Ägghalvor med skagenröra

Lite lyxigare ägghalvor som är goda till sillbordet vid påsk, midsommar eller jul. Du kan byta ut alla eller en del av räkorna med andra skaldjur som kräftstjärtar, krabbkött, hummerkött eller crabsticks.
Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 10 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.
Istället för att skala egna räkor kan du köpa 0,5 pkt skalade i lag eller ca 2 dl frysta eller färska räkor utan skal.

5 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 ägg
  • 500 g oskalade räkor
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 dl majonnäs
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 msk finhackad rödlök

Tillagning

  1. Koka äggen hårda ca 8-9 minuter.
  2. Kyl i kallt vatten.
  3. Gör skagenröran: Skala räkor eller krama ur vattnet ur frysta (tinade) räkor eller krama ur vattnet räkor i lag. Lägg dem i en skål.
  4. Tillsätt hackad dill, majonnäs och creme fraiche (eller matyoghurt), salt, svartpeppar, pressad citron samt hackad rödlök.
  5. Blanda ihop till en röra.
  6. Skala och dela äggen i halvor.
  7. Lägg upp dem på en tallrik eller serveringsfat.
  8. Lägg en till två msk skagenröra på varje ägghalva och servera. Garnera ev. ägghalvorna med lite finhackad rödlök och dill.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer