Påsktårta med hjortronlikör

Påsktårta med mandelbotten och smörkräm smaksatt med hjortonlikör toppat med riven choklad.
Du kan byta ut hjortronlikör mot en tsk kaffepulver för kaffesmak, amaretto samt skållad hackad mandel (mandelsmak) eller någon annan likör efter smak. Du kan också ha smörkrämen naturell med bara vaniljsmak av vaniljsockret.

En påsktårta, ca 10 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 g mandelmassa
  • 4 ägg
  • 100 g mörk choklad
  • 50 vit choklad
  • 200 g mjukt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk hjortronlikör

Tillagning

  1. Sätt ugn på 250 grader.
  2. Skär mandelmassa i tärningar.
  3. Separera äggulor från vitorna.
  4. Vispa ihop mandelmassan med tre äggvitor till en smet (jo en vita blir över så den kan du spara till något annat eller slänga). Matberedare, elvisp eller för hand går bra.
  5. Bred ut mandelsmeten till två stora rundlar ca 24 cm diameter på bakplåtspapper. Rita gärna ut rundlarna innan du brer ut smeten.
  6. Baka mandelbottnarna i ca fem minuter tills mandelmassan fått färg.
  7. Ta ut och låt svalna. Lossa sedan bottnarna från bakplåtspappret med en stekspade.
  8. Fyllningen: Rör under rumsvarmt smör med florsocker till en jämn kräm. Du kan mikra smöret lite om det kommer direkt från kylen - det får dock ej smälta.
  9. Rör ner en äggula i taget i smöret. Rör ner likör eller annan smaksättning.
  10. Riv chokladen grovt på en tallrik.
  11. Dags att lägga ihop tårtan: lägg en botten på ett serveringsfat eller bricka. Ev. med pappret under - klipp eller skär då runt kanten.
  12. Bred på hälften av smörkrämen.
  13. Strö över hälften av chokladen.
  14. Lägg på nästa mandelbotten och bred över sista smörkrämen samt garnera med resten av chokladen.
  15. Förvara påsktårtan övertäckt i kylen om den inte ska serveras direkt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer