Påsktårta med hjortron

Påsktårta med mandelbotten och smörkräm smaksatt med hjortron. Du kan ta hjortronlikör eller hjortronsylt - mylta. Här garnerade med riven vit och vanlig choklad.

Istället för riven choklad kan du toppa tårtan med rostade kokosflakes, kokosflingor, flagad mandel, hackade rostade hasselnötter eller strössel av valfri sort.

12 portioner, en tårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram mandelmassa
  • 4 ägg
  • 100 gram mörk choklad
  • 50 gram vit choklad
  • 200 gram mjukt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk hjortronlikör, mylta eller hjortronsylt

Tillagning

  1. Sätt ugn på 250 grader vanlig ugn.
  2. Skär mandelmassa i tärningar.
  3. Separera äggulor från vitorna.
  4. Vispa ihop mandelmassan med tre äggvitor till en smet (jo en vita blir över så den kan du spara till något annat eller slänga). Matberedare, elvisp eller för hand går bra.
  5. Bred ut mandelsmeten till två stora rundlar ca 24 cm diameter på bakplåtspapper. Rita gärna ut rundlarna innan du brer ut smeten.
  6. Baka mandelbottnarna i ca fem minuter tills mandelmassan fått färg.
  7. Ta ut och låt svalna. Lossa sedan bottnarna från bakplåtspappret med en stekspade.
  8. FYLLNING: Rör under rumsvarmt smör med florsocker till en jämn kräm. Du kan mikra smöret lite om det kommer direkt från kylen - det får dock ej smälta.
  9. Rör ner en äggula i taget i smöret. Rör ner hjortronlikör, hjortronsylt - mylta - eller annan smaksättning.
  10. Riv chokladen grovt på en tallrik.
  11. Dags att lägga ihop tårtan: lägg en botten på ett serveringsfat eller bricka. Ev. med pappret under - klipp eller skär då runt kanten.
  12. Bred på hälften av smörkrämen.
  13. Strö över hälften av chokladen.
  14. Lägg på nästa mandelbotten och bred över sista smörkrämen samt garnera med resten av chokladen.
  15. Förvara påsktårtan övertäckt i kylen om den inte ska serveras direkt.
En gräddad mandelbotten till tårtan
Grädda två runda mandelbottnar till tårtan och låt dem svalna helt.
Smeten till bottnarna innan gräddning
Bred ut mandelsmeten till runda två bottnar på bakplåtspapper i den storlek du vill göra tårtan - förslagsvis ca 24 cm diameter.
Smörkrämen till tårtan i bunke
Smörkrämen till påsktårtan får fin gul färg och god smak av hjortronlikör eller mylta hjortronsylt.

Varianter

Du kan byta ut hjortronlikör mot en tsk kaffepulver för kaffesmak, amaretto samt skållad hackad mandel (mandelsmak) eller någon annan likör som punsch efter smak.

  • Istället för att baka en rund tårta kan du baka en rektangel och skär tårtan i rutor. Bred då ut och grädda två mandelbottnar i storlek som en halv långpanna ca 30x20 cm. Lägg ihop på samma vis som tårtan i receptet nedan. Skär i rutor ca 5x5 cm.
  • Naturell: behåll smörkrämen naturell med bara vaniljsmak.
  • Med citronsmörkräm och rostad flagad mandel.
  • Prova en tårta med chokladsmörkräm och mandel.

Påsktårta med hjortonfyllning
Påsktårta med hjortronfyllning - smörkräm som får fin gul färg och god smak av hjortronlikör eller mylta hjortronsylt.

E-mail
Medel: 3.6 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 247 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25