Lammkotletter med vitlök och rosmarin
Stekta eller grillade lammkotletter får god smak av vitlök och rosmarin.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och pressa en vitlöksklyfta. Blanda vitlöken med lammkotletterna, rosmarin, salt och peppar i en stor skål. Låt stå och marinera.
- Tomatsås: Skala och hacka lök samt vitlök.
- Fräs i en kastrull med olivolja och socker någon minut.
- Tillsätt de krossade tomaterna, rosmarin, salt och peppar. Låt tomatsåsen koka på låg värme medan du lagar övrigt.
- Klyftpotatis: Skala och klyfta potatisarna. Skölj dem i ett durkslag och häll av samt torka dem med lite hushållspapper.
- Lägg i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och peppar.
- Ugnsstek klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
- Marinerade bönor: skala och hacka rödlöken och lägg i en skål. Skala och pressa i vitlök.
- Blanda i bönorna med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå.
- Sallad: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon och lägg i en skål. Skölj och dela tomater och lägg med avokadon.
- Blanda i olivolja, vinäger, salt och peppar.
- Stek och bryn lammkotletterna fyra i taget i en stekpanna eller grillpanna 2-3 minuter på varje sida så att de får färg. Du kan också grilla lammkotletterna på utegrill.
- Lägg över i en ugnsfast form.
- Ugnsstek lammkotletterna i ugnen i ytterligare 5 minuter.
- Fetaostsås: Blanda yoghurten i en skål med smulad fetaost, citron och vatten.
- Ta ut och låt lammkotletterna vila några minuter.
- Servera lammkotletterna med klyftpotatisen, tomatsåsen, yoghurt- och fetaostsåsen, de marinerade bönorna samt salladen.
Serveringsförslag
- Jag serverade med klyftpotatis, tomatsås, yoghurtsås med fetaost, marinerade vita stora bönor och avokado- och tomatsallad.
- Klyftpotatis kan du byta mot potatisgratäng och såserna mot rödvinssås som denna lammfilé.
- Skippar du potatisen och serverar med lite bönor och sallad till så blir rätten GI eller LCHF.
Tips
Stora vita bönor är godast om du kokar dem själv. Koka gärna ett helt paket bönor enligt paket innan och spara resten i frysen uppdelat i fryspåsar. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga först.
Portionsberäkning
Räkna två tunna dubbla eller en tjock dubbel lammkotlett med ben per portion. Vidare kan man ta 3-4 stycken enkla lammkotletter eller lammracks istället för dubbla. Det är mycket ben och fett på kotletterna så du får räkna ca 180-250 gram per portion.
Uppskattat näringsvärde per portion: 464 kcal