Dadlar med pekannötter doppade i choklad

Introduktion och förberedelse

Dadlar med pekannötter doppade i fin mörk 70% choklad. Ett godis med lite vuxnare smaker som. Passar till jul, påsk, buffé eller till en espresso eller avec efter middagen.

Du kan ha valfri sprit i som calvados, konjak, mörk rom, whisky, lagrad tequila eller likör. Har du sprit i så servera ej till barn eller någon som ej vill ha sprit såklart.

Överkurs är att temperera chokladen - då blir chokladen blank och godiset håller sig fint längre och kan förvaras i kylen utan att bli trist i ytan på chokladen. Välj gärna en fin mörk choklad runt 70% som Vahlrona, Lindt, Odense eller liknande.

Istället för pekannötter kan man ta andra nötter som hela hasselnötter, mandel, paranötter eller valnötter.

15 dadlar

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 15 dadlar, med eller utan kärnor
 • 50 gram mandelmassa
 • 15 pekannötter
 • 1 tsk rom, konjak, calvados, likör eller valfri sprit (valfritt - ej till barn)
 • 50 gram mörk choklad 70%

Tillagning

 1. Ta ur kärnorna ur dadlarna om du köpt dadlar med kärnor.
 2. Blanda mandelmassan med spriten om du vill ha spritsmak på den. Smula sönder den och tillsätt spriten och blanda väl i en bunke.
 3. Dela mandelmassan i femton små bitar och rulla dem till typ bollar.
 4. Fyll varje dadel med en bit mandelmassa.
 5. Fäst en pekannöt på varje mandelmasse-dadelbit.
 6. Bryt chokladen i bitar, lägg i ett värmetåligt glas och smält i ett vattenbad (kastrull med sjudande vatten) eller försiktigt i mikron - ta ut och rör då och då.
 7. Förbered ett ark med bakplåtspapper att lägga dadlarna på. Doppa varje dadel halvvägs i den smälta chokladen, lägg att stelna på bakplåtspappret.
 8. Förvara i en burk med lite bakplåtspapper mellan.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.