Ägghalvor med het räkröra

Introduktion och förberedelse för tillagning

Ägghalvor med het räkröra eller heta räkor är gott till påsk, midsommar, julbord eller svenskt smörgåsbord. Du kan toppa med fina handpillade räkor som på bilden eller ta räkor i lag eller tinade räkor.

Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 12 ägghalvor. Toppar du med handpillade räkor så är ett föslag att ta tre räkor per ägghalva.

Gör gärna några extra ägghalvor om du är osäker på hur många som går åt på buffé, julbord och liknande fester. Ägghalvorna kan förberedas och förvaras i kylen några timmar innan. Vill du förbereda tidigare kan du koka äggen samt blanda räkröran och ha i kylen innan. Sedan är det bara att skala, dela och garnera äggen med räkorna till servering.

Koktider för ägg hittar du här.

6 portioner ägghalvor med het räkröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 6 stora frukostägg
  • 20 gram isbergssallad
  • 150 gram skalade räkor
  • 3 msk majonnäs eller matyoghurt
  • 3 krm cayennepeppar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka ägg. 13 minuter från ljummet vatten brukar bli lagom hårdkokta ägg. Räkna 8 minuter om du lägger dem i kokande vatten.
  2. Skölj äggen i kallt vatten.
  3. Strimla eller plocka isär sallad. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  4. Blanda räkor, majonnäs och cayennepeppar och smaka av räkröran med salt och vitpeppar.
  5. Skala och dela ägg. Lägg upp ägghalvorna på ett fat du som du spridit ut strimlad isbergssallad på.
  6. Toppa ägghalvorna med räkorna. Garnera ev. med lite cayennepeppar vid servering.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 129 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-13

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.