Laxpudding

Laxpudding med lax, dill och potatis. Laxpudding är en klassiker med skirat smör samt en klyfta citron.
Vanligast är att använda gravad, varmrökt eller kallrökt lax. Färsk lax i skivor går också utmärkt.

5 portioner laxpudding

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 400 gram gravad eller rökt lax i skivor
  • 20 medelstora skivade kokta potatisar
  • 3 dl hackad dill
  • 4 ägg
  • 4 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 100 gram smör
  • 5 klyftor citron
  • 1 dl färsk hackad dill

Tillagning

  1. Koka potatis om du inte har kokt potatis klar. Låt den svalna och skiva den.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rensa och hacka dill.
  4. Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Tillsätt ca 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
  5. Smörj en ugnsform cirka 20x30 cm med smör.
  6. Lägg ett lager skivad potatis underst, varva sedan dill, lax och potatis samt lite vitpeppar samt salt (du behöver något krm salt på varje varv om du använder färsk lax eller rökt lax som ej är salt i smaken). Fortsätt varva upp till kanten av formen. Avsluta med ett lager potatis överst.
  7. Häll över äggstanningen, som ska gå upp till men ej över översta lagret potatis.
  8. Grädda laxpuddingen i 45 - 55 minuter eller tills äggstanningen stelnat och potatisen fått fin färg.
  9. Ta ut laxpuddingen och låt den svalna något.
  10. Koka upp smör i en kastrull och servera skirat smör till laxpuddingen. Om du lägger upp bitar av laxpuddning så kan du hälla över några msk skirat smör.
  11. Skölj och klyfta citron och servera till laxpuddningen.
  12. Garnera ev. laxpuddingen med några kvistar färsk dill.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer