Påskbröd

Ett gult och ljust påskbröd som är enkelt att baka då det knappt knådas, kalljäser och sedan bakas dagen efter. Rör ihop degen på morgonen och baka på kvällen eller förbered degen på kvällen och kalljäs över natten och baka dagen efter.
Färgsätt påskbrödet gult med en tesked gurkmeja.
Brödet passar såklart utmärkt vid andra tillfällen än påsk som fest eller buffé.

4 påskbröd

  • Förberedelse: 10 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 10 tim 50 min

Ingredienser

  • 20 g färsk jäst, cirka 0,5 pkt
  • 2 tsk salt
  • 8 dl kallt vatten
  • 18 dl vetemjöl
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk gurkmeja

Tillagning

  1. Lös upp jäst i salt och vatten.
  2. Rör ner cirka 16 dl mjöl och gurkmeja samt arbeta ihop till en kladdig deg.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i kyl minst 10 timmar.
  4. När du vill baka så sätter du ugnen på 275 grader.
  5. Stjälp upp degen på bakbord med någon dl mjöl på.
  6. Strö mjöl över degen.
  7. Skär degen i fyra avlånga bröd med en kniv.
  8. Snurra ändar ett till två varv och för över påskbröden på mjölade plåtar (eller använd bakplåtspapper).
  9. Låt påskbrödet jäsa ytterligare 15 minuter. De behöver inte täckas över.
  10. Pensla bröden med olivolja.
  11. Sätt in i mitten av ugnen och sänk värmen till 220 grader. Baka i cirka 15 - 20 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna på galler.
  13. Servera påskbröden med smör eller färskost.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer