Chokladtryffel med bärsmak

Gör egen chokladtryffel och smaksätt med bär samt rulla i rostad kokos. Sötman i chokladen bryts av härligt med de syrliga aromrika bären. Jättegott med rostad kokos runt också. Bäst passar det med bär som hallon, björnbär, blåbär eller hjortron.

Du kan välja vilka bär du vill, gillar eller har tillgång till att smaksätta denna bärtryffel.

Gillar du inte kokos kan du rulla dem i kakopulver eller finhackad pistage mandel.

20 tryfflar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 125 g mörk choklad, 70 % kakao
  • 125 g mjölkchoklad
  • 75 g björnbär, hallon eller körsbär
  • 0,5 dl grädde
  • 50 g smör
  • 50 g socker
  • 1 dl kakao eller rostad kokos att rulla tryfflarna i

Tillagning

  1. Bryt och finhacka chokladen så gott du kan och lägg den i en mixer eller i en bunke.
  2. Koka upp bär med socker, smör och grädde.
  3. Slå den varma blandningen över chokladen och mixa eller rör tills den smält.
  4. Häll upp i en plastform och kyl ca en timme.
  5. Forma små tryfflar med en sked och händerna, rulla dem i kakao eller rostad kokos.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer