Köttfärspaj

Introduktion och förberedelse

Baka en god köttfärspaj med fräst köttfärs i pajskal och äggstanning. Passar på buffé, lunch eller knytkalas.

Serveringsförslag

Servera gärna med en sallad som exempelvis en tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad grönsallad.

Varianter

  • Smaken är mild om du utesluter sambal oelek och vitlök. Då blir pajen rätt barnvänlig och passar till barnkalas.
  • Tacokrydda i köttfärsen ger en tacopaj eller texmexpaj och mer smak och kryddig paj.
  • Man kan också toppa pajen med mer fetaost och riven ost.
  • Vill du ha en hetare paj så ta i mer chili som sambal oelek eller sriracha-sås.
  • Hackad fräst paprika, kokt broccoli, majs, frästa champinjoner och tärnad zucchini passar också att dryga ut köttfärsen med om du vill ha mer grönsaker i.
  • Du kan ta valfri köttfärs som blandfärs, nötfärs eller fläskfärs. Eller kycklingfärs eller formbar vegofärs - sojafärs för en vegetarisk variant.

Du behöver

Du behöver 1 pajform, ca 25 cm i diameter. Det blir 6 stora portioner eller 8 något mindre.

Du kan också göra små portionspajer exempelvis till buffé, knytis eller picknick istället för en stor paj.

6-8 portioner köttfärspaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 400 gram nötfärs, blandfärs eller fläskfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk sambal oelek (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm rosmarin
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 msk salt
  • 1 dl riven lagrad ost exempelvis mozzarella eller gratängost

Tillagning

  1. Gör pajdegen till köttfärspajen i matberedare eller för hand.
  2. Skär smör i kuber och arbeta ihop alla ingredienser till en pajdeg. Den ska inte knådas. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Gör fyllningen till köttfärspajen: skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja och tillsätt färsen. Rör i tomatpuré, vatten och kryddor. Låt puttra på svag värme.
  5. Blanda äggstanningen till köttfärspajen: vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en skål eller kanna.
  6. Tryck ut pajdegen i pajformen. Du kan också kavla ut den på mjölat bakbord.
  7. Nagga några hål i botten av pajdegen med en gaffel.
  8. Grädda pajskalet utan fyllning i 5-10 minuter.
  9. Ta ut och pensla pajskalet med lite uppvispat ägg.
  10. Fördela köttfärsfyllningen i pajen och häll över äggstanning.
  11. Strö över osten.
  12. Grädda köttfärspajen i 30-40 minuter i nedre delen av ugnen. Akta så den inte bränns. Lägg ev. över lite folie.
  13. Låt köttfärspajen svalna något innan du serverar den.
  14. Köttfärspajen är också god kall och håller sig i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (55 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 469 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept