Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör

En urbenad lammstek på lite över 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,3 kg räcker till 6 portioner. Med ben kan du räkna ca 1,8 kg för 6 portioner.

Laga gärna en hel stor stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currygryta och servera med ris.

Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.

Gott till är vitlökssmör samt tomathalvor. Ett enkelt tillbehör är att köra tomathalvor mjuka några minuter i mikron med olivolja, torkad dragon, salt och peppar.

6 portioner lammstek med klyftpotatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,3 kg lammstek utan ben
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm nykrossad svartpeppar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 kvistar timjan eller några krm torkad timjan
  • 1 kvist rosmarin eller några krm torkad rosmarin
  • 1 pressad citron eller vinäger
  • 12 fasta potatisar
  • 4 msk matolja
  • 200 gram vitlökssmör

Tillagning

  1. Putsa bort synliga hinnor från stekens utsida. Gnid in steken i olivolja, salt, svartpeppar, vitlök, timjan och/eller rosmarin samt citron eller vinäger. Låt marinera någon timme - helst över natten.
  2. Välj en långpanna och följ anvisningarna: Sätt ugnen på 175 grader. Bryn steken runt om för smakens skull (gärna i smör). Salta och peppra ytterligare. Sätt steken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek.
  3. En stektermometer visar köttets innertemperatur. Från 40 grader börjar proteiner koagulera, köttet blir mindre rött och vatten rinna. Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt. Här rekommenderar jag att ta ut steken.
  4. Vid högre temperatur blir köttet gråare och vid 75 till 80 grader är det välstekt, som man säger. Mot 90 till 100 grader löses köttet upp. Det är ibland önskvärt, bland annat med segare fårstekar eller lambshanks.
  5. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader när steken är uttagen. Låt alltid steken vila minst 20 minuter innan du skär upp den.
  6. Tillsätt 10 borstade, klyftade fasta potatisar i samma form runt steken. Vänd i 4 msk rapsolja, salt och peppar. Potatisarna tar ungefär 30 minuter varför det är lagom att tillsätta dem då steken varit inne 50 minuter. Du kan också göra klyftpotatisen i en egen ugnspanna eller ugnsform och ställa över lammsteken i ugnen.
  7. Skär upp steken.
  8. Lägg skivorna på potatisen i en ugnsform eller ugnsplåt.
  9. Klicka över vitlökssmör och ställ under grill tills smöret precis börjat smälta.
  10. Klart att servera.
E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-11-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer