Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör

Introduktion och förberedelse

Bjud på lammstek toppad med vitlökssmör, vitlökssmör, klyftpotatis samt tomathalvor.

En urbenad lammstek på lite över 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,3 kg räcker till 6 portioner. Med ben kan du räkna ca 1,8 kg för 6 portioner.

Laga gärna en hel stor stek och spara det som blir över. Gott att tärna och koka i indisk currygryta och servera med ris.

Ett enkelt tillbehör är att köra tomathalvor mjuka några minuter i mikron med olivolja, torkad dragon, salt och peppar.

Att dricka till

Vintips till lamm är förslagsvis ett rött fylligt vin som lyxigt Chateauneuf-du-Pape; mer prisvärd Syrah från Rhone i Frankrike eller Shiraz från Australien.

6 portioner lammstek med klyftpotatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,3 kg lammstek utan ben
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm nykrossad svartpeppar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 kvistar timjan eller några krm torkad timjan
  • 1 kvist rosmarin eller några krm torkad rosmarin
  • 1 pressad citron eller vinäger
  • 12 fasta potatisar
  • 4 msk matolja
  • 200 gram vitlökssmör

Tillagning

  1. Putsa bort synliga hinnor från stekens utsida. Gnid in steken i olivolja, salt, svartpeppar, vitlök, timjan och/eller rosmarin samt citron eller vinäger. Låt marinera någon timme - helst över natten.
  2. Välj en långpanna och följ anvisningarna: Sätt ugnen på 175 grader. Bryn steken runt om för smakens skull (gärna i smör). Salta och peppra ytterligare. Sätt steken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek.
  3. En stektermometer visar köttets innertemperatur. Från 40 grader börjar proteiner koagulera, köttet blir mindre rött och vatten rinna. Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt. Här rekommenderar jag att ta ut steken.
  4. Vid högre temperatur blir köttet gråare och vid 75 till 80 grader är det välstekt, som man säger. Mot 90 till 100 grader löses köttet upp. Det är ibland önskvärt, bland annat med segare fårstekar eller lambshanks.
  5. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader när steken är uttagen. Låt alltid steken vila minst 20 minuter innan du skär upp den.
  6. Tillsätt 10 borstade, klyftade fasta potatisar i samma form runt steken. Vänd i 4 msk rapsolja, salt och peppar. Potatisarna tar ungefär 30 minuter varför det är lagom att tillsätta dem då steken varit inne 50 minuter. Du kan också göra klyftpotatisen i en egen ugnspanna eller ugnsform och ställa över lammsteken i ugnen.
  7. Skär upp steken.
  8. Lägg skivorna på potatisen i en ugnsform eller ugnsplåt.
  9. Klicka över vitlökssmör och ställ under grill tills smöret precis börjat smälta.
  10. Klart att servera.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept