Vaniljmoussetårta med bär

Vaniljmoussetårta med färskost och digestivekex. Perfekt till dessert ex. på buffebord, midsommar, kräftskiva och påsk.
Servera vaniljmoussetårtan med rikligt med färska bär på eller bredvid. Ex. skivade jordgubbar, färska hallon, vinbär eller blåbär.
Du kan också servera moussetårtan med rårörda frysta bär likt sylt. Blanda bär med socker efter smak, rör och låt sockret smälta. Gott med blåbär, hallon, jordgubbar, hjortron eller blanda efter smak.
Eller en fruktsallad med ex. färsk ananas i bitar, färska skivade jordgubbar och tärnad melon.

12 portioner vaniljmoussetårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 pkt digestivekex cirka 400 gram
  • 200 gram smör
  • 2 pkt vaniljvisp
  • 2 pkt färskost naturell, cirka 200 gram
  • 6 st gelatinblad
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 liter bär som jordgubbar, hallon eller blåbär (alternativt rårörda bär eller fruktsallad enligt ovan)
  • 12 blad citronmeliss att garnera med

Tillagning

  1. Krossa kexen och tärna smöret och blanda till en smulig deg i en bunke eller matberedare.
  2. Klä en rund form cirka 25 cm i diameter med smuldegen. Du kan också göra portionsformar. Lägg då lite kex i botten på varje.
  3. Vispa vaniljvispen med färskosten.
  4. Lös upp gelatinbladen och sockret i vatten i en kastrull. Rör och värm tills gelatinbladet smält. Ställ åt sidan att svalna något.
  5. Tillsätt vattnet med de smälta gelatinbladen och sockret under omrörning till vaniljvispen.
  6. Häll vaniljmoussen i formen eller formarna.
  7. Ställ vaniljmoussetårtan svalt i någon timme tills moussen stelnat. Vaniljmoussetårtan håller sig flera dagar övertäckt. Blir också god fryst.
  8. Servera vaniljmoussetårtan med färska bär på eller bredvid, rårörda bär eller fruktsallad bredvid.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer