Lammstek
Grundrecept på lammstek med tillagningstid, smaksättning och förslag på tillbehör.
Tillagning
- Skala och dela vitlöksklyftorna. Skala och klyfta gul lök.
- BENA UR LAMMSTEK MED BEN: Putsa ev. bort synliga hinnor från stekens utsida. Bena ev. ur steken om du önskar det. Skär längs med benet och sedan försiktigt loss köttet från benet så nära du kan. Lägg några vitlöksklyftor i mitten av steken och bind upp den med bomullssnöre.
- LAMMSTEK MED BEN: Stick hål in i steken med en liten skalkniv.Tryck halverade vitlökar i hålen i steken.
- LAMMSTEK I NÄT: Är steken redan uppbunden så kan du sticka försiktigt mellan snöret och trycka in vitlökar eller pressa dem och gnida in steken runt om.
- LAMMSTEK UTAN BEN OCH UTAN NÄT: Lägg några halverade vitlökar i mitten och bind upp lammsteken med bomullssnöre så håller den formen bättre samt steks jämnare.
- MARINERA LAMMSTEKEN: Gnid in lammsteken i olivolja, salt, svartpeppar, timjan och rosmarin samt. Lägg i en skål eller påse och tillsätt den klyftade löken och rött vin. Låt gärna lammsteken marinera någon timme eller helst över natten.
- Sätt ugnen på 175 °C vanlig ugn.
- Bryn lammsteken runt om i en stekpanna eller stekgryta för smakens skull (gärna i smör eller olivolja).
- Lägg över i en ugnsform eller stekgryta. Tillsätt marinaden samt löken.
- Stek lammsteken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek. Sätt i en stektermometer som visar köttets innertemperatur. Från 60 till 65 grader är köttet rosa och saftigt. Jag rekommenderar att ta ut steken vid 60 grader och sedan låta köttet vila i 10 minuter så blir det 65 °C till servering. Vid högre temperatur blir köttet gråare och runt 70 °C är det välstekt. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader efter ugnen.
- Låt gärna lammsteken vila ca 10 minuter. Täck eventuellt över eller slå in med lite folie.
- Skär upp lammsteken mot köttfibrerna i ca 0,5-1 cm tjocka skivor och servera på fat eller tallrik. Garnera gärna med lite örter som färsk rosmarin, timjan, bladpersilja eller liknande.
- Servera lammsteken med valfria tillbehör.
Serveringsförslag
Servera lammsteken med valfria tillbehör. Några förslag som passar är:
- Med potatisgratäng eller annan gratäng och rödvinssås.
- Med fänkålsgratäng, rödvinssås och vita bönor.
- Med gratingerade gröna bönor och rödvinssky.
- Med klyftpotatis och vitlökssmör.
- Fler förslag är med rostade rotfrukter, potatisklyftor eller Hasselbackspotatis samt svampsås - med Karljohan eller kantareller eller kall sås som tzatziki.
- Som sallad till passar marinerade vita bönor och grönsallad, tomatsallad, sallad med fetaost eller salladsfat.
Varianter
- Vitlök är valfritt att smaksätta med men passar utmärkt ihop med lammkött.
- Läs fler tips på varianter och tillbehör i min artikel med tips och tillbehör till lammstek och lammkött.
Vilken lammstek ska man köpa?
- I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Köper du fryst lamm så får du planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina.
- Lammstek säljs med ben och utan ben. Båda varianterna blir goda att laga i ugnen.
- Köp gärna svenskt lamm. Svenska lamm slaktas på mellan 1 år till 4-6 månader gamla. En del slaktas på våren - dilamm - vårlamm - men de flesta slaktas på hösten från ungefär augusti. Men det finns lamm under hela året.
Lammstek med ben
- Med benet kvar går lammsteken snabbare att tillaga eftersom benet leder värmen in i steken.
- En hel lårstek av lamm väger runt 2-3 kg och räcker till 8-12 portioner. Stektiden blir då runt 2-3 timmar.
Bena ur själv
Lammstek med ben kan du bena ur, fylla och binda upp med steksnöre. På bilden ovan två lammstekar jag benat ur och delat i vardera två delar samt fyllt med hackad vitlök, rosmarin, timjan och svartpeppar. Vidare binder man upp dem med steksnöre. Kan lagas direkt eller läggas i frysen till senare tillfälle.
Lammstek utan ben
Det finns fin lammstek som är urbenad och uppbunden med nät.
- Om du vill kan du ta bort snöret/nätet och fylla med hackad vitlök, rosmarin, timjan och svartpeppar samt binda om med nytt steksnöre.
- Eller skär ner snitt i köttet genom nätet och pilla in vitlökar och färska örter.
- Eller marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lägg den då med förslagsvis 1 dl rött vin, 2 hackade klyftor vitlök, 2 krm rosmarin eller en kvist färsk rosmarin, något krm timjan samt krm svartpeppar i en skål eller fryspåse att marinera över natten eller några timmar.
Stekgrader
- Använd en stektermometer och sätt in i en mittbit där köttet är som tjockast.
- Från 60-65 °C är köttet svagt rosa och saftigt.
- Jag rekommenderar att ta ut steken vid 60 °C och sedan låta det vila några minuter så kommer det att bli 65 °C.
- Vid högre temperatur blir köttet gråare och runt 70 till 80 °C är det mycket välstekt. Mot 90 till 100 grader faller köttet lätt isär och det blir mer likt pulled lamm. Det är ibland önskvärt exempelvis med segare fårstekar eller lambshanks.
- Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 °C när steken är uttagen.
- Låt gärna lammsteken vila 5-10 minuter innan du skär upp det.
- Tillagningstiden beror på storleken men ligger runt 1,5 upp till 3 timmar.
- Lammsteken går fortare att tillaga med ben då benet leder värme in i steken.
Vintips till lammstek
Välj ett rött vin med generöst fruktig och kryddig smak ton av fatlagring. Festligare och dyrare men mycket gott - och ett klassiskt val till lamm - är röda viner från Châteauneuf-du-Pape i Rhonedalen i södra Frankrike.
Druvor som Shiraz och Syrah samt Cabernet Sauvignon passar - fråga gärna på Systembolaget efter tips.
- Shiraz från Australien.
- Cabernet Sauvignon från Sydafrika
- Syrah från Rhone Frankrike, ex. Guigal
- Chateauneuf-du-Pape från Cotes du Rhone ex. E Guigal. Druvor: Grenache, Syrah och Mourvedre.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal