Godaste recepten till påska

Dags för påskmiddag eller en buffé med påskmat. Här kommer några nya samt de vanliga klassiska recepten till påskbuffén.

Påskrecept Ägg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av ägg till påsk. Gott, snabbt och enkelt att laga.

Sill, lax, ägg och snaps - känns det igen? Låter som jul eller midsommar. Vi äter ju i princip samma sak vid alla svenska högtider. Men vid påsk hyllar vi ägget speciellt mycket. Vidare får rätter med lamm vare med - tack vare arvet från judisk tradition.

Påskmat är en matfest sprunget ur lidande. Först för Jesus på korset sedan för fastande magar. Fastan har de flesta övergivit. Jesus får ännu vara med - i kyrkan i alla fall.

Varför ägg till påsk?

Störst på påskbordet är ändå ägget. Men vad har då ägg med påskmat att göra? Jo, under fastan samlades ägg liksom mjölk, grädde och smör på hög att njuta när fastan var över. Efter fastan blev det fest till påsk. Ägg, grädde och smör plockades fram ur skafferierna till matbordet. Därför lagas många rätter till påsk med ägg.

Påsksnittar Påsksnittar som tilltugg. Några andra goda tilltugg till Påskmiddagen är Skagensnittar och gubbröra på kavring.

Tips till påskbuffé

Nedanstående rätter kan du kombinera efter eget tycke till en påskbuffé som passar till påskbord eller påsklunch.

  • välj 1-2 olika snittar
  • 2-3 sorters sill, strömmingar eller matjessill - eventuellt med kokt potatis till
  • kokta ägg ev. serverade som ägghalvor med fyllning (1-3 olika fyllning)
  • knäckebröd, kavring, tunnbröd eller annat bröd och smör
  • matjessilltårta 
  • någon matigare rätt som lamm eller varmrökt lax med tillbehör
  • något sött som tårta, kaka eller annan dessert till avslutning

Tilltugg och snittar

Som tilltugg, förrätt eller att ha på påskbuffén kan du göra snittar med röror på. Exempelvis:

Påsktallrik En klassisk påsktallrik. I princip är det samma mat som till jul och midsommar. Förutom att ägg och ev. lamm istället för skinkan är i fokus. På bilden kokta hårdkokta ägghalvor, 5-min snabbsill i tre varianter - senap, vitlök och klar lök- kryddsill (variant på Brantevikssill), gravad lax med hovmästarsås, Janssons och rökt lax. Halverade cocktailtomater och grovt hackad spenat är gott till påskmaten. Servera gärna med knäckebröd, smör och en lagrad ost som cheddar eller Västerbottensost till. Påskmust, öl eller snaps är drycker som passar till påskmaten.


Sill och strömming

Sill eller strömming är klassisk svensk mat till alla våra högtider - så också till påsk. Några olika sillar och strömmingar - kanske med kokta ägg eller fyllda ägghalvor samt ev. kokt potatis till - passar därför till förrätt eller på en påskbuffé. Matjessill passar bra att servera som den är garnerade med hackad dill eller göra till en röra.

Sill eller strömming finns att köpa färdig sk 5-min snabbsill eller så kan du lägga in egen. Råa sill- eller strömmingsfiléer bör man salta in (grava) själv. Lägg då sköljda och rensade sill- eller strömmingsfiléer i gravning. Till 1,2 kg rensade sill eller strömmingsfiléer tar du 3 msk salt, 3 msk socker, 0,5 tsk vitpeppar, en halv dl olja och 0,5 dl hackad dill. Lägg i en skål (sätt gärna fisken under press) i två dygn i kylen. Skölj sedan av och lägg sedan in filéerna i 1-2-3 lag (en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten) med ex. rödlök och slantad morot minst 6 timmar.

Saltsill måste man vattna innan inläggning. Då lägger du den i rejält med vatten i minst 12 timmar (över natten). Byt gärna vatten någon gång. Köpt urvattnad saltsill tycker jag är för salt så den kan man vattna ur någon timme den med.

Färdigköpt sk inläggningssill (jag misstänker den är samma som saltsill) kan du lägga in själv i 1-2-3 i två dygn annars smakar den nästan bara salt. Ska den sedan smaksättas så ska den helst stå två dygn till och få god smak.
Det finns också färdig inläggningssill från ex. 5-minuterssill som är inlagd och klar för smaksättning samt klar att äta direkt. Den rekommenderar jag om du snabbt vill smaksätta lite egen sill.

Grundinläggning för rå sill och strömming

Några goda sill- och strömmingsrecept:

Mer fakta om sill och strömming samt inläggningar>> Fler inläggningar och sill- och strömmingsrecept>>

  • Matjessallad - en god sallad eller röra med matjessill till sillbordet. Matjessill med purjolök, dill, paprika samt rödlök i matyoghurt och creme fraiche.

Matjessilltårta Majtessilltårta eller silltårta. Smidigt att förbereda i god tid samt festligt att servera på påskbuffén.

  • Matjesilltårta - en modern klassiker är matjestårtan.  Matjestårta är inte en söt tårta utan en tårta med kavring till botten toppad med fyllning lik en mousse smaksatt med matjessill.

Ägghalvor

Ägg är ett måste på påskbordet. Gott är att koka ägg och halvera dem samt sedan toppa dem med något gott. Passar utmärkt till sill och strömming till förrätt eller till påskbuffén. Lägg förslagsvis upp ägghalvorna på fat ev. med finhackad isbergssallad under.

Olika ägghalvor Ägghalvor är enkelt och snabbt att laga till påskbordet. Passar utmärkt till sillen. Här ägghalvor med renstek och äpple. Hittar du inte renstek kan du prova något annat som ägghalvor fyllda med rökt lax och pepparrot.Ägghalvor är gott till sill och påskbord. Passar utmärkt även för GI- och LCHF-diet.•

Koka ägg

Om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp. Hårdkokta ägg tar 7-8 minuter.
Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg tar 9-10 minuter. Här hittar du tider för att koka ägg >>

Annan mat som passar till påsk:

  • Varmrökt lax med gurksallad. Varmrökt lax med crème fraiche och gurka. Kanske den enklaste rätten då du köper färdig varmrökt lax. Servera den ljummen från ugnen med crème fraiche samt ev. kokt potatis till. Passar på påskbuffen eller som påsklunch.
  • Omelett med stuvning
  • Tomatsallad. En fräsch sallad som passar som tillbehör till varje bjudning så även påskmat. Speciellt gott till laxpudding.
  • Laxpudding. Svensk husmanskost när den är som bäst. Lax, ägg, dill och potatis funkar fint till påsk - kanske en påsklunch.
  • Småpotatis i pesto - pestopotatis. Nej det är inte så svenskt men gott som omväxling med lite potatis smaksatt med basilika (pesto). Istället för färskpotatis så tar du små delikatesspotatisar eller liknande.
  • Påskbröd. Baka ett gott bröd till påskbordet. Det uppskattas alltid. Det här brödet kalljäser och behöver knappt knådas. Rör ihop degen på morgonen och baka på kvällen eller kvällen innan och baka vid lunch. Färgsätt gärna med en tesked gurkmeja.

Kallskuret kött

  • Rostbiff. Lägg upp på fat och dekorera med grönt som groddar, sallad eller cocktailtomater. Förslag på sås till rostbiff är en dressing på stark senap och honung sk dijondressing.
  • Skivad skinka. Till skinka passar en italiensk kall sås med med tonfisk. Den är klassisk till kall skivad kalvstek som också blir gott istället för skinka.
  • Tonfisksås. Italiensk kall sås till kallskuret som passar till påskbuffé. En god sås till kallskuret kött som rostbiff. Klassisk till vitello tonata (ursäkta ev. felstavning) - en italiensk kallskuren kalvstek. Prova också till kokt ägg med sallad, tomat, sparris och oliver.

Lammstek Lammstek med vitlökssmör och klyftpotatis. Vitlök, lamm och potatis går så bra ihop att det inte behövs något annat - möjligen en bakad tomat och en liten sallad till.

Lamm

Att äta lamm till påsk är en tradition hämtad från judisk sed. Att marinera lammköttet och trä på spett är ett gott alternativ till den klassiska lammsteken. Lamm är gott till påskmiddag kanske med förrätt av litet blandat sillplock som några olika sillar, matjessill och ägghalvor.

lammspett Lamm är klassiskt till påsk. Vanligast är lammstek men du kan också prova lammspett marinerade i mango chutney serverade med rostad potatis och paprika samt örtsås.

Ett gott alternativ till lammstek är lammspett. Lammspett med chutney samt örtsås. Då skär du steken i bitar, marinerar och lagar spett istället. Marineras köttet i mango chutney ett dygn blir de möra och smakfulla. Mango innehåller ett enzym som bryter ner köttfibrer vilket gör mango chutney extra effektivt. En ljummen färgrik sallad på rostad paprika och potatis i olivolja samt en kall örtsås gör en hel rätt eller delar på en påskbuffé. Du kan använda bitar av lammstek (marineras), lammfilé (blir mycket goda och möra spett även utan lång marinering) eller grytbitar eller bog (marinera dock noga).

  • Rostad paprika och delikatesspotatis. Ett gott tillbehör till lammspett, lammstek eller lammfilé.
  • Småpotatis slungad i pesto. Gott till det mesta – förslagsvis till varmrökt lax med crème fraiche. Koka små hela potatisar med skal. Låt svalna något. Dela dem i halvor och blanda med några matskedar färdig pesto. Klart. Beräkna cirka tre-fyra potatisar per portion.
  • Lammkotletter med vitlök och rosmarin. Här med klyftpotatis, tomatsås, yoghurtsås med fetaost, marinerade vita stora bönor och avokado- och tomatsallad.

Dessert och sött till påsk

  • Påsktårta med hjortronlikör. En god påsktårta med mandelbotten och smörkräm smaksatt med hjortronlikör toppat med riven choklad.
  • Vaniljmoussetårta med bär. Vaniljmoussetårta med färskost och digestivekex. Kan serveras med färska bär eller rårörda frysta bär.
  • Pannacotta med passionsfrukt. Gul och fin passionfrukt ser påskaktigt ut. En god dessert som är enkel att förbereda till många och relativt nyttigt - i alla fall med passionsfrukten.

Påsktårta Påsktårta med hjortronlikör.

Påskgodis

Här hittar alla Receptfavoriters godisrecept.

  • Marsipan doppad i choklad. Forma marsipan som ägg eller kycklingar och doppa i choklad och strössel. 
  • Mozartkulor. Ett klassiskt godis du kan göra själv med marsipan, nougat och choklad. 
  • Chokladtryfflar. Smaksätt och rulla din egen chokladtryffel i rostad kokos. 

Dryckestips till påskmaten

  • Fördrink - lite mousserande som Cava, Cremant de bourgogne, champagne eller Lambrusco väl kylt för att fira våren. Alternativ är hälften ananas- och apelsinjuice toppat med fruktsoda.
  • Till påskbuffé passar ett lätt vitt eller rött vin. Så kallad bag-in-box är smidigt. Du slipper öppna flaskor, det räcker till flera och håller sig fint om det blir över. Vidare passar såklart öl till sill, lax och påskmat. En IPA eller smakrikt öl som Leffe eller Chimay.
  • Till lamm rekommenderar jag ett fylligare rött vin av druvan syrah eller shiraz.
  • Till tårtan och sött passar det med samma hjortronlikör som smaksatt tårtan samt kaffe. Eller ett sött dessertvin som Setubal från Portugal.

Korv med bröd Sill, lax och många andra rätter på påskbuffén betraktas med skumma blickar av många barn. Duka upp lite goda korvar med tillbehör och varma bröd så blir de nog gladare.

Påskmat till barn och yngre gäster

Barn kan givetvis smaka och äta det de vill av den vanliga påskmaten. Korv med bröd eller köttbullar och/eller prinskorvar på spett med potatismos kan inte gå fel. Lite festligare är att vira strimlor av smördeg runt wienerkorvar och baka dem i 175 grader ugn tills de fått fin färg. Potatismos, pasta, makaroner eller pommes är inte främmande heller.

Pannkakor eller en pannkakstårta är andra tips. Varva pannkakor med jordgubbssylt och servera med grädde eller glass. Och glöm inte att köpa påskgodis och påskägg!

Alla Receptfavoriters påskrecept och påskmat hittar du här >>

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer