Enkel påsklunch

Introduktion och förberedelse för tillagning

Ett förslag på en enkel påsklunch med Janssons, en snabbinlagd sill, ägg, rökt och gravad lax, knäckebröd, smör och ost.

Du kan såklart variera och lägga till de påskrätter du tycker hör hemma på en påsklunch.

Med enkel menar jag att jag lagt tiden på en god hemlagad Jansson, lite egen inlagd snabbsill och kokta ägg. Man kan också komplettera med köttbullar och prinskorvar - speciellt om man inte gillar sill.

Vill du kan du laga hemgjord gravad lax, göra smör, baka knäckebröd och laga fler påskrätter såklart.

Vill du ha lite festliga påskägg så kan du färga dem när de kokas. Koktider till ägg finns här.

Vad hör hemma på påsktallriken?

Vilka rätter som hör hemma till påsk varierar över landet men att ägg hör till påsk är alla överens om. Min släkt är delvis från Dalarna och Norrland samt Skåne så då blir det en blandning med knäckebröd (rågmjöl), Västerbottenost från norr och rökt och gravad lax och sill från söder.

Jag vet dock familjer där man fokuserar mer på kokta ägg och olika äggrätter. Janssons Frestelse gillar jag till påsk och det är en klassisk rätt till nästan alla våra svenska högtider - kanske speciellt till påsk och jul.

Ansjovis är klassiskt i en Jansson men mängden kan varieras eller uteslutas helt om man vill - här är ett recept med Jansson utan ansjovis eller Hanssons Frestelse.

Sillen med senapssmak i receptet nedan gillar jag och tycker en variant räcker men vill du ha fler så prova tre sortes snabbinlagd sill eller välj den sill du gillar.

Jag har skrivit mer om ägg samt påskmat med tips olika sillar, koktider, ägghalvor och andra rätter som passar på påskbordet.

En tallrik och förslag till enkel påsklunch.
Mitt enkla förslag att äta till påsken. En tallrik och förslag till påsklunchen eller påskbordet. Janssons, gravad och rökt lax, ägghalvor förstås, senapssill, rostat Vika knäckebröd, Västerbottenost och smör.

6 portioner enkel påsklunch

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • Janssons Frestelse: 800 gram potatis, fast sort
  • 2 gula lökar, ca 100 gram
  • 125 gram ansjovisfiléer
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 30 gram smör
  • 1 dl ströbröd
  • Mild senapssill: 1 pkt 5-minuterssill på 420 gram
  • 1 msk vanlig svensk senap
  • 1 msk Dijon-senap, fransk senap
  • 1/2 msk vit vinäger, vit balsamvinäger eller cidervinäger
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk hackad färsk dragon (valfritt)
  • 1 msk hackad gräslök (fryst hackad gräslök går utmärkt)
  • 1 msk hackad dill (fryst hackad dill går utmärkt)
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 msk socker
  • Övriga tillbehör till påsklunchen: 300 gram rökt lax
  • 300 gram gravad lax
  • 12 ägg, förslagsvis två vardera eller valfritt antal. Koka med några bitar skal från gul lök för strågul färg
  • ca 600 gram eller 1-2 paket valfritt mängd knäckebröd, spisbröd, tunnbröd eller valfritt bröd
  • ca 100 gram smör
  • 1 lagrad hårdost som Västerbottenost, ca 450 gram, ett paket

Tillagning

  1. Börja med Janssons: sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform med lite smör.
  2. Skala och skiva lök fint - gärna i ringar. Godast är att steka löken mjuk så att den får en ljus färg på låg värme några minuter i en klick smör innan du blandar den med potatisen sedan. Annars går det bra att bara strimla den fint och lägga i formen direkt.
  3. Skala under tiden potatis och skär i stavar - likt pommes. En mandolin eller matberedare är smidigt och går snabbt att strimla potatisen med. Lägg i formen och blanda med löken.
  4. Hacka ansjovis och strö över samt blanda runt lite med potatisen och löken. Platta till potatisblandningen till ett jämnt lager i formen.
  5. Häll i mjölk och grädde samt ev. ansjovisspad. Du kan justera sältan och smaken med hur mycket ansjovisspad du har i. Fördela tunt skivat smör över.
  6. Grädda din Jansson 30 minuter. Lägg ev. över lite folie om den börjar brännas på toppen.
  7. Strö över ströbrödet i ett jämnt lager och grädda ytterligare 15 minuter tills ströbrödet fått fin brun färg. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  8. Mild senapssill: Häll av sillen. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  9. Vispa ihop senap, socker och vinäger i en bunke. Gärna med en elvisp. Tillsätt lite olja först och sedan resten i en stråle under kraftig vispning för hand eller med elvisp.
  10. Blanda i hackad dragon, dill och gräslök. Tillsätt creme fraiche, sill i bitar samt salt och peppar. Lägg upp i skål - sillen är klar att ätas direkt eller förvaras i kylen till servering.
  11. Rosta knäckebröden när du har ugnen igång - ca 2-3 minuter - ta ut och låt svalna. så blir de knapriga och goda.
  12. Ta fram smör så det blir mjukt och lägg upp i skål.
  13. Koka äggen som du vill ha dem. Förslag som jag tycker blir bra är att koka upp från kallt vatten och koka i 6 minuter för nästan hårdkokta ägg (räkna 8 minuter för hårdkokt ägg). Lägg med lite skal från en gul lök när du kokar äggen för strågul färg. Lägg då upp alla eller några med skalet kvar. Servera dem oskalade eller skala dem och dela i ägghalvor du kan lägga upp på fat. Kan då garneras med lite fin rom eller kaviar samt hackade örter som gräslök, dill eller persilja om du vill.
  14. Duka upp och servera Jansson, lägg upp rökt och gravad lax på fat, kokta ägg, senapssill, knäckebröd, ost och smör samt ev. andra tillbehör du vill ha till påsk.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.