Godis

Här hittar du recept på hemgjort godis - från chokladtryfflar till Mozartkulor, kola, knäck och marmeladgodis

Knäck Gillar du en ljusare tryffel så prova tryffel med nougat, mandelmassa och vit choklad.Kolla längst ner på sidan för en lista på alla recept.

Det sägs att Gustav Vasa var Sveriges första gottegris. Sant är iallafall att han beställde mängder av godis, speciellt hans favorit marsipangodis.

Hälften av medelsvenssons godis är choklad. Kakao fanns inte i Sverige på Gustav Vasas tid men jag är nästan säker på att han hade älskat våra nutida Marzipankulor med nougat, marsipan, marmeladgodis och choklad.

Först på 1600-talet kom kakaon till Sverige och då fanns inga chokladkakor istället var det inne att dricka en kopp choklad på fina chokladfik.

Mozartkulor En av mina personliga favoriter - Mozartkulor kan du göra själv och blir supergoda med sin marsipan, nougat och chokladPå 1800-talet blev sockret billigare med industrialiseringen och sockerbetan. Många kvinnor kokade karameller och sålde på marknader för att dryga ut hushållskassan. En av dessa uppfann polkagrisen och hette Amelia Erikson. En annan hette Tant Augusta och startade ett helt karamellkokeri.

Tyvärr var gamla tiders godis inte bara onyttig för tänderna utan innehöll ofta giftiga färg- och smakämnen - till den grad att många blev sjuka av att äta det.

Så jag tänkte det är bäst att hålla sig till recept på kola, knäck, choklad och marsipangodis. Karamellerna får ni köpa.

Vill du ändå laga karameller behöver du hitta en specialaffär för de essenser man använder. Fråga samtidigt efter recept.

Idag proppar vi i oss över 10 kg godis per år och person - vi är de riktiga gottegrisarna.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages