Pannacotta med passionsfrukt

Den söta gräddiga hemlagade pannacottan passar utmärkt med sötsyrlig passionsfrukt. Hemgjord pannacotta är en enkel och perfekt dessert att förbereda innan.

Ska du ha pannacotta till buffe så kan du göra en större sats men fylla mindre portionsformar ex. grappaglas, snapsglas, espressokoppar osv. Fördela lite passionsfrukt i varje.

Att dricka till

Vintips till pannacotta med passionsfrukt är ett sött dessertvin ex. Vin santo, tyskt beerenauslese, franskt sött typ Château d'Yquem, eller billigare Amfora Muscat.

5 portioner pannacotta med passionsfrukt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 3 gelatinblad eller 1,5 tsk gelatinpulver
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk, valfri sort
  • 6 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker eller en halv vaniljstång
  • 5 passionsfrukter
  • 5 formar eller glas på minst 1 dl

Tillagning

  1. Ställ fram fem formar, glas eller koppar att göra pannacottan i. De ska rymma minst 1 dl var.
  2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål i 5 minuter. Använder du gelatinpulver till pannacottan så rör du ut det i en kopp med 1,5 msk vatten och låter svälla i 5 minuter.
  3. Koka under tiden upp grädde och mjölk med socker samt vaniljsocker under omrörning i en stor kastrull - akta så det inte kokar över eller bränns. Ta av från värmen. Använder du vaniljstång så delar du den på längden och skrapar ur fröna ner i mjölken. Tillsätt även stjälkarna som ger smak. Ta upp dem innan du blandar i gelatinet.
  4. Tag upp gelatinbladen från vattnet och vispa i dem i gräddblandningen tills de löst sig (eller vispa i koppen med det blötlagda gelatinpulvret - ta alltihop även vattnet).
  5. Fördela pannacotta-blandningen i formarna.
  6. Ställ att svalna i rumstemperatur och sedan i kylen minst 2 timmar så att de stelnar (har du bråttom kan du ställa dem någon halvtimme i frysen). Pannacottan ska bli fast men krämig - med för mycket gelatin blir pannacottan som gummi och det är inte så gott.
  7. Servera pannacottan med passionsfrukt. Dela passionsfrukterna och skrapa ur innehållet. Fördela på pannacottorna och servera. Om du vill kan du spara en halva passionsfrukt till varje portion och servera bredvid.
  8. Du kan också stjälpa upp pannacottan ur formarna om du önskar och servera med passionsfrukten urgröpt eller halverad på tallrik.
E-mail
Medel: 4.1 (55 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer