Marsipan doppad i choklad
Chokladdoppad marsipan är ett enkelt och gott julgodis, påskgodis eller godis för dig som helt enkelt älskar marsipan och choklad.
Gör hemgjort marsipangodis och forma till figurer, doppa i choklad samt garnera.
Tillagning
- Rulla marsipanen i kulor eller önskad form. Du kan göra grisar, kulor, svampar, tomtar - endast fantasin sätter gränser. Blanda ev. en del av marsipanen med någon färg som grönt eller rött.
- Bryt chokladen i bitar och smält i en kastrull i vattenbad eller mikron. Rör om då och då.
- Doppa marsipanbitarna i chokladen och placera kulorna på smörpapper eller galler.
- Dekorera dem om du vill med att doppa i strössel, rostad flagad mandel; stoppa dit silverkulor eller liknande efter fantasi.
Former
- Marsipan kan formas till många roliga saker som marsipangrisar, marsipanbollar, marsipansvampar och marsipantomtar, marsipanharar med mera. Ett kul projekt om du har en kreativ sida - bara att använda fantasin.
- Delar på marsipanfigurerna kan du doppa i choklad.
- Tips är att göra formerna stegvis. Doppa gärna delar du ska sätta ihop i choklad och strössel innan du sätter ihop dem.
Forma en marsipangris - förslag
Titta på bilderna på grisarna på bilderna. Först formar du en avlång kropp likt ett päron; doppa ev. bakdelen i choklad samt silverströssel och låt stelna, skär ett snitt fram och vik upp samt form trynet, märk ut två hål i trynet med ett litet träspett eller liknande, forma två öron och tryck fast två silverkulor till ögon.
Val av choklad
Gillar du fin choklad så kan du välja någon riktig god choklad med kakao runt 55 - 60 %. Blockchoklad fungerar helt ok. Gillar du mörk choklad kan du ta fin 70% choklad.
Man kan också smälta och variera doppandet med vit choklad.
Garnering
- Köp pynt som rostad flagad mandel, strössel, silverkulor till ögon osv (använd fantasin).
- Hushållsfärg kan man använda till att färga delar av marsipanen med (valfritt).
Med nougatfyllning
Vidare kan man fylla med kulor av nougat och linda marsipan runt likt mozartkulor eller marsipanlimpa.
Hållbarhet
Ska du spara och ha godiset flera dagar och vill ha blank fin choklad så ska du temperera chokladen innan du använder den till att doppa med.
Hemgjord marsipan
Istället för marsipan kan du köpa 200 gram mandelmassa och blanda med 1 dl florsocker och en msk vatten till egen marsipan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal