Pajdeg

Introduktion och förberedelse

Pajdeg du kan använda som pajskal till olika matpajer. Baka pajskalet och fyll sedan med valfri fyllning och äggstanning samt baka vidare till önskad paj.

Äggstanning gör du genom att vispa ihop 3 ägg, 2,5 dl mjölk (standard), 2 krm salt och 1 krm peppar och ev. en knivsudd curry.

Fyllning kan vara frästa grönsaker som purjolök, rödlök, blomkål, broccoli, svamp, paprika som du fyller pajskalet med och häller över äggstanningen och bakar till paj i ca 40 minuter på 175 grader.

Riven ost och hackad skinka blir ost och skinkpaj. Fräser du med kycklingbitar till grönsaker som champinjoner, purjolök och broccoli så får du kycklingpaj. osv.

Pajdeg till söt paj

Vill du ha pajdgegen till en söt dessert-paj så tillsätter du 0,75 dl strösocker eller florsocker till pajdegen.

Här hittar du alla pajrecept och här kan du läsa mer om hur du lyckas med paj.

1 sats pajdeg till en pajform, ca 24 cm diameter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader om du vill förgrädda pajskalet och baka en paj direkt. Du kan också bara göra pajdegen och lägga i kylen fram tills dess du vill baka. Håller några dagar.
  2. Skär smör i kuber.
  3. Lägg alla ingredienser till degen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en deg. Knåda inte degen.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet stå i kylen i 30 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in degen i lite gladplast och lägga i kylen i 30 minuter att vila. Kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
  5. Stick hål över botten av degen med en gaffel.
  6. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
  7. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna i ugnen eller precis efter du tagit ut pajskalet så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir degen knaprigare.
  8. Nu är pajskalet klart att användas och kan fyllas med den fyllning du vill samt toppa med äggstanning och baka vidare tills pajen är genomgräddad och har fin färg.
E-mail
Medel: 3.8 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 223 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer