Ägghalvor med skagenröra

Introduktion och förberedelse för tillagning

Ägghalvor med skagenröra. Lite lyxigare ägghalvor som är goda till sillbordet vid påsk, midsommar eller jul. Du kan byta ut alla eller en del av räkorna med andra skaldjur som kräftstjärtar, krabbkött, hummerkött eller crabsticks.

Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 10 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.

Istället för att skala egna räkor kan du köpa 0,5 pkt skalade i lag eller ca 2 dl frysta eller färska räkor utan skal.

5 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 ägg
  • 500 g oskalade räkor
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 dl majonnäs
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 msk finhackad rödlök

Tillagning

  1. Koka äggen hårda ca 8-9 minuter.
  2. Kyl i kallt vatten.
  3. Gör skagenröran: Skala räkor eller krama ur vattnet ur frysta (tinade) räkor eller krama ur vattnet räkor i lag. Lägg dem i en skål.
  4. Tillsätt hackad dill, majonnäs och creme fraiche (eller matyoghurt), salt, svartpeppar, pressad citron samt hackad rödlök.
  5. Blanda ihop till en röra.
  6. Skala och dela äggen i halvor.
  7. Lägg upp dem på en tallrik eller serveringsfat.
  8. Lägg en till två msk skagenröra på varje ägghalva och servera. Garnera ev. ägghalvorna med lite finhackad rödlök och dill.
E-mail
Medel: 4.1 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.