Tomatsallad med lök

Introduktion och förberedelse

Tomatsallad med mogna goda tomater, gul lök eller rödlök, olivolja, salt och svartpeppar samt vinäger - gott och enkelt att laga.

Val av lök och tomater

  • Du kan ta gul lök eller rödlök. Jag gillar att blanda löken med salt först så mjuknar den och blir mild och fin i smaken.
  • Ju bättre kvalitet på tomater du använder desto godare blir tomatsalladen - priset går också upp en del såklart - men det kan det vara värt.
  • Förslagsvis blir solmogna ekologiska små kvisttomater, en fruktig kallpressad olivolja, lagrad mild vinäger, gourmetsalt och nymalen svartpeppar en riktigt god tomatsallad.

Kan förberedas innan

Vill du förbereda tomatsalladen innan så kan du förbereda och skiva tomater samt blanda vinägretten med löken men vänta med att blanda allt till servering. Förvara då i kylen.

Varianter

Fler råvaror som passar i tomatsallad är färsk hackad basilika, babyspenat, ruccolla, skivad färsk mozzarella, salladslök, purjolök, silverlök, tärnad fetaost, tärnad paprika, rostade pinjenötter med mera.

Tomatsallad med god smak från lök, vinäger, olivolja, salt och peppar.
Tomatsallad med god smak från lök, vinäger, olivolja, salt och peppar. Genialiskt enkelt och gott. Löken marineras först i saltet en liten stund så blir den mild och fin i smaken.

4 portioner tomatsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400-500 gram smakrika tomater som kvisttomater (4-5 stycken), cocktailtomater eller 2 bifftomater
  • 0,5 gul lök eller rödlök
  • 2 krm salt
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk lagrad rödvinsvinäger, vit balsamvinäger eller balsamvinäger
  • 1 krm svartpeppar, helst nymalen från kvarn

Tillagning

  1. Skala och hacka eller strimla löken fint. Lägg den i en bunke och salta på den och tryck in saltet (då mjuknar löken lite vilket är gott).
  2. Skölj tomater och skiva dem grovt. Lägg upp på fat, i skål eller tallrikar eller portionsvis salladskålar.
  3. Tillsätt olivolja, vinäger samt svartpeppar till löken. Rör ihop till en vinägrett.
  4. Skeda över lökvinägretten över tomaterna och servera.
E-mail
Medel: 4.2 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06