Wienernougat

Introduktion och förberedelse för tillagning

Hemgjord Wienernougat. Blanda smält nougat och fin choklad med flagad mandel, häll upp i form och låt svalna samt skär i bitar. Enkelt och supergott godis.

Du kan ta vanlig mandel och hacka den istället för flagad mandel.

Skålla och skala då gärna mandeln först. Skållad mandel gör du genom att koka upp mandeln täckt med vatten i en kastrull någon minut. Skölj kall i durkslag och sedan pilla bort skalen.

Till fest kan även laga fler tryfflar och bjuda på ett slags Grand dessert-fat med 3-4 varianter på hemgjort chokladgodis.

Några tryfflar som passar är Tryffelrutor Black & White, bärtryffel, glöggpraliner, likörtryffel, ljus tryffel med nougat och vit choklad, Tryffel med avec, Romtryffel och Mozartkulor eller annat hemgjort godis.

400 g wienernougat

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 250 gram nougat
  • 150 gram choklad, ljus blockchoklad, mörk blockchoklad eller finare 70% choklad
  • 2 dl flagad mandel

Tillagning

  1. Ta fram en form ca 20x20 cm och klä den med gladpack.
  2. Skär nougaten i tärningar och lägg i en bunke.
  3. Bryt chokladen i bitar och lägg i bunken.
  4. Smält och rör då och då i vattenbad eller i mikron. I vattenbad sätter du bunken i sjudande vatten i en stor vid panna med höga kanter. I mikron kör du på full effekt någon minut i taget och tar ut och rör emellan.
  5. Smält tills chokladen smält ihop med nougaten.
  6. Lägg mandeln i en stekpanna och rosta den några minuter på hög värme så att den blir ljust brun. Sätt åt sidan och akta så mandeln inte bränns.
  7. Rör i mandeln.
  8. Häll upp wienernougaten i en form i ca 1-2 cm högt lager.
  9. Ställ att svalna och sedan att stelna några timmar i kylen.
  10. Vänd upp wienernougaten på en skärbräda. Ta bort plasten. Skär upp wienernougaten i tärningar ca 2x2 cm storlek eller rektanglar cirka 1,5x2,5 cm som den wienernougat du kan köpa.
  11. Lägg upp wienernougaten på fat och servera. Förvara dem kallt.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.