Wienernougat
Hemgjord Wienernougat du gör genom att blanda smält nougat och fin choklad med flagad mandel och sedan hälla upp i en form och låta stelna och sedan skära i bitar.
Tillagning
- Ta fram en form ca 20x20 cm och klä den med gladpack.
- Skär nougaten i tärningar och lägg i en bunke.
- Bryt chokladen i bitar och lägg i bunken.
- Smält och rör då och då i vattenbad eller i mikron. I vattenbad sätter du bunken i sjudande vatten i en stor vid panna med höga kanter. I mikron kör du på full effekt någon minut i taget och tar ut och rör emellan.
- Smält tills chokladen smält ihop med nougaten.
- Lägg mandeln i en stekpanna och rosta den några minuter på hög värme så att den blir ljust brun. Sätt åt sidan och akta så mandeln inte bränns.
- Rör i mandeln.
- Häll upp wienernougaten i en form i ca 1-2 cm högt lager.
- Ställ att svalna och sedan att stelna några timmar i kylen.
- Vänd upp wienernougaten på en skärbräda. Ta bort plasten. Skär upp wienernougaten i tärningar ca 2x2 cm storlek eller rektanglar cirka 1,5x2,5 cm som den wienernougat du kan köpa.
- Lägg upp wienernougaten på fat och servera. Förvara dem kallt.
Serveringsförslag
- Enkelt och supergott godis till jul, påsk, fest, lördagsgodis, efter maten till avec eller när som.
- Till fest eller julbord är ett förslag att servera wienernougaten med fler tryfflar och bjuda på ett slags Grand dessert eller godisfat med 3-4 olika godistryfflar som förslagsvis tryffelrutor Black & White, bärtryffel, glöggpraliner, likörtryffel, ljus tryffel, tryffel med avec, romtryffel och/eller mozartkulor.
- Wienernougaten kan du slå in i små rutor av folie om du vill.
Varianter
- Du kan ta vanlig mandel och hacka den istället för flagad mandel. Skålla och skala då gärna mandeln först.
Skållad mandel gör du genom att koka upp mandeln täckt med vatten i en kastrull någon minut. Skölj kall i durkslag och sedan pilla bort skalen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal