Koktider för ägg

Hur du kokar ägg med koktider för löskokta, medelkokta och hårdkokta ägg. Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp eller lägga äggen i sjudande eller kokande vatten. Det finns inget exakt facit på hur man kokar ägg. Det beror lite på ägg och spis.

Ta gärna fram äggen 30 minuter innan du ska koka dem så är risken att de spricker mindre. Ägg är riktigt nyttiga och innehåller det mesta man behöver. Köp helst svenska ägg och gärna Krav-märkta. Läs min artikel om ägg och allt gott man kan laga med dem. Du kan också koka ägg så de får färg till påsk. 

Storleken påverkar koktiden: 

Räkna med någon minut extra för större ägg som frukostägg. Och omvänt för ovanligt små ägg. 

Lägg i kokande vatten:

Lägger du äggen från kylskåpet direkt i kokande vatten så bör du picka dem - annars spricker de. Gör hål i den smala änden av ägget eller varje ände med en äggpickare eller knivsudd. 

Koka upp i kallt vatten:

Väljer du att koka äggen från kallt vatten så påverkas koktiden av hur snabbt vattnet kokar upp. Med moderna ex. induktionsspisar går det mycket snabbt och då kan själva koktiden nedan faktiskt öka något. En gammal spis kanske behöver många minuter att koka upp - men ägget börjar ju stelna långt innan kokpunkten - så ägget kan vara nästan färdigkokt när du börjar ta tiden. 

Koktider för ägg:

Tillagningssätt Löskokt Krämig gula Hårdkokt
Ägg som kokas upp i kallt vatten 2-3 minuter 5-6 minuter 8-9 minuter
Ägg som läggs i sjudande/kokande vatten 4-5 minuter 8-9 minuter 10-11 minuter

Knep för lättskalade ägg:

Jag tycker äggen blir lättare att skala om du knäcker skalet lite och lägger äggen i kallt vatten så vatten tränger in i hinnan runt äggets skal. Riktigt färska ägg är mer svårskalade än lite äldre ägg. 

Förvara kokta ägg oskalade i kylen:  

Ska du spara äggen eller vill förbereda kokta ägg till utflykt eller en annan rätt ex. äggsås eller ägghalvor till spenatsoppa - så går det utmärkt några dagar innan men förvara dem hårdkokta med skal i kylen - skala dem när de ska ätas eller användas. Så fort du skalar dem så försämras hållbarheten och de bör ätas direkt eller inom kort. 

4 kokta ägg

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 9 min

Ingredienser

  • 4 ägg

Tillagning

  1. Du kan koka ägg på två vis. Koka upp i kallt vatten eller lägga dem i kokande vatten.
  2. I KALLT VATTEN: Lägg äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Sätt på lock och koka upp på max värme. Börja ta tiden: Löskokta ägg: 2-3 minuter. Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 5-6 minuter. Hårdkokta ägg: 8 minuter.
  3. I SJUDANDE ELLER KOKANDE VATTEN: Picka hål i varje ända eller en ända på varje ägg. Sänk ev. ner halva ägget några sekunder innan du sänker ner hela ägget (annars kan ägget spricka även om du pickat det). Löskokta ägg: 4 minuter. Krämig gula - medel eller mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 6 minuter. Hårdkokta ägg: 10 minuter.
  4. När vattnet kokat upp låter du det koka på låg värme i det antal minuter som anges ovan.
  5. Häll av vattnet. Låt äggen svalna. Du kan spola eller lägga äggen i kallt vatten så svalnar de snabbare och ägget slutar också att tillagas så att du kan vara säker på att att du får ditt ägg som du vill. Undantaget är löskokta ägg som blir bäst om de får ligga till sig lite utan kallt vatten så att värmen utjämnas i ägget, då får du en rinnande gula och en halvfast vita.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer