Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor

Introduktion och förberedelse

Bjud på lammstek smaksatt med vitlök och rosmarin; en rödvinssky av stekskyn samt rostad potatis och gratinerade bönor med ost och gräddig sås till.

Serveringsförslag

  • Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin. Jag har ett förslag i receptet eller så kan du laga denna rödvinssås och sila i steksky för smaksättning.
  • Gratinerade bönor i grädde och ost är gott till och blir som en extra sås. Kan bytas mot gratinerad grönkål.
  • Potatisgratäng är annars en klassiker som passar mycket bra till lammsteken - skippa då den gräddiga gratängen men ha gärna lite kokta grönsaker till. Rostad potatis utesluts då också.

Portionsberäkning

En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Med ben kan du räkna 2 kg till 6 portioner.

Laga gärna en hel stek och spara det som blir över samt tärna och frys in. Du kan sedan laga grytor och förslagsvis koka en jättegod lammgryta med indisk currysås.

Att dricka till:

Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.

6 portioner lammstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,5 kg urbenad lammstek
  • 2 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller någon tsk torkad rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart eller vitpeppar
  • Potatistillbehör: 20 små fina potatisar
  • 1 msk matolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller någon tsk torkad rosmarin
  • Rödvinssky: 3 dl köttsky från steken
  • 2 dl rödvin
  • 1 msk socker
  • 1 msk soja
  • 2 msk maizenaredning
  • Gratinerade bönor: 500 gram bönor som gröna bönor, vaxbönor eller haricots verts
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl gratängost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200°C vanlig ugn.
  2. Köper du en lammstek med ben så räkna runt 2 kg lammstek. Skär ett snitt i underdelen av steken längs benet och fortsätt sedan skär bort köttet så nära runt benet du kan med en vass kniv. Fyll med några delade vitlökar och rosmarin, salt och peppar samt knyt ihop steken runt om med steksnöre.
  3. Utan ben: Gnid in steken med olivolja.
  4. Skala och skär vitlöksklyftorna i bitar. Stick med en vass kniv i steken här och där och peta in vitlöksbitarna.
  5. Gnid in lammsteken med salt, peppar och rosmarin.
  6. Sätt in lammsteken mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme. Om du använder stektermometer ska innertemperaturen visa 63-70°C beroende på om du vill ha den rosa eller genomstekt.
  7. Linda in köttet i smörpapper eller folie och låt det ligga och vila ca 10 minuter före servering. Spara på köttskyn.
  8. Värm en kastrull med sockret i botten tills sockret smälter och är ljusbrunt. Häll i vinet (se upp sockret är varmt) samt soja. Låt koka ihop till hälften Tillsätt köttskyn från lammet.
  9. Vispa i maizena redning och koka ihop ytterligare några minuter tills skyn tjocknar något.
  10. Ugnsrosta den tvättade och torkade potatisen, med olja, salt och ev. rosmarinskvistar på i ca 40 minuter i 200°C varm, i en ugnssäker form.
  11. Lägg bönor i en ugnsfast form och häll på grädde, blanda ner en klyfta pressad vitlök, lite salt och vitpeppar. Toppa med ost. Låt få färg i ugnen i 20 minuter (ställ bönorna över potatisen).
  12. Skär upp lammsteken i 0,5 cm tjocka skivor mot köttfibrerna.
  13. Servera med potatis, rödvinssky och gratinerade bönor. Tärnade tomater samt babyspenat är också gott till till lammstek.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 766 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-03