev. en knivsudd curry.

Fyllningar

  • Här hittar du alla pajrecept och här kan du läsa mer om hur du lyckas med paj.
  • Fyllning kan vara frästa grönsaker som purjolök, rödlök, blomkål, broccoli, svamp, paprika som du fyller pajskalet med och häller över äggstanningen och bakar till paj i ca 30-40 minuter på 225 grader i nedre delen av ugnen.
  • Exempelvis vegetarisk paj eller grönsakspaj med fetaost.
  • Riven ost och hackad skinka blir ost och skinkpaj.
  • Fräser du med kycklingbitar till grönsaker som champinjoner, purjolök och broccoli så får du kycklingpaj osv.

1 sats pajdeg till en pajform, ca 24-26 cm diameter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram kallt smör eller margarin
  • 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn om du vill förgrädda pajskalet och baka en paj direkt. Du kan också bara göra pajdegen och lägga i kylen fram tills dess du vill baka. Håller några dagar.
  2. Skär smör i kuber.
  3. Lägg alla ingredienser till degen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en deg. Knåda inte degen.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24-26 cm diameter). Låt gärna pajskalet stå i kylen i 20-30 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in degen i lite gladplast och lägga i kylen i 20-30 minuter att vila. Kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
  5. Stick hål över botten av degen med en gaffel.
  6. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i nedre delen av ugnen.
  7. Nu är pajskalet klart att användas och kan fyllas med den fyllning du vill samt toppa med äggstanning och baka vidare tills pajen är genomgräddad och har fin färg.
  8. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna i ugnen eller precis efter du tagit ut pajskalet så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då håller sig botten på degen knaprigare.
E-mail
Medel: 3.8 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 223 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.