Lammstek grundrecept

Grundrecept på lammstek som är klassisk med potatisgratäng och rödvinssås eller som detta recept med gröna bönor och rödvinssky. Eller med rödvinssås, fänkålsgratäng och vita bönor. Vitlök är valfritt men sätter god smak på lammsteken.

Läs fler tips på varianter och tillbehör i min artikel med tips och tillbehör till lammstek och lammkött.

Vilken lammstek ska man köpa?

Köp svenskt lamm förstås. I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan.

Lammstek går utmärkt att stekas hel med kvar. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.

Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Skär bort snöret och fyll med hackad vitlök, rosmarin, timjan och svartpeppar samt bind om igen. Eller skär ner snitt mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den.

Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre - se bild. På bilden två lammstekar jag benat ur och delat i vardera två delar samt fyllt med hackad vitlök, rosmarin, timjan och svartpeppar. Vidare binder man upp dem med steksnöre. Jättegoda att laga stek på färska eller frysa in till senare.

Vintips till lammsteken:

Välj ett rött vin med generöst fruktig och kryddig smak ton av fatlagring. Festligare och dyrare men mycket gott - och ett klassiskt val till lamm - är röda viner från Châteauneuf-du-Pape i Rhonedalen i södra Frankrike. Druvor som Shiraz och Syrah samt Cabernet Sauvignon passar - fråga gärna på Systembolaget efter tips.

  • Shiraz från Australien.
  • Cabernet Sauvignon från Sydafrika
  • Syrah från Rhone Frankrike, ex. Guigal
  • Chateauneuf-du-Pape från Cotes du Rhone ex. E Guigal. Druvor: Grenache, Syrah och Mourvedre.

8 portioner lammstek

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 1,3 kg lammstek utan ben eller räkna 500 gram extra med ben
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 kvistar timjan (eller något krm torkad)
  • 1 kvist rosmarin (eller något krm torkad)
  • 1 dl rött vin

Tillagning

  1. Skala och dela vitlöksklyftorna. Skala och klyfta gul lök.
  2. BENA UR LAMMSTEK MED BEN: Putsa ev. bort synliga hinnor från stekens utsida. Bena ev. ur steken om du önskar det. Skär längs med benet och sedan försiktigt loss köttet från benet så nära du kan. Lägg några vitlöksklyftor i mitten av steken och bind upp den med bomullssnöre.
  3. LAMMSTEK MED BEN: Stick hål in i steken med en liten skalkniv.Tryck halverade vitlökar i hålen i steken.
  4. LAMMSTEK I NÄT: Är steken redan uppbunden så kan du sticka försiktigt mellan snöret och trycka in vitlökar eller pressa dem och gnida in steken runt om.
  5. LAMMSTEK UTAN BEN UTAN NÄT: Lägg några halverade vitlökar i mitten och bind upp lammsteken med bomullssnöre så håller den formen bättre samt steks jämnare.
  6. MARINERA LAMMSTEKEN: Gnid in lammsteken i olivolja, salt, svartpeppar, timjan och rosmarin samt. Lägg i en skål eller påse och tillsätt den klyftade löken och rött vin. Låt gärna lammsteken marinera någon timme - helst över natten.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Bryn lammsteken runt om i en stekpanna eller stekgryta för smakens skull (gärna i smör eller olivolja).
  9. Lägg över i en ugnsform eller stekgryta. Tillsätt marinaden samt löken.
  10. Stek lammsteken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek. Sätt i en stektermometer som visar köttets innertemperatur. Från 40 grader börjar proteiner koagulera, köttet blir mindre rött och vatten rinna. Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt. Här rekommenderar jag att ta ut steken vid ca 65 grader.Vid högre temperatur blir köttet gråare och vid 75 till 80 grader är det välstekt, som man säger. Mot 90 till 100 grader löses köttet upp. Det är ibland önskvärt, bland annat med segare fårstekar eller lambshanks. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader när steken är uttagen.
  11. Låt alltid lammsteken vila minst 20 minuter, gärna inslagen i folie, innan du skär upp den mot köttfibrerna i ca 0,5-1 cm tjocka skivor.
E-mail
Medel: 4.1 (65 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer