Koka ägg, kokta ägg och koktider för ägg

All info du behöver om du ska koka ägg ex. koktider för löskokta och hårdkokta ägg. Det finns inget exakt facit på hur man kokar ägg. Det beror lite på ägg och spis. Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp eller lägga äggen i kokande vatten.

Om du lägger äggen direkt i kokande vatten:

Lägger du äggen från kylskåpet direkt i kokande vatten så bör du picka dem - annars spricker de. Gör hål i den smala änden av ägget eller varje ände med en äggpickare eller knivsudd. 

Storleken påverkar koktiden: 

Räkna med någon minut extra för större ägg som frukostägg. Och omvänt för ovanligt små ägg. 

Om du lägger äggen direkt i kallt vatten:

Väljer du att koka äggen från kallt vatten så påverkas koktiden av hur snabbt vattnet kokar upp. Med moderna ex. induktionsspisar går det mycket snabbt och då kan själva koktiden nedan faktiskt öka något. En gammal spis kanske behöver många minuter att koka upp - men ägget börjar ju stelna långt innan kokpunkten - så ägget kan vara nästan färdigkokt när du börjar ta tiden. 

Knep för lättskalade ägg:

Jag tycker äggen blir lättare att skala om du knäcker skalet lite och lägger äggen i kallt vatten så vatten tränger in i hinnan runt äggets skal. Färska ägg är mer svårskalade än lite äldre ägg. 

Förvara kokta ägg oskalade i kylen:  

Ska du spara äggen eller vill förbereda kokta ägg till utflykt eller en annan rätt ex. äggsås eller ägghalvor till spenatsoppa - så går det utmärkt några dagar innan men förvara dem hårdkokta med skal i kylen - skala dem när de ska ätas eller användas. Så fort du skalar dem så försämras hållbarheten och de bör ätas direkt eller inom kort. 

Läs min artikel om allt gott man kan laga med ägg. Du kan också koka färgade ägg till påsk. 

4 kokta ägg

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 9 min

Ingredienser

  • 4 ägg

Tillagning

  1. Du kan koka ägg på två vis. Koka upp i kallt vatten eller lägga dem i kokande vatten.
  2. I KALLT VATTEN: Lägg äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Sätt på lock och koka upp på max värme. Börja ta tiden: Löskokta ägg: 3-4 minuter. Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 5-6 minuter. Hårdkokta ägg: 8 minuter.
  3. I KOKANDE VATTEN: Picka hål i varje ända eller en ända på varje ägg. Sänk ev. ner halva ägget några sekunder innan du sänker ner hela ägget (annars kan ägget spricka även om du pickat det). Löskokta ägg: 4 minuter. Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 6 minuter. Hårdkokta ägg: 9 minuter.
  4. När vattnet kokat upp låter du det koka på låg värme i det antal minuter som anges ovan.
  5. Häll av vattnet. Låt äggen svalna. Du kan spola eller lägga äggen i kallt vatten så svalnar de snabbare och ägget slutar också att tillagas så att du kan vara säker på att att du får ditt ägg som du vill. Undantaget är löskokta ägg som blir bäst om de får ligga till sig lite utan kallt vatten så att värmen utjämnas i ägget, då får du en rinnande gula och en halvfast vita.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer