Ägghalvor med skagenröra

Introduktion och förberedelse

Ägghalvor med skagenröra är lyxiga och festliga. Supergoda med handpillade räkor och dill i krämig röra. Passar till till sillbord, smörgåsbord, påsk, midsommar eller jul.

Skagenägg helt enkelt.

Godast blir det med stora fina handpillade räkor. Köp gärna MSC-märkta räkor.

Varianter

Du kan byta ut en del av räkorna mot andra skaldjur som kräftstjärtar, krabbkött, hummerkött eller crabsticks.

Istället för att skala egna och handpilla räkor med skal kan du köpa 0,5 burk skalade räkor i lag; eller ca 2 dl frysta räkor eller andra färska räkor utan skal.

Ägghalvor med skagenröra på fat
Ägghalvor med skagenröra kan du servera som ovan på en bädd av strimlad isbergssallad eller annan sallad som babyspenat. Vidare är det festligt att toppa med lite handpillade räkor, färsk dill och hackad rödlök.

Portionsberäkning

Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 10 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.

5 portioner ägghalvor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 ägg
  • 100 gram oskalade räkor
  • 3 msk hackad dill
  • 0,5 dl majonnäs
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 tsk pressad citron
  • 3 msk finhackad rödlök

Tillagning

  1. Koka äggen hårda ca 8-9 minuter.
  2. Kyl i kallt vatten.
  3. Gör skagenröran: Skala räkor med skal. Eller krama ur vattnet ur frysta (tinade) räkor. Krama ur vattnet ur räkor i lag. Lägg räkorna i en skål. Sätt undan några fina räkor till garnering - 5-10 stycken.
  4. Hacka dill och rödlök fint.
  5. Tillsätt hackad dill och hackad rödlök. Spara hälften till garnering.
  6. Tillsätt majonnäs och creme fraiche, salt, svartpeppar samt pressad citron. Blanda ihop till en röra.
  7. Skala och dela äggen i halvor.
  8. Lägg upp dem på en tallrik eller serveringsfat.
  9. Fördela skagenröran på varje ägghalva och servera. Garnera ägghalvorna med 1-2 fina räkor samt resten av den finhackade rödlöken och dillen.
E-mail
Medel: 4.1 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer