Vaniljmoussetårta med bär
Vaniljmoussetårta med färskost och Digestivekex.
Tillagning
- Krossa kexen och tärna smöret och blanda till en smulig deg i en bunke eller matberedare.
- Klä en rund form cirka 25 cm i diameter med smuldegen. Du kan också göra portionsformar. Lägg då lite kex i botten på varje.
- Vispa vaniljvispen med färskosten.
- Lös upp gelatinbladen och sockret i vatten i en kastrull. Rör och värm tills gelatinbladet smält. Ställ åt sidan att svalna något.
- Tillsätt vattnet med de smälta gelatinbladen och sockret under omrörning till vaniljvispen.
- Häll vaniljmoussen i formen eller formarna.
- Ställ vaniljmoussetårtan svalt i någon timme tills moussen stelnat. Vaniljmoussetårtan håller sig flera dagar övertäckt. Blir också god fryst.
- Servera vaniljmoussetårtan med färska bär på eller bredvid, rårörda bär eller fruktsallad bredvid.
Serveringsförslag
Perfekt till dessert på buffé, midsommar, kräftskiva, midsommar och påsk.
- Servera vaniljmoussetårtan med rikligt med färska bär på eller bredvid. Gott är jordgubbar, färska hallon, röda eller svarta vinbär och blåbär.
- Du kan också servera moussetårtan med rårörda frysta bär likt sylt. Blanda bär med socker efter smak, rör och låt sockret smälta. Gott med frysta bär som blåbär, hallon, jordgubbar, hjortron eller blanda efter smak.
- Eller en fruktsallad med ex. färsk ananas i bitar, färska skivade jordgubbar och tärnad melon.
Jag garnerade med ätliga blomblad från ringblomma också. Annars är lite gröna blad från citronmeliss fint - de finns i affären också att köpa.
Uppskattat näringsvärde per portion: 252 kcal