Gubbröra på kavring

Introduktion och förberedelse

Servera klassisk gubbröra på trekanter av kavring. Goda som tilltugg, förrätt eller rätt till buffé. Kan även serveras med bröden separat och gubbröran i skål.

Du kan ta annat mörkt bröd som danskt rågbröd, ankarstock, finskt mörkt bröd eller hembakt rågbröd.

Gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering.

Räcker till åtta snittar; fyra förrätter med två snittar vardera.

Eller 2 större portioner serverade som en lätt lunch med grönsallad till.

Dryckestips

Snaps och kall öl som IPA eller en ljus lager passar till gubbröra. En god alkoholfri öl är Clausthaler.

Kokta ägg

Här hittar du koktider för ägg. I korthet så kokar du hårdkokta ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när vattnet kokat upp tar det 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten så picka och gör hål i ändarna på ägget först och koka i 9-10 minuter.

4 portioner gubbröra på kavring

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 100-150 gram avrunnen ansjovisfilé, en burk
  • 4 hårdkokta ägg, hackade
  • 2 msk dill, finhackad.
  • 2 msk gräslök, finhackad
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk kaviar
  • 2 råa äggulor (valfritt)
  • 1/2 dl creme fraiche (valfritt)
  • 2 msk majonnäs (valfritt)
  • 4 skivor kavring
  • 2 msk smör till kavringen

Tillagning

  1. Koka äggen hårdkokta ca 8 minuters koktid.
  2. Hacka under tiden ansjovis, dill, gräslök och ev. rödlök fint. Lägg i en bunke. Spara lite gräslök till garnering.
  3. Kyl och skala äggen. Hacka dem och tillsätt till bunken. Rör också ner äggulorna (valfritt) och rör ihop.
  4. Blanda ner kaviar, creme fraiche och majonnäs om du vill ha det i.
  5. Hit kan du förbereda gubbröran och förvara i kylen.
  6. När du ska servera gubbröran smörar du kavringen. Skär ev. bort kanter och dela dem i trianglar.
  7. Smaka av gubbröran med kaviar och vitpeppar. Sältan brukar vara tillräcklig från ansjovisen.
  8. Lägg en sked gubbröra på varje kavringsbit samt strö över lite hackad gräslök och servera.
  9. Om du vill kan du smörsteka kavringen och sedan servera gubbröran på varmt knaprigt bröd. Smöra dem då på båda sidor och stek några minuter i en telfonpanna på båda sidor så de får färg. Eller rosta i ugnen på bakplåtspapper på 225 grader några minuter. Vänd efter en stund. Låt svalna något på galler.
E-mail
Medel: 4.3 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.