Wienernougat

God nougat och choklad med flagad mandel. Enkelt och supergott godis. Du kan ta vanlig mandel och hacka den istället för flagad mandel. Skålla och skala då gärna mandeln först. Skållad mandel gör du genom att koka upp mandeln täckt med vatten i en kastrull någon minut. Skölj kall i durkslag och sedan pilla bort skalen.

400 g wienernougat

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 250 gram nougat
  • 150 gram choklad, ljus blockchoklad, mörk blockchoklad eller finare 70% choklad
  • 2 dl flagad mandel

Tillagning

  1. Ta fram en form ca 20x30 cm och klä den med gladpack.
  2. Skär nougaten i tärningar och lägg i en bunke.
  3. Bryt chokladen i bitar och lägg i bunken.
  4. Smält och rör då och då i vattenbad eller i mikron. I vattenbad sätter du bunken i sjudande vatten i en stor vid panna med höga kanter. I mikron kör du på full effekt någon minut i taget och tar ut och rör emellan.
  5. Smält tills chokladen smält ihop med nougaten.
  6. Lägg mandeln i en stekpanna och rosta den några minuter på hög värme så att den blir ljust brun. Sätt åt sidan och akta så mandeln inte bränns.
  7. Rör i mandeln.
  8. Häll upp wienernougaten i en form i ca 1-2 cm högt lager.
  9. Ställ att svalna och sedan att stelna några timmar i kylen.
  10. Vänd upp wienernougaten på en skärbräda. Ta bort plasten. Skär upp wienernougaten i tärningar ca 2x2 cm storlek.
  11. Lägg upp wienernougaten på fat och servera. Förvara den kallt.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat