Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör

En urbenad lammstek på lite över 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,3 kg räcker till 6 portioner. Med ben kan du räkna ca 1,8 kg för 6 portioner.

Laga gärna en hel stor stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currygryta och servera med ris.

Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.

Gott till är vitlökssmör samt tomathalvor. Ett enkelt tillbehör är att köra tomathalvor mjuka några minuter i mikron med olivolja, torkad dragon, salt och peppar.
 

6 portioner lammstek med klyftpotatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,3 kg lammstek utan ben
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm nykrossad svartpeppar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 kvistar timjan eller några krm torkad timjan
  • 1 kvist rosmarin eller några krm torkad rosmarin
  • 1 pressad citron eller vinäger
  • 12 fasta potatisar
  • 4 msk matolja
  • 200 gram vitlökssmör

Tillagning

  1. Putsa bort synliga hinnor från stekens utsida. Gnid in steken i olivolja, salt, svartpeppar, vitlök, timjan och/eller rosmarin samt citron eller vinäger. Låt marinera någon timme - helst över natten.
  2. Välj en långpanna och följ anvisningarna: Sätt ugnen på 175 grader. Bryn steken runt om för smakens skull (gärna i smör). Salta och peppra ytterligare. Sätt steken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek.
  3. En stektermometer visar köttets innertemperatur. Från 40 grader börjar proteiner koagulera, köttet blir mindre rött och vatten rinna. Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt. Här rekommenderar jag att ta ut steken.
  4. Vid högre temperatur blir köttet gråare och vid 75 till 80 grader är det välstekt, som man säger. Mot 90 till 100 grader löses köttet upp. Det är ibland önskvärt, bland annat med segare fårstekar eller lambshanks.
  5. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader när steken är uttagen. Låt alltid steken vila minst 20 minuter innan du skär upp den.
  6. Tillsätt 10 borstade, klyftade fasta potatisar i samma form runt steken. Vänd i 4 msk rapsolja, salt och peppar. Potatisarna tar ungefär 30 minuter varför det är lagom att tillsätta dem då steken varit inne 50 minuter. Du kan också göra klyftpotatisen i en egen ugnspanna eller ugnsform och ställa över lammsteken i ugnen.
  7. Skär upp steken.
  8. Lägg skivorna på potatisen i en ugnsform eller ugnsplåt.
  9. Klicka över vitlökssmör och ställ under grill tills smöret precis börjat smälta.
  10. Klart att servera.
E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer