Påskbröd

Introduktion och förberedelse

Ett gult och ljust påskbröd som är enkelt att baka då det knappt knådas, kalljäser och sedan bakas dagen efter.

Rör ihop degen på morgonen och baka på kvällen eller förbered degen på kvällen och kalljäs över natten och baka dagen efter.

Färgsätt påskbrödet gult med en tesked gurkmeja.

Brödet passar såklart utmärkt vid andra tillfällen än påsk som fest eller buffé.

4 påskbröd

  • Förberedelse: 10 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 10 tim 50 min

Ingredienser

  • 20 g färsk jäst, cirka 0,5 pkt
  • 2 tsk salt
  • 8 dl kallt vatten
  • 18 dl vetemjöl
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk gurkmeja

Tillagning

  1. Lös upp jäst i salt och vatten.
  2. Rör ner cirka 16 dl mjöl och gurkmeja samt arbeta ihop till en kladdig deg.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i kyl minst 10 timmar.
  4. När du vill baka så sätter du ugnen på 275 grader.
  5. Stjälp upp degen på bakbord med någon dl mjöl på.
  6. Strö mjöl över degen.
  7. Skär degen i fyra avlånga bröd med en kniv.
  8. Snurra ändar ett till två varv och för över påskbröden på mjölade plåtar (eller använd bakplåtspapper).
  9. Låt påskbrödet jäsa ytterligare 15 minuter. De behöver inte täckas över.
  10. Pensla bröden med olivolja.
  11. Sätt in i mitten av ugnen och sänk värmen till 220 grader. Baka i cirka 15 - 20 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna på galler.
  13. Servera påskbröden med smör eller färskost.
E-mail
Medel: 3.8 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-06

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept