Tomatsallad med lök

Introduktion och förberedelse

Mogna goda tomater, gul lök eller rödlök, olivolja, salt och svartpeppar samt vinäger blir en god och enkel tomatsallad.

Ju bättre kvalitet på tomater du har desto godare blir tomatsalladen (priset går också upp en del såklart).

Förslagsvis blir solmogna ekologiska små kvisttomater, en fruktig kallpressad olivolja, lagrad mild vinäger, gourmetsalt och nymalen svartpeppar en riktigt god tomatsallad.

Vill du förbereda tomatsalladen innan så kan du vänta med att blanda allt utan bara förbereda hackad lök (med saltet) och delade tomater i skålar och sedan blanda ihop med vinäger vid servering.

Förslag att lägga till

Färsk hackad basilika, babyspenat, ruccolla, skivad färsk mozzarella, salladslök, purjolök, silverlök, tärnad fetaost, tärnad paprika är också gott att variera tomatsalladen med.

4 portioner tomatsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 g smakrika tomater som kvisttomater, cocktailtomater eller bifftomater
  • 0,5 gul lök eller rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk lagrad rödvinsvinäger, vit balsamvinäger eller balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, helst nymalen från kvarn

Tillagning

  1. Skala och hacka eller strimla löken fint. Lägg den i en bunke och salta på den och tryck in saltet (då mjuknar löken lite vilket är gott).
  2. Skölj tomater och skiva dem grovt. Tillsätt till löken.
  3. Tillsätt olivolja, vinäger samt svartpeppar. Smaka av.
  4. Rör om tomatsalladen och servera direkt.
E-mail
Medel: 4.2 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.