Tomatsallad med lök

Mogna goda tomater, gul lök eller rödlök, olivolja, salt och svartpeppar samt vinäger blir en god och enkel tomatsallad.

Ju bättre kvalitet på tomater du har desto godare blir tomatsalladen (priset går också upp en del såklart). Exempelvis blir solmogna ekologiska små kvisttomater, en fruktig kallpressad olivolja, lagrad mild vinäger, gourmetsalt och nymalen svartpeppar en riktigt god tomatsallad.

Färsk hackad basilika, babyspenat, ruccolla, skivad färsk mozzarella, salladslök, purjolök, silverlök, tärnad fetaost, tärnad paprika är också gott att variera tomatsalladen med.

Vill du förbereda tomatsalladen innan så kan du vänta med att blanda allt utan bara förbereda hackad lök (med saltet) och delade tomater i skålar och sedan blanda ihop med vinäger vid servering.

4 portioner tomatsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 g smakrika tomater som kvisttomater, cocktailtomater eller bifftomater
  • 0,5 gul lök eller rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk lagrad rödvinsvinäger, vit balsamvinäger eller balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, helst nymalen från kvarn

Tillagning

  1. Skala och hacka eller strimla löken fint. Lägg den i en bunke och salta på den och tryck in saltet (då mjuknar löken lite vilket är gott).
  2. Skölj tomater och skiva dem grovt. Tillsätt till löken.
  3. Tillsätt olivolja, vinäger samt svartpeppar. Smaka av.
  4. Rör om tomatsalladen och servera direkt.
E-mail
Medel: 4.3 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.