Köttfärspaj

Baka en god köttfärspaj med fräst köttfärs, äggstanning och ost i pajskal.

6 portioner köttfärspaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • 2 krm salt
  • FYLLNING: 400 gram nötfärs, blandfärs eller fläskfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 0,5 dl vatten
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm rosmarin
  • ÄGGSTANNING: 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl riven ost exempelvis mozzarella eller gratängost

Tillagning

  1. PAJDEG: Gör pajdegen till köttfärspajen i matberedare eller för hand. Skär smör i kuber och arbeta hastigt ihop med mjöl, vatten och salt till en pajdeg. Justera ev. degen med någon extra msk vetemjöl. Den ska inte knådas. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  3. FYLLNING: Skala och hacka lök och vitlök.
  4. Bryn köttfärsen i 5 minuter en stekpanna med olivolja. Hacka sönder den med stekspade.
  5. Tillsätt lök och vitlök samt stek i 5 minuter till.
  6. Tillsätt tomatpuré, sambal oelek, rosmarin, oregano, svartpeppar och salt. Låt steka på svag värme medan du förbereder pajskalet.
  7. PAJSKAL: Tryck ut pajdegen i pajformen. Du kan också kavla ut den på mjölat bakbord och lägga i pajformen.
  8. Nagga några hål i botten av pajdegen med en gaffel.
  9. Grädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
  10. ÄGGSTANNING: Rör ihop ägg, grädde och mjölk samt salt i en skål eller kanna. Tillsätt hälften av osten.
  11. Fördela köttfärsfyllningen i botten på pajskalet.
  12. Häll över och fördela äggstanningen över köttfärsen.
  13. Strö över resten av osten.
  14. Sänk värmen till 200 grader vanlig ugn.
  15. Grädda köttfärspajen i 30 minuter i nedre delen av ugnen. Passa så den inte bränns. Lägg ev. över lite folie, bakplåtspapper eller en plåt de sista 5 minuterna.
  16. Låt köttfärspajen svalna något innan du serverar den.
  17. Köttfärspajen är också god kall och håller sig i kylen. Går även utmärkt att frysa in i bitar.
  18. Gott med en grönsallad, tomatsallad eller annan sallad till.
Ingredienser till köttfärspajen: köttfärs, olivolja, svartpeppar, tomatpure, sambal oelek, gul lök, vitlök, oregano, rosmarin, salt, riven ost, smör, ägg, grädde, mjölk och vetemjöl.
Ingredienser till köttfärspajen: köttfärs, olivolja, svartpeppar, tomatpure, sambal oelek, gul lök, vitlök, oregano, rosmarin, salt, riven ost, smör, ägg, grädde, mjölk och vetemjöl.
Börja med att göra pajdegen av mjöl, smör, lite vatten och salt. Låt vila i kylen i 20 minuter.
Börja med att göra pajdegen av mjöl, smör, lite vatten och salt. Låt vila i kylen i 20 minuter.
Bryn köttfärsen i olivolja samt tillsätt hackad lök och vitlök. Stek 5 minuter till.
Bryn köttfärsen i olivolja samt tillsätt hackad lök och vitlök. Stek 5 minuter till.
Tillsätt tomatpure, sambal oelek, oregano, rosmarin, svartpeppar samt salt och stek på låg värme medan du förbereder pajskalet.
Tillsätt tomatpure, sambal oelek, oregano, rosmarin, svartpeppar samt salt och stek på låg värme medan du förbereder pajskalet.
Knåda ut pajdegen i en pajform ca 24-26 cm diameter. Förgrädda i 10 minuter på 225 grader.
Knåda ut pajdegen i en pajform ca 24-26 cm diameter. Förgrädda i 10 minuter på 225 grader.
Ingredienser till äggstanningen: ägg, grädde, mjölk och salt. Samt riven ost att ha i äggstanning samt överst på pajen.
Ingredienser till äggstanningen: ägg, grädde, mjölk och salt. Samt riven ost att ha i äggstanning samt överst på pajen.
Blanda ihop ägg, grädda, mjölk och salt till en äggstanning. Vänd i hälften av osten.
Blanda ihop ägg, grädda, mjölk och salt till en äggstanning. Vänd i hälften av osten.
Köttfärsfyllning, förgräddat pajskal, äggstanning och riven ost - pajen är redo att läggas ihop.
Köttfärsfyllning, förgräddat pajskal, äggstanning och riven ost - pajen är redo att läggas ihop.
Fördela köttfärsen i botten på pajskalet.
Fördela köttfärsen i botten på pajskalet.
Fördela äggstanningen över köttfärsen i pajskalet. Strö över resten av osten.
Fördela äggstanningen över köttfärsen i pajskalet. Strö över resten av osten.
Grädda pajen på 200 grader vanlig ugn i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Grädda pajen på 200 grader vanlig ugn i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Täck ev. över mot slutet.
Servera gärna med en god grönsallad till.
Servera gärna med en god grönsallad till.

Serveringsförslag

  • God både till vardags som fest som huvudrätt, lunch, matlåda, buffé, utflykt eller till knytkalas.
  • Godast varm men funkar även kall.
  • Servera gärna med en sallad som exempelvis en tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad grönsallad.
  • Jag hade till en grönsallad med machesallad, tunt skivad morot och miniplommontomater med lite balsamvinäger och olivolja.

Varianter

  • Sambal oelek och vitlök är valfritt att ha i. Uteslut om du vill ha en mild och barnvänlig paj.
  • Vill du ha en hetare paj så ta i 1 tsk sambal oelek. Eller servera sambal oelek vid sidan för de som vill ha.
  • Hackad fräst paprika, vitkål, rödkål, kokt broccoli, kokta svarta bönor, majs, frästa champinjoner och tärnad zucchini passar också att dryga ut köttfärsen med om du vill ha mer grönsaker i.
  • Kycklingfärs, viltfärs, älgfärs eller lammfärs blir också gott i pajen.
  • För en vegetarisk paj kan du ta vegofärs.
  • Andra kryddor som passar i är timjan, basilika samt ost som parmesan.
  • Tacokrydda i köttfärsen ger en tacopaj eller texmexpaj.
  • Man kan också toppa pajen med fetaost och riven ost.

Du behöver

  • Du behöver 1 pajform, ca 24-26 cm i diameter. Det blir 6 portioner eller 8 något mindre bitar.
  • Du kan också baka små portionspajer. Dessa passar till buffé, knytis eller picknick.

Servera gärna köttfärspajen med en valfri sallad till som lättar upp.
Servera gärna köttfärspajen med en valfri sallad till som lättar upp.

E-mail
Medel: 4 (102 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 469 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-22

Tillbehör och liknande: