Påskbröd
Ett gult och ljust påskbröd som är enkelt att baka då det knappt knådas, kalljäser och sedan bakas dagen efter.
Tillagning
- Lös upp jäst i salt och vatten.
- Rör ner cirka 16 dl mjöl och gurkmeja samt arbeta ihop till en kladdig deg.
- Låt degen jäsa övertäckt i kyl minst 10 timmar.
- Stjälp upp degen på ett bakbord med 1 dl mjöl under.
- Strö ca 1 dl mjöl över degen och knåda hastigt ihop degen.
- Dela degen i fyra delar. Forma varje del till en limpa.
- Om du vill kan du vrida till ändarna på bröden så du får en snurr i mitten.
- För över bröden på två plåtar med bakplåtspapper under.
- Låt bröden jäsa ytterligare 20 minuter. De behöver inte täckas över.
- Sätt ugnen på max värme ca 250 grader vanlig ugn.
- Pensla bröden med olivolja.
- Sätt in bröden och sänk värmen till 220 grader. Baka i cirka 15 - 20 minuter. Byt plats på bröden efter halva tiden.
- Ta ut och låt svalna på galler.
- Servera med smör eller färskost.
Tips
- Rör ihop degen på morgonen och baka på kvällen eller förbered degen på kvällen och kalljäs över natten och baka dagen efter.
- Färgsätt påskbrödet gult med en tesked gurkmeja.
- Brödet passar såklart utmärkt vid andra tillfällen än påsk som fest eller buffé.
Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal