Vaniljmoussetårta med bär

Introduktion och förberedelse

Vaniljmoussetårta med färskost och Digestivekex.

Serveringsförslag

Perfekt till dessert på buffé, midsommar, kräftskiva, midsommar och påsk.

  • Servera vaniljmoussetårtan med rikligt med färska bär på eller bredvid. Gott är jordgubbar, färska hallon, röda eller svarta vinbär och blåbär.
  • Du kan också servera moussetårtan med rårörda frysta bär likt sylt. Blanda bär med socker efter smak, rör och låt sockret smälta. Gott med frysta bär som blåbär, hallon, jordgubbar, hjortron eller blanda efter smak.
  • Eller en fruktsallad med ex. färsk ananas i bitar, färska skivade jordgubbar och tärnad melon.

Jag garnerade med ätliga blomblad från ringblomma också. Annars är lite gröna blad från citronmeliss fint - de finns i affären också att köpa.

12 portioner vaniljmoussetårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 pkt Digestivekex cirka 400 gram
  • 200 gram smör
  • 2 pkt vaniljvisp
  • 400 gram färskost naturell
  • 6 st gelatinblad
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 liter bär som jordgubbar, hallon eller blåbär (alternativt rårörda bär eller fruktsallad enligt ovan)
  • 12 blad citronmeliss att garnera med

Tillagning

  1. Krossa kexen och tärna smöret och blanda till en smulig deg i en bunke eller matberedare.
  2. Klä en rund form cirka 25 cm i diameter med smuldegen. Du kan också göra portionsformar. Lägg då lite kex i botten på varje.
  3. Vispa vaniljvispen med färskosten.
  4. Lös upp gelatinbladen och sockret i vatten i en kastrull. Rör och värm tills gelatinbladet smält. Ställ åt sidan att svalna något.
  5. Tillsätt vattnet med de smälta gelatinbladen och sockret under omrörning till vaniljvispen.
  6. Häll vaniljmoussen i formen eller formarna.
  7. Ställ vaniljmoussetårtan svalt i någon timme tills moussen stelnat. Vaniljmoussetårtan håller sig flera dagar övertäckt. Blir också god fryst.
  8. Servera vaniljmoussetårtan med färska bär på eller bredvid, rårörda bär eller fruktsallad bredvid.
E-mail
Medel: 4.1 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 252 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-24

Tillbehör och liknande recept:

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt. Vin plus...

Vin till dessert - tips på bästa kombon

Skvätten över i - dessertvin åt alla! En god dessert med ett passande sött vin är som pricken över i...