Vaniljmoussetårta med bär

Vaniljmoussetårta med färskost och Digestivekex. Perfekt till dessert på buffé, midsommar, kräftskiva, midsommar och påsk. Servera vaniljmoussetårtan med rikligt med färska bär på eller bredvid. Gott är jordgubbar, färska hallon, röda eller svarta vinbär och blåbär.

Du kan också servera moussetårtan med rårörda frysta bär likt sylt. Blanda bär med socker efter smak, rör och låt sockret smälta. Gott med frysta bär som blåbär, hallon, jordgubbar, hjortron eller blanda efter smak.

Eller en fruktsallad med ex. färsk ananas i bitar, färska skivade jordgubbar och tärnad melon.

Jag garnerade med ätliga blomblad från ringblomma också. Annars är lite gröna blad från citronmeliss fint - de finns i affären också att köpa.

12 portioner vaniljmoussetårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 pkt Digestivekex cirka 400 gram
  • 200 gram smör
  • 2 pkt vaniljvisp
  • 2 pkt färskost naturell, cirka 200 gram
  • 6 st gelatinblad
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 liter bär som jordgubbar, hallon eller blåbär (alternativt rårörda bär eller fruktsallad enligt ovan)
  • 12 blad citronmeliss att garnera med

Tillagning

  1. Krossa kexen och tärna smöret och blanda till en smulig deg i en bunke eller matberedare.
  2. Klä en rund form cirka 25 cm i diameter med smuldegen. Du kan också göra portionsformar. Lägg då lite kex i botten på varje.
  3. Vispa vaniljvispen med färskosten.
  4. Lös upp gelatinbladen och sockret i vatten i en kastrull. Rör och värm tills gelatinbladet smält. Ställ åt sidan att svalna något.
  5. Tillsätt vattnet med de smälta gelatinbladen och sockret under omrörning till vaniljvispen.
  6. Häll vaniljmoussen i formen eller formarna.
  7. Ställ vaniljmoussetårtan svalt i någon timme tills moussen stelnat. Vaniljmoussetårtan håller sig flera dagar övertäckt. Blir också god fryst.
  8. Servera vaniljmoussetårtan med färska bär på eller bredvid, rårörda bär eller fruktsallad bredvid.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept