Gubbröra på kavring

Servera klassisk gubbröra på trekanter av kavring. En god förrätt eller rätt till buffé serverade separat med gubbröran i skål och brödet bredvid.

Du kan ta annat mörkt bröd som danskt rågbröd, ankarstock, finskt mörkt bröd eller hembakt rågbröd. Snaps passar till hemlagad gubbröra. Gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering. Räcker till fyra förrätter eller 2 större portioner.

Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter

4 portioner gubbröra på kavring

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 100-150 gram avrunnen ansjovisfilé, en burk
  • 4 hårdkokta ägg, hackade
  • 2 msk dill, finhackad.
  • 2 msk gräslök, finhackad
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk kaviar
  • 2 råa äggulor (valfritt)
  • 1/2 dl creme fraiche (valfritt)
  • 2 msk majonnäs (valfritt)
  • 4 skivor kavring
  • 2 msk smör till kavringen

Tillagning

  1. Koka äggen hårdkokta ca 8 minuters koktid.
  2. Hacka under tiden ansjovis, dill, gräslök och ev. rödlök fint. Lägg i en bunke. Spara lite gräslök till garnering.
  3. Kyl och skala äggen. Hacka dem och tillsätt till bunken. Rör också ner äggulorna (valfritt) och rör ihop.
  4. Blanda ner kaviar, creme fraiche och majonnäs om du vill ha det i.
  5. Hit kan du förbereda gubbröran och förvara i kylen.
  6. När du ska servera gubbröran smörar du kavringen. Skär ev. bort kanter och dela dem i trianglar.
  7. Smaka av gubbröran med kaviar och vitpeppar. Sältan brukar vara tillräcklig från ansjovisen.
  8. Lägg en sked gubbröra på varje kavringsbit samt strö över lite hackad gräslök och servera.
  9. Om du vill kan du smörsteka kavringen och sedan servera gubbröran på varmt knaprigt bröd. Smöra dem då på båda sidor och stek några minuter i en telfonpanna på båda sidor så de får färg. Eller rosta i ugnen på bakplåtspapper på 225 grader några minuter. Vänd efter en stund. Låt svalna något på galler.
E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer