Gubbröra på kavring

Servera klassisk gubbröra på trekanter av kavring. En god förrätt eller rätt till buffé serverade separat med gubbröran i skål och brödet bredvid.

Du kan ta annat mörkt bröd som danskt rågbröd, ankarstock, finskt mörkt bröd eller hembakt rågbröd. Snaps passar till hemlagad gubbröra. Gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering. Räcker till fyra förrätter eller 2 större portioner.

Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter

4 portioner gubbröra på kavring

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 100-150 gram avrunnen ansjovisfilé, en burk
  • 4 hårdkokta ägg, hackade
  • 2 msk dill, finhackad.
  • 2 msk gräslök, finhackad
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk kaviar
  • 2 råa äggulor (valfritt)
  • 1/2 dl creme fraiche (valfritt)
  • 2 msk majonnäs (valfritt)
  • 4 skivor kavring
  • 2 msk smör till kavringen

Tillagning

  1. Koka äggen hårdkokta ca 8 minuters koktid.
  2. Hacka under tiden ansjovis, dill, gräslök och ev. rödlök fint. Lägg i en bunke. Spara lite gräslök till garnering.
  3. Kyl och skala äggen. Hacka dem och tillsätt till bunken. Rör också ner äggulorna (valfritt) och rör ihop.
  4. Blanda ner kaviar, creme fraiche och majonnäs om du vill ha det i.
  5. Hit kan du förbereda gubbröran och förvara i kylen.
  6. När du ska servera gubbröran smörar du kavringen. Skär ev. bort kanter och dela dem i trianglar.
  7. Smaka av gubbröran med kaviar och vitpeppar. Sältan brukar vara tillräcklig från ansjovisen.
  8. Lägg en sked gubbröra på varje kavringsbit samt strö över lite hackad gräslök och servera.
  9. Om du vill kan du smörsteka kavringen och sedan servera gubbröran på varmt knaprigt bröd. Smöra dem då på båda sidor och stek några minuter i en telfonpanna på båda sidor så de får färg. Eller rosta i ugnen på bakplåtspapper på 225 grader några minuter. Vänd efter en stund. Låt svalna något på galler.
E-mail
Medel: 4.3 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer