Tonfisksås

Introduktion och förberedelse

Min variant på Tonnato-sås som är en kall tonfisksås eller dressing smaksatt med majonnäs, vitlök, kapris och sardeller.

Jag gillar en lite krämig variant med majonnäs.

Sardellerna ger smaken tillsammans med tonfisk, vitlök och kapris. Du kan smaksätta med så mycket sardeller du önskar.

Istället för vitt vin kan du ta lite vatten och vitvinsvinäger. Köp MSC-märkt tonfisk.

Serveringsförslag

Tonnatosåsen passar framförallt till Vitello Tonnato med kallskuret stekt kött men också till annat som sås eller dressing exempelvis stekt kallskuren kycklingfilé, grillat, rostbiff, till sallad med skinka och kokt ägg, sallad Nicoise, tomatsallad, grillade grönsaker, kall sås till buffe med mera.

4 portioner tonfisksås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 burk 200 g tonfisk i olja eller vatten, avrunnen
  • 1 msk kapris
  • 10 sardellfiléer i olja eller enligt tycke
  • 1/2 finhackad eller pressad vitlöksklyfta
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 dl majonnäs

Tillagning

  1. Låt tonfisken rinna av i ett durkslag.
  2. Lägg alla ingredienser till såsen i en matberedare och mixa till en slät sås. Eller rör ihop för hand. Stavmixer går också bra.
  3. Smaka av tonfisksåsen med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.