Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör

En urbenad lammstek på lite över 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,3 kg räcker till 6 portioner. Med ben kan du räkna ca 1,8 kg för 6 portioner.

Laga gärna en hel stor stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currygryta och servera med ris.

Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.

Gott till är vitlökssmör samt tomathalvor. Ett enkelt tillbehör är att köra tomathalvor mjuka några minuter i mikron med olivolja, torkad dragon, salt och peppar.
 

6 portioner lammstek med klyftpotatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,3 kg lammstek utan ben
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm nykrossad svartpeppar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 kvistar timjan eller några krm torkad timjan
  • 1 kvist rosmarin eller några krm torkad rosmarin
  • 1 pressad citron eller vinäger
  • 12 fasta potatisar
  • 4 msk matolja
  • 200 gram vitlökssmör

Tillagning

  1. Putsa bort synliga hinnor från stekens utsida. Gnid in steken i olivolja, salt, svartpeppar, vitlök, timjan och/eller rosmarin samt citron eller vinäger. Låt marinera någon timme - helst över natten.
  2. Välj en långpanna och följ anvisningarna: Sätt ugnen på 175 grader. Bryn steken runt om för smakens skull (gärna i smör). Salta och peppra ytterligare. Sätt steken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek.
  3. En stektermometer visar köttets innertemperatur. Från 40 grader börjar proteiner koagulera, köttet blir mindre rött och vatten rinna. Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt. Här rekommenderar jag att ta ut steken.
  4. Vid högre temperatur blir köttet gråare och vid 75 till 80 grader är det välstekt, som man säger. Mot 90 till 100 grader löses köttet upp. Det är ibland önskvärt, bland annat med segare fårstekar eller lambshanks.
  5. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader när steken är uttagen. Låt alltid steken vila minst 20 minuter innan du skär upp den.
  6. Tillsätt 10 borstade, klyftade fasta potatisar i samma form runt steken. Vänd i 4 msk rapsolja, salt och peppar. Potatisarna tar ungefär 30 minuter varför det är lagom att tillsätta dem då steken varit inne 50 minuter. Du kan också göra klyftpotatisen i en egen ugnspanna eller ugnsform och ställa över lammsteken i ugnen.
  7. Skär upp steken.
  8. Lägg skivorna på potatisen i en ugnsform eller ugnsplåt.
  9. Klicka över vitlökssmör och ställ under grill tills smöret precis börjat smälta.
  10. Klart att servera.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer