Spenatpaj med fetaost

Introduktion och förberedelse

Spenatpaj med fetaost är en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten.

Serveringsförslag

Gott till spenatpaj är sallad som tomatsallad, grönsallad med avokado, vanlig grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.

Varianter

  • Soltorkade tomater är också gott i.
  • Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill.

6-8 portioner spenatpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 450 gram fryst bladspenat eller färsk spenat, ca 800 gram
  • 1 rödlök eller gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 200 gram fetaost
  • ÄGGSTANNING: 4 ägg, medelstorlek
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Tina fryst spenat om du använder det.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. PAJSKAL: Skär smör i bitar och lägg med mjöl och salt i en bunke. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Täck över och låt pajdegen vila i 20 minuter.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform på ca 24-26 cm diameter. Stick hål över botten med en gaffel.
  5. Grädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
  6. FYLLNING: Skala och hacka löken.
  7. Fräs löken 3 minuter i olivoljan utan att ta färg.
  8. Skala och pressa en vitlök och tillsätt till löken. Fräs en minut till utan att ta färg.
  9. Krama ur vätskan ur spenaten i ett durkslag om du använder tinad fryst spenat. Färsk spenat sköljer du och hackar grovt.
  10. Tillsätt spenaten till löken och fräs den några minuter.
  11. Tärna fetaosten.
  12. Bred ut spenat- och lökblandningen i pajskalet.
  13. Fördela fetaost över spenaten.
  14. ÄGGSTANNING: Blanda äggstanning genom att vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
  15. Häll äggstanningen över fyllningen.
  16. Grädda spenatpajen i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Sänk värmen efter 15 minuter till 175 grader.
  17. Pajen ska få fin färg och äggstanningen stelna.
  18. Ta ut och låt spenatpajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.7 (109 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-24

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.