Köttfärspaj
Introduktion och förberedelse
Baka en god köttfärspaj med fräst köttfärs i pajskal och äggstanning. Passar på buffé, lunch eller knytkalas.
Serveringsförslag
Servera gärna med en sallad som exempelvis en tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad grönsallad.
Varianter
- Smaken är mild om du utesluter sambal oelek och vitlök. Då blir pajen rätt barnvänlig och passar till barnkalas.
- Tacokrydda i köttfärsen ger en tacopaj eller texmexpaj och mer smak och kryddig paj.
- Man kan också toppa pajen med mer fetaost och riven ost.
- Vill du ha en hetare paj så ta i mer chili som sambal oelek eller sriracha-sås.
- Hackad fräst paprika, kokt broccoli, majs, frästa champinjoner och tärnad zucchini passar också att dryga ut köttfärsen med om du vill ha mer grönsaker i.
- Du kan ta valfri köttfärs som blandfärs, nötfärs eller fläskfärs. Eller kycklingfärs eller formbar vegofärs - sojafärs för en vegetarisk variant.
Du behöver
Du behöver 1 pajform, ca 25 cm i diameter. Det blir 6 stora portioner eller 8 något mindre.
Du kan också göra små portionspajer exempelvis till buffé, knytis eller picknick istället för en stor paj.
Tillagning
- Gör pajdegen till köttfärspajen i matberedare eller för hand.
- Skär smör i kuber och arbeta ihop alla ingredienser till en pajdeg. Den ska inte knådas. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen en halvtimme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Gör fyllningen till köttfärspajen: skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja och tillsätt färsen. Rör i tomatpuré, vatten och kryddor. Låt puttra på svag värme.
- Blanda äggstanningen till köttfärspajen: vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en skål eller kanna.
- Tryck ut pajdegen i pajformen. Du kan också kavla ut den på mjölat bakbord.
- Nagga några hål i botten av pajdegen med en gaffel.
- Grädda pajskalet utan fyllning i 5-10 minuter.
- Ta ut och pensla pajskalet med lite uppvispat ägg.
- Fördela köttfärsfyllningen i pajen och häll över äggstanning.
- Strö över osten.
- Grädda köttfärspajen i 30-40 minuter i nedre delen av ugnen. Akta så den inte bränns. Lägg ev. över lite folie.
- Låt köttfärspajen svalna något innan du serverar den.
- Köttfärspajen är också god kall och håller sig i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 469 kcal