Lammstek grundrecept

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på lammstek som är klassisk med potatisgratäng och rödvinssås eller som detta recept med gröna bönor och rödvinssky.

Några andra förslag är med rödvinssås, fänkålsgratäng och vita bönor.

Vitlök är valfritt men sätter god smak på lammsteken.

Läs fler tips på varianter och tillbehör i min artikel med tips och tillbehör till lammstek och lammkött.

Vilken lammstek ska man köpa?

Köp gärna svenskt lamm. I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek.

Svenska lamm slaktas på mellan 1 år till 4-6 månader gamla. En del slaktas på våren - dilamm - vårlamm - men de flesta slaktas på hösten från ungefär augusti. Men det finns lamm under hela året.

Köper du fryst lamm så får du planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina.

Lammstek säljs med ben och utan ben.

Lammstek med ben

Med benet kvar går lammsteken snabbare att tillaga eftersom benet leder värmen in i steken.

Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med steksnöre.

På bilden ovan två lammstekar jag benat ur och delat i vardera två delar samt fyllt med hackad vitlök, rosmarin, timjan och svartpeppar.

Vidare binder man upp dem med steksnöre. Kan lagas direkt eller läggas i frysen till senare tillfälle.

Lammstek utan ben

Du kan också köpa lammstek som är urbenad och uppbunden med nät. Om du vill kan du ta bort snöret/nätet och fylla med hackad vitlök, rosmarin, timjan och svartpeppar samt bind om igen.

Eller skär ner snitt i köttet genom nätet och pillar in vitlökar och färska örter.

Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lägg den då med förslagsvis 1 dl rött vin, 2 hackade klyftor vitlök, 2 krm rosmarin eller en kvist färsk rosmarin, något krm timjan samt krm svartpeppar i en skål eller fryspåse att marinera över natten eller några timmar.

Lammstek med stektermometer
Kontrollera gärna innertemperaturen på lammsteken med en stektermometer - lamm är rött vid 57-62 °C. Medium 62-68 °C och välstekt upp mot 70 °C. Tänk på att temperaturen stiger lite efter du tagit ut köttet. Låt det gärna vila några minuter också.

Vintips till lammsteken

Välj ett rött vin med generöst fruktig och kryddig smak ton av fatlagring. Festligare och dyrare men mycket gott - och ett klassiskt val till lamm - är röda viner från Châteauneuf-du-Pape i Rhonedalen i södra Frankrike.

Druvor som Shiraz och Syrah samt Cabernet Sauvignon passar - fråga gärna på Systembolaget efter tips.

  • Shiraz från Australien.
  • Cabernet Sauvignon från Sydafrika
  • Syrah från Rhone Frankrike, ex. Guigal
  • Chateauneuf-du-Pape från Cotes du Rhone ex. E Guigal. Druvor: Grenache, Syrah och Mourvedre.

8 portioner lammstek

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 1,3 kg lammstek utan ben eller räkna 500 gram extra med ben
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 kvistar timjan (eller något krm torkad)
  • 1 kvist rosmarin (eller något krm torkad)
  • 1 dl rött vin

Tillagning

  1. Skala och dela vitlöksklyftorna. Skala och klyfta gul lök.
  2. BENA UR LAMMSTEK MED BEN: Putsa ev. bort synliga hinnor från stekens utsida. Bena ev. ur steken om du önskar det. Skär längs med benet och sedan försiktigt loss köttet från benet så nära du kan. Lägg några vitlöksklyftor i mitten av steken och bind upp den med bomullssnöre.
  3. LAMMSTEK MED BEN: Stick hål in i steken med en liten skalkniv.Tryck halverade vitlökar i hålen i steken.
  4. LAMMSTEK I NÄT: Är steken redan uppbunden så kan du sticka försiktigt mellan snöret och trycka in vitlökar eller pressa dem och gnida in steken runt om.
  5. LAMMSTEK UTAN BEN UTAN NÄT: Lägg några halverade vitlökar i mitten och bind upp lammsteken med bomullssnöre så håller den formen bättre samt steks jämnare.
  6. MARINERA LAMMSTEKEN: Gnid in lammsteken i olivolja, salt, svartpeppar, timjan och rosmarin samt. Lägg i en skål eller påse och tillsätt den klyftade löken och rött vin. Låt gärna lammsteken marinera någon timme eller helst över natten.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Bryn lammsteken runt om i en stekpanna eller stekgryta för smakens skull (gärna i smör eller olivolja).
  9. Lägg över i en ugnsform eller stekgryta. Tillsätt marinaden samt löken.
  10. Stek lammsteken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek. Sätt i en stektermometer som visar köttets innertemperatur. Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt. Jag rekommenderar att ta ut steken vid ca 65 grader. Vid högre temperatur blir köttet gråare och vid 75 till 80 grader är det välstekt. Mot 90 till 100 grader faller köttet lätt isär och det blir mer likt pulled lamm. Det är ibland önskvärt exempelvis med segare fårstekar eller lambshanks. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader när steken är uttagen.
  11. Låt alltid lammsteken vila 10 minuter, gärna inslagen i folie, innan du skär upp den mot köttfibrerna i ca 0,5-1 cm tjocka skivor och serverar på fat eller tallrik.
E-mail
Medel: 4.1 (77 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.