Spenatpaj med fetaost

Introduktion och förberedelse

Spenatpaj med fetaost är en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten.

Val av spenat

Till pajen behöver du ca 3 dl förvälld hackad färsk spenat eller tinad hackad spenat.

Använder du fryst spenat kan du räkna ca 400 gram eller ett paket på 450 gram.

Använder du färsk spenat så skölj den noga samt skär bort stammar i mitten. Räkna ca 800 gram ej rensad storbladig spenat. Rätt mycket försvinner när du rensar bort stammarna samt ev. fula delar.

Använder du babyspenat kan du ta två påsar på 250 gram styck. Det går också bra med en stor påse för lite mindre mängd spenat i pajen.

Färsk spenat fräser du i en panna och rör runt tills den tappat spänsten. Häll av i durkslag. Hacka grovt.

Serveringsförslag

Gott till spenatpaj är sallad som tomatsallad, grönsallad med avokado, vanlig grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.

Varianter

  • Soltorkade tomater är också gott i.
  • Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill.

6 portioner spenatpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 4 dl hackad förvälld eller fryst tinad spenat
  • 1 rödlök eller gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 200 gram fetaost
  • ÄGGSTANNING: 4 ägg, medelstorlek
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. PAJSKAL: Skär smör i bitar och lägg med mjöl och salt i en bunke. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Täck över och låt pajdegen vila i 20 minuter.
  3. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform på ca 24-26 cm diameter. Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
  5. FYLLNING: Skala och hacka löken.
  6. Fräs löken 3 minuter i olivoljan utan att ta färg.
  7. Skala och pressa en vitlök och tillsätt till löken. Fräs en minut till utan att ta färg.
  8. Tillsätt spenaten till löken och fräs den några minuter.
  9. Tärna fetaosten.
  10. Bred ut spenat- och lökblandningen i pajskalet.
  11. Fördela fetaost över spenaten.
  12. ÄGGSTANNING: Blanda äggstanning genom att vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
  13. Häll äggstanningen över fyllningen.
  14. Grädda spenatpajen i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Sänk värmen efter 15 minuter till 175 grader.
  15. Pajen ska få fin färg och äggstanningen stelna.
  16. Ta ut och låt spenatpajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.7 (157 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-02