Laxpudding med skirat smör
Laxpudding med skirat smör lagad med rimmad eller gravad lax, skivad kokt potatis, äggstanning samt dill.
En slags lax, dill och potatislåda.
Tillagning
- Skala och koka potatisen hel - det tar ca 30 minuter. Sätt åt sidan att svalna. Man kan också koka potatisen med skal och skala dem efter när de svalnat.
- Skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
- Smörj en ugnsform i storlek som en halv ugnsplåt cirka 20x30 cm med smör.
- Lägg ett lager skivad potatis i botten.
- Strö över dill och peppra.
- Fortsätta att varva och fördela lax, skivad potatis samt hackad dill. Salta och peppra något krm mellan varven. Avsluta med ett lager potatis överst. Du behöver inte något salt om du använder kallrökt, gravad eller rimmad lax.
- Vispa ihop grädden med ägg, salt och vitpeppar i en skål.
- Häll äggstanningen över potatis, lax och dillen i formen. Äggstanningen ska gå upp till men helst ej över översta lagret potatis.
- Lägg gärna några smörklickar på toppen men det är valfritt.
- Grädda laxpuddingen i ugnen på 175 grader i ca 45-50 minuter. Täck över med folie då potatisen börjar brännas. Laxpuddingen är klar när äggstanningen har stelnat och potatisen fått färg.
- Värm och skira smöret i en kastrull. Smöret ska smälta. Det är valfritt att servera skirat smält smör till eller låta smöret få lite färg och bli lätt brynt. Häll upp det smöret i en liten såskanna eller skål till servering. Ta ej med bottensatsen.
- Skölj och skär upp citron i klyftor eller skivor.
- Servera laxpuddingen med det skirade smöret samt citronen. Garnera med dillkvistar eller hackad dill.
- Grönsallad samt knäckebröd med smör är också gott till.
Serveringsförslag
- Servera med skirat smör och citronklyfta.
- Knäckebröd med smör samt gärna en grönsallad eller ta en påse babyspenat och toppa med skivad rödlök, citronsaft samt lite rapsolja som dressing.
Val av lax
- Vanligast är att laga puddingen med gravad, rimmad eller kallrökt lax.
- Färsk lax i skivor, varmrökt eller gravad lax i delar går också utmärkt.
En god resträtt
Laxpudding är en utmärkt resträtt att laga på rester av kokt potatis och lax. Kanske har du rester över från smörgåsbord, julbord, påsk, midsommar eller annan fest.
Koka potatis inna
Du behöver kokt ljummen eller kall potatis så den kan du koka gärna koka dagen innan eller använda rester. Mitt tips är att koka extra potatis till middagen någon dag innan och spara så det blir över till laxpuddingen.
Kan förberedas i god tid
Laxpuddningen är en utmärkt rätt att förbereda och laga i god tid och värmas till servering. Håller sig i kylen och blir bara godare om du lagar den dagen innan.
Varianter
Du kan ha 1 dl fint skivad gul lök eller silverlök i laxpuddingen. Löken kan även smörstekas mjuk på låg värme i 20 minuter innan så blir den mildare och ger extra god smak till laxpuddingen.
Att dricka till
Kall lageröl eller pilsner passar till. Eller alkoholfri öl som Clausthaler.
Uppskattat näringsvärde per portion: 383 kcal