Köttfärspaj
Baka en god köttfärspaj med fräst köttfärs, äggstanning och ost i pajskal.
Tillagning
- PAJDEG: Gör pajdegen till köttfärspajen i matberedare eller för hand. Skär smör i kuber och arbeta hastigt ihop med mjöl, vatten och salt till en pajdeg. Justera ev. degen med någon extra msk vetemjöl. Den ska inte knådas. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen 20 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- FYLLNING: Skala och hacka lök och vitlök.
- Bryn köttfärsen i 5 minuter en stekpanna med olivolja. Hacka sönder den med stekspade.
- Tillsätt lök och vitlök samt stek i 5 minuter till.
- Tillsätt tomatpuré, sambal oelek, rosmarin, oregano, svartpeppar och salt. Låt steka på svag värme medan du förbereder pajskalet.
- PAJSKAL: Tryck ut pajdegen i pajformen. Du kan också kavla ut den på mjölat bakbord och lägga i pajformen.
- Nagga några hål i botten av pajdegen med en gaffel.
- Grädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
- ÄGGSTANNING: Rör ihop ägg, grädde och mjölk samt salt i en skål eller kanna. Tillsätt hälften av osten.
- Fördela köttfärsfyllningen i botten på pajskalet.
- Häll över och fördela äggstanningen över köttfärsen.
- Strö över resten av osten.
- Sänk värmen till 200 grader vanlig ugn.
- Grädda köttfärspajen i 30 minuter i nedre delen av ugnen. Passa så den inte bränns. Lägg ev. över lite folie, bakplåtspapper eller en plåt de sista 5 minuterna.
- Låt köttfärspajen svalna något innan du serverar den.
- Köttfärspajen är också god kall och håller sig i kylen. Går även utmärkt att frysa in i bitar.
- Gott med en grönsallad, tomatsallad eller annan sallad till.
Serveringsförslag
- God både till vardags som fest som huvudrätt, lunch, matlåda, buffé, utflykt eller till knytkalas.
- Godast varm men funkar även kall.
- Servera gärna med en sallad som exempelvis en tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad grönsallad.
- Jag hade till en grönsallad med machesallad, tunt skivad morot och miniplommontomater med lite balsamvinäger och olivolja.
Varianter
- Sambal oelek och vitlök är valfritt att ha i. Uteslut om du vill ha en mild och barnvänlig paj.
- Vill du ha en hetare paj så ta i 1 tsk sambal oelek. Eller servera sambal oelek vid sidan för de som vill ha.
- Hackad fräst paprika, vitkål, rödkål, kokt broccoli, kokta svarta bönor, majs, frästa champinjoner och tärnad zucchini passar också att dryga ut köttfärsen med om du vill ha mer grönsaker i.
- Kycklingfärs, viltfärs, älgfärs eller lammfärs blir också gott i pajen.
- För en vegetarisk paj kan du ta vegofärs.
- Andra kryddor som passar i är timjan, basilika samt ost som parmesan.
- Tacokrydda i köttfärsen ger en tacopaj eller texmexpaj.
- Man kan också toppa pajen med fetaost och riven ost.
Du behöver
- Du behöver 1 pajform, ca 24-26 cm i diameter. Det blir 6 portioner eller 8 något mindre bitar.
- Du kan också baka små portionspajer. Dessa passar till buffé, knytis eller picknick.
Uppskattat näringsvärde per portion: 469 kcal