4 portioner lammkotletter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram lammkotletter med ben
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • Klyftpotatis: 10 fasta potatisar
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tomatsås: 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 krm rosmarin
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • Yoghurtsås med fetaost: 2 dl matyoghurt naturell
  • 50 gram fetaost
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk vatten
  • Marinerade vita bönor: 3 dl kokta stora vita bönor
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk fin olivolja
  • 2 msk fin vinäger, vit- röd- eller balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • Sallad: 2 avokados
  • 8 cocktailtomater
  • 1 msk fin olivolja
  • 1 msk fin vit- eller rödvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och pressa en vitlöksklyfta. Blanda vitlöken med lammkotletterna, rosmarin, salt och peppar i en stor skål. Låt stå och marinera.
  3. Tomatsås: Skala och hacka lök samt vitlök.
  4. Fräs i en kastrull med olivolja och socker någon minut.
  5. Tillsätt de krossade tomaterna, rosmarin, salt och peppar. Låt tomatsåsen koka på låg värme medan du lagar övrigt.
  6. Klyftpotatis: Skala och klyfta potatisarna. Skölj dem i ett durkslag och häll av samt torka dem med lite hushållspapper.
  7. Lägg i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och peppar.
  8. Ugnsstek klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
  9. Marinerade bönor: skala och hacka rödlöken och lägg i en skål. Skala och pressa i vitlök.
  10. Blanda i bönorna med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå.
  11. Sallad: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon och lägg i en skål. Skölj och dela tomater och lägg med avokadon.
  12. Blanda i olivolja, vinäger, salt och peppar.
  13. Stek och bryn lammkotletterna fyra i taget i en stekpanna eller grillpanna 2-3 minuter på varje sida så att de får färg. Du kan också grilla lammkotletterna på utegrill.
  14. Lägg över i en ugnsfast form.
  15. Ugnsstek lammkotletterna i ugnen i ytterligare 5 minuter.
  16. Fetaostsås: Blanda yoghurten i en skål med smulad fetaost, citron och vatten.
  17. Ta ut och låt lammkotletterna vila några minuter.
  18. Servera lammkotletterna med klyftpotatisen, tomatsåsen, yoghurt- och fetaostsåsen, de marinerade bönorna samt salladen.

Serveringsförslag

  • Jag serverade med klyftpotatis, tomatsås, yoghurtsås med fetaost, marinerade vita stora bönor och avokado- och tomatsallad.
  • Klyftpotatis kan du byta mot potatisgratäng och såserna mot rödvinssås som denna lammfilé.
  • Skippar du potatisen och serverar med lite bönor och sallad till så blir rätten GI eller LCHF.

Tips

Stora vita bönor är godast om du kokar dem själv. Koka gärna ett helt paket bönor enligt paket innan och spara resten i frysen uppdelat i fryspåsar. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga först.

Portionsberäkning

Räkna två tunna dubbla eller en tjock dubbel lammkotlett med ben per portion. Vidare kan man ta 3-4 stycken enkla lammkotletter eller lammracks istället för dubbla. Det är mycket ben och fett på kotletterna så du får räkna ca 180-250 gram per portion.

Jag stekte lammkotleller och serverade med två såser, vita bönor, avokado, tomat och klyftpotatis.
Jag stekte lammkotleller och serverade med två såser, vita bönor, avokado, tomat och klyftpotatis.

E-mail
Medel: 3.7 (39 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 464 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-28