Ägghalvor med skagenröra
Ägghalvor med skagenröra är lyxiga och festliga. Skagenägg helt enkelt.
Supergoda med handpillade räkor och dill i krämig röra.
Tillagning
- Ta fram och tina räkorna.
- Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Koka upp och koka sedan äggen i 8 minuter.
- Kyl äggen i kallt vatten. Häll av.
- SKAGENRÖRA: Skala räkorna till röran, hacka dem grovt och lägg i en skål.
- Skala även räkor till garnering om du önskar det - ställ undan dessa i kylen.
- Plocka undan 10 små dillvippor till garnering. Ställ i kylen.
- Plocka och hacka resten av dillen fint. Skala, dela och hacka rödlök fint. Tillsätt till skålen med räkor.
- Tillsätt majonnäs och crème fraiche, salt, svartpeppar samt pressad citron. Blanda ihop till en röra. Förvara i kylen.
- Skala och dela äggen i halvor.
- Lägg upp ägghalvorna på en tallrik eller serveringsfat. Gärna på en bädd av strimlad isbergssallad eller finbladig grönsallad.
- Fördela skagenröran på varje ägghalva. Garnera gärna varje ägghalva med 1-2 räkor, en dillvippa samt resten av den finhackade rödlöken.
Serveringsförslag
Passar till sillbord, smörgåsbord, påsk, midsommar eller jul.
Tips
Godast blir det med stora fina handpillade räkor. Köp gärna MSC-märkta räkor.
Varianter
- Du kan byta ut en del av räkorna mot andra skaldjur som kräftstjärtar, krabbkött, hummerkött eller crabsticks.
- Istället för att skala egna räkor kan du köpa 0,5 burk skalade räkor i lag; eller ca 1,5 dl frysta tinade räkor eller andra färska räkor utan skal.
- Du kan öka antalet räkor i röran och till garnering för extra lyxiga ägghalvor.
- Man kan även garnera ägghalvorna med en halv tsk caviar, stenbitsrom, löjrom eller liknande.
Kan förberedas
Du kan förbereda kokta oskalade ägg och skagenröra kvällen innan och förvara i kylen. Vidare kan du ha garnering som dillvippor, hackad lök och skalade räkor i kylen till garneringen.
Portionsberäkning
Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 10 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.
Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal