Ägghalvor med skagenröra

Introduktion och förberedelse

Ägghalvor med skagenröra är lyxiga och festliga. Skagenägg helt enkelt.

Supergoda med handpillade räkor och dill i krämig röra.

Serveringsförslag

Passar till sillbord, smörgåsbord, påsk, midsommar eller jul.

Tips

Godast blir det med stora fina handpillade räkor. Köp gärna MSC-märkta räkor.

Varianter

  • Du kan byta ut en del av räkorna mot andra skaldjur som kräftstjärtar, krabbkött, hummerkött eller crabsticks.
  • Istället för att skala egna räkor kan du köpa 0,5 burk skalade räkor i lag; eller ca 1,5 dl frysta tinade räkor eller andra färska räkor utan skal.
  • Du kan öka antalet räkor i röran och till garnering för extra lyxiga ägghalvor.
  • Man kan även garnera ägghalvorna med en halv tsk caviar, stenbitsrom, löjrom eller liknande.

Kan förberedas

Du kan förbereda kokta oskalade ägg och skagenröra kvällen innan och förvara i kylen. Vidare kan du ha garnering som dillvippor, hackad lök och skalade räkor i kylen till garneringen.

Portionsberäkning

Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 10 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.

Ägghalvor med skagenröra på fat
Ägghalvor med skagenröra kan du servera som ovan på en bädd av strimlad isbergssallad eller annan sallad som babyspenat. Vidare är det festligt att toppa med lite handpillade räkor, färsk dill och hackad rödlök.

5 portioner ägghalvor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 ägg M/L
  • 200 gram oskalade frysta räkor 90/120 Large
  • 20 gram färsk dill
  • 3 msk finhackad rödlök
  • 0,5 dl majonnäs
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 tsk pressad citron
  • GARNERING: 10-20 stycken oskalade frysta räkor 90/120 Large, 130-260 gram (valfritt)
  • 50 gram strimlad isbergssallad eller finbladig grönsallad (valfritt)

Tillagning

  1. Ta fram och tina räkorna.
  2. Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Koka upp och koka sedan äggen i 8 minuter.
  3. Kyl äggen i kallt vatten. Häll av.
  4. SKAGENRÖRA: Skala räkorna till röran, hacka dem grovt och lägg i en skål.
  5. Skala även räkor till garnering om du önskar det - ställ undan dessa i kylen.
  6. Plocka undan 10 små dillvippor till garnering. Ställ i kylen.
  7. Plocka och hacka resten av dillen fint. Skala, dela och hacka rödlök fint. Tillsätt till skålen med räkor.
  8. Tillsätt majonnäs och crème fraiche, salt, svartpeppar samt pressad citron. Blanda ihop till en röra. Förvara i kylen.
  9. Skala och dela äggen i halvor.
  10. Lägg upp ägghalvorna på en tallrik eller serveringsfat. Gärna på en bädd av strimlad isbergssallad eller finbladig grönsallad.
  11. Fördela skagenröran på varje ägghalva. Garnera gärna varje ägghalva med 1-2 räkor, en dillvippa samt resten av den finhackade rödlöken.
E-mail
Medel: 4 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-13