Lammkotletter med vitlök och rosmarin

Här med klyftpotatis, tomatsås, yoghurtsås med fetaost, marinerade vita stora bönor och avokado- och tomatsallad.
Klyftpotatis kan du byta mot potatisgratäng och såserna mot rödvinssås som också passar till lammkotletterna.
Skippar du potatisen och serverar lite mer bönor och sallad till så blir rätten GI eller LCHF.
Stora vita bönor är godast om du kokar dem själv. Koka gärna ett helt paket bönor enligt paket innan och spara resten i frysen uppdelat i fryspåsar. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga först.
Räkna 4 stora eller 8 mindre lammkotletter med ben till fyra portioner.

4 portioner lammkotletter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram lammkotletter med ben
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • Klyftpotatis: 10 fasta potatisar
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tomatsås: 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 krm rosmarin
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • Yoghurtsås med fetaost: 2 dl matyoghurt naturell
  • 50 gram fetaost
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk vatten
  • Marinerade vita bönor: 3 dl kokta stora vita bönor
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk fin olivolja
  • 2 msk fin vinäger, vit- röd- eller balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • Sallad: 2 avokados
  • 8 cocktailtomater
  • 1 msk fin olivolja
  • 1 msk fin vit- eller rödvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och pressa en vitlöksklyfta. Blanda vitlöken med lammkotletterna, rosmarin, salt och peppar i en stor skål. Låt stå och marinera.
  3. Tomatsås: Skala och hacka lök samt vitlök.
  4. Fräs i en kastrull med olivolja och socker någon minut.
  5. Tillsätt de krossade tomaterna, rosmarin, salt och peppar. Låt tomatsåsen koka på låg värme medan du lagar övrigt.
  6. Klyftpotatis: Skala och klyfta potatisarna. Skölj dem i ett durkslag och häll av samt torka dem med lite hushållspapper.
  7. Lägg i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och peppar.
  8. Ugnsstek klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
  9. Marinerade bönor: skala och hacka rödlöken och lägg i en skål. Skala och pressa i vitlök.
  10. Blanda i bönorna med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå.
  11. Sallad: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon och lägg i en skål. Skölj och dela tomater och lägg med avokadon.
  12. Blanda i olivolja, vinäger, salt och peppar.
  13. Stek och bryn lammkotletterna fyra i taget i en stekpanna eller grillpanna 2-3 minuter på varje sida så att de får färg. Du kan också grilla lammkotletterna.
  14. Lägg över i en ugnsfast form.
  15. Ugnsstek lammkotletterna i ugnen i ytterligare 5 minuter.
  16. Fetaostsås: Blanda yoghurten i en skål med smulad fetaost, citron och vatten.
  17. Ta ut och låt lammkotletterna vila några minuter.
  18. Servera lammkotletterna med klyftpotatisen, tomatsåsen, yoghurt- och fetaostsåsen, de marinerade bönorna samt salladen.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer