Köttfärspaj

Introduktion och förberedelse

Baka en god köttfärspaj med fräst köttfärs, äggstanning och ost i pajskal.

Serveringsförslag

  • God både till vardags som fest som huvudrätt, lunch, matlåda, buffé, utflykt eller till knytkalas.
  • Godast varm men funkar även kall.
  • Servera gärna med en sallad som exempelvis en tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad grönsallad.
  • Jag hade till en grönsallad med machesallad, tunt skivad morot och miniplommontomater med lite balsamvinäger och olivolja.

Varianter

  • Sambal oelek och vitlök är valfritt att ha i. Uteslut om du vill ha en mild och barnvänlig paj.
  • Vill du ha en hetare paj så ta i 1 tsk sambal oelek. Eller servera sambal oelek vid sidan för de som vill ha.
  • Hackad fräst paprika, vitkål, rödkål, kokt broccoli, kokta svarta bönor, majs, frästa champinjoner och tärnad zucchini passar också att dryga ut köttfärsen med om du vill ha mer grönsaker i.
  • Kycklingfärs, viltfärs, älgfärs eller lammfärs blir också gott i pajen.
  • För en vegetarisk paj kan du ta vegofärs.
  • Andra kryddor som passar i är timjan, basilika samt ost som parmesan.
  • Tacokrydda i köttfärsen ger en tacopaj eller texmexpaj.
  • Man kan också toppa pajen med fetaost och riven ost.

Du behöver

  • Du behöver 1 pajform, ca 24-26 cm i diameter. Det blir 6 portioner eller 8 något mindre bitar.
  • Du kan också baka små portionspajer. Dessa passar till buffé, knytis eller picknick.

Servera gärna köttfärspajen med en valfri sallad till som lättar upp.
Servera gärna köttfärspajen med en valfri sallad till som lättar upp.

6 portioner köttfärspaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • 2 krm salt
  • FYLLNING: 400 gram nötfärs, blandfärs eller fläskfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 0,5 dl vatten
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm rosmarin
  • ÄGGSTANNING: 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl riven ost exempelvis mozzarella eller gratängost

Tillagning

  1. PAJDEG: Gör pajdegen till köttfärspajen i matberedare eller för hand. Skär smör i kuber och arbeta hastigt ihop med mjöl, vatten och salt till en pajdeg. Justera ev. degen med någon extra msk vetemjöl. Den ska inte knådas. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  3. FYLLNING: Skala och hacka lök och vitlök.
  4. Bryn köttfärsen i 5 minuter en stekpanna med olivolja. Hacka sönder den med stekspade.
  5. Tillsätt lök och vitlök samt stek i 5 minuter till.
  6. Tillsätt tomatpuré, sambal oelek, rosmarin, oregano, svartpeppar och salt. Låt steka på svag värme medan du förbereder pajskalet.
  7. PAJSKAL: Tryck ut pajdegen i pajformen. Du kan också kavla ut den på mjölat bakbord och lägga i pajformen.
  8. Nagga några hål i botten av pajdegen med en gaffel.
  9. Grädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
  10. ÄGGSTANNING: Rör ihop ägg, grädde och mjölk samt salt i en skål eller kanna. Tillsätt hälften av osten.
  11. Fördela köttfärsfyllningen i botten på pajskalet.
  12. Häll över och fördela äggstanningen över köttfärsen.
  13. Strö över resten av osten.
  14. Sänk värmen till 200 grader vanlig ugn.
  15. Grädda köttfärspajen i 30 minuter i nedre delen av ugnen. Passa så den inte bränns. Lägg ev. över lite folie, bakplåtspapper eller en plåt de sista 5 minuterna.
  16. Låt köttfärspajen svalna något innan du serverar den.
  17. Köttfärspajen är också god kall och håller sig i kylen. Går även utmärkt att frysa in i bitar.
  18. Gott med en grönsallad, tomatsallad eller annan sallad till.
E-mail
Medel: 4.1 (95 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 469 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-22

Tillbehör och liknande recept: