Tonfisksås

Min variant på Tonnato-sås. En tonfisksås med majonnäs, vitlök och sardeller. En kall sås eller dressing. Jag har gillar en lite krämig variant på Tonnato-sås med majonnäs. Sardellerna ger smaken tillsammans med tonfisk. Du kan smaksätta med så mycket sardeller du önskar. 

Tonnatosåsen passar till Vitello Tonnato (kallskuret kött), kycklingfile, grillat, rostbiff, till sallad med skinka och kokt ägg, sallad Nicoise, tomatsallad, grillade grönsaker, kall sås till buffe med mera.

Istället för viit vin kan du ta lite vatten och vitvinsvinäger. Köp MSC-märkt tonfisk.

4 portioner tonfisksås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 burk 200 g tonfisk i olja eller vatten, avrunnen
  • 1 msk kapris
  • 10 sardellfiléer i olja eller enligt tycke
  • 1/2 finhackad eller pressad vitlöksklyfta
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 dl majonnäs

Tillagning

  1. Låt tonfisken rinna av i ett durkslag.
  2. Lägg alla ingredienser till såsen i en matberedare och mixa till en slät sås. Eller rör ihop för hand. Stavmixer går också bra.
  3. Smaka av tonfisksåsen med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat