Påskbröd

Ett gult och ljust påskbröd som är enkelt att baka då det knappt knådas, kalljäser och sedan bakas dagen efter. Rör ihop degen på morgonen och baka på kvällen eller förbered degen på kvällen och kalljäs över natten och baka dagen efter.
Färgsätt påskbrödet gult med en tesked gurkmeja.
Brödet passar såklart utmärkt vid andra tillfällen än påsk som fest eller buffé.

4 påskbröd

  • Förberedelse: 10 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 10 tim 50 min

Ingredienser

  • 20 g färsk jäst, cirka 0,5 pkt
  • 2 tsk salt
  • 8 dl kallt vatten
  • 18 dl vetemjöl
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk gurkmeja

Tillagning

  1. Lös upp jäst i salt och vatten.
  2. Rör ner cirka 16 dl mjöl och gurkmeja samt arbeta ihop till en kladdig deg.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i kyl minst 10 timmar.
  4. När du vill baka så sätter du ugnen på 275 grader.
  5. Stjälp upp degen på bakbord med någon dl mjöl på.
  6. Strö mjöl över degen.
  7. Skär degen i fyra avlånga bröd med en kniv.
  8. Snurra ändar ett till två varv och för över påskbröden på mjölade plåtar (eller använd bakplåtspapper).
  9. Låt påskbrödet jäsa ytterligare 15 minuter. De behöver inte täckas över.
  10. Pensla bröden med olivolja.
  11. Sätt in i mitten av ugnen och sänk värmen till 220 grader. Baka i cirka 15 - 20 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna på galler.
  13. Servera påskbröden med smör eller färskost.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer