Marsipan doppad i choklad

Chokladdoppad marsipan. Marsipan doppad i choklad är ett enkelt och gott julgodis eller påskgodis.
Marsipan kan formas till många roliga saker som grisar, bollar och tomtar sedan doppar man en del i smält choklad.
En sats räcker till ca 30 små ägg eller 6 st marsipangrisar.
Gillar du fin choklad så kan du välja någon riktig god choklad med kakao runt 55 - 60 %.
Istället för marsipan kan du köpa 200 gram mandelmassa och blanda med 1 dl florsocker och en msk vatten till egen marsipan.
Köp pynt som rostad flagad mandel, strössel, silverkulor till ögon osv (använd fantasin). Hushållsfärg kan man använda till att färga delar av marsipanen med (valfritt).

1 sats marsipan

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 g marsipan
  • 150 g mörk blockchoklad eller annan god choklad efter smak

Tillagning

  1. Rulla marsipanen i kulor eller önskad form. Du kan göra grisar, kulor, svampar, tomtar - endast fantasin sätter gränser. Blanda ev. en del av marsipanen med någon färg som grönt eller rött.
  2. Bryt chokladen i bitar och smält i en kastrull i vattenbad eller mikron. Rör om då och då.
  3. Doppa marsipanbitarna i chokladen och placera kulorna på smörpapper eller galler.
  4. Dekorera dem om du vill med att doppa i strössel, rostad flagad mandel; stoppa dit silverkulor eller liknande efter fantasi.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer