Tonfisksås

Introduktion och förberedelse

Min variant på Tonnato-sås som är en kall tonfisksås eller dressing smaksatt med majonnäs, vitlök, kapris och sardeller.

Jag gillar en lite krämig variant med majonnäs.

Sardellerna ger smaken tillsammans med tonfisk, vitlök och kapris. Du kan smaksätta med så mycket sardeller du önskar.

Istället för vitt vin kan du ta lite vatten och vitvinsvinäger. Köp MSC-märkt tonfisk.

Serveringsförslag

  • Tonnatosåsen passar framförallt till Vitello Tonnato med kallskuret stekt kött.
  • Eller servera som sås eller dressing exempelvis stekt kallskuren kycklingfilé, grillad lax, rostbiff, till sallad med skinka och kokt ägg, sallad Nicoise, tomatsallad, grillade grönsaker, kall sås till buffé med mera.

Tonfisksåsen serverad på fat med kall fläskfilé och kruspersilja samt kapris. Tonfisksåsen serverad som förrätt på fat med kall fläskfilé och kruspersilja samt kapris.

4 portioner tonfisksås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 burk 200 g tonfisk i olja eller vatten, avrunnen
  • 1 msk kapris
  • 10 sardellfiléer i olja eller enligt tycke
  • 1/2 finhackad eller pressad vitlöksklyfta
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 dl majonnäs

Tillagning

  1. Låt tonfisken rinna av i ett durkslag.
  2. Lägg alla ingredienser till såsen i en matberedare och mixa till en slät sås. Eller rör ihop för hand. Stavmixer går också bra.
  3. Smaka av tonfisksåsen med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 433 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-21