Pannacotta med passionsfrukt

Introduktion och förberedelse

Den söta gräddiga hemlagade pannacottan passar utmärkt med sötsyrlig passionsfrukt. Hemgjord pannacotta är en enkel och perfekt dessert att förbereda innan.

Ska du ha pannacotta till buffe så kan du göra en större sats men fylla mindre portionsformar ex. grappaglas, snapsglas, espressokoppar osv. Fördela lite passionsfrukt i varje.

Att dricka till

Vintips till pannacotta med passionsfrukt är ett sött dessertvin ex. Vin santo, tyskt beerenauslese, franskt sött typ Château d'Yquem, eller billigare Amfora Muscat.

5 portioner pannacotta med passionsfrukt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 3 gelatinblad eller 1,5 tsk gelatinpulver
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk, valfri sort
  • 6 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker eller en halv vaniljstång
  • 5 passionsfrukter
  • 5 formar eller glas på minst 1 dl

Tillagning

  1. Ställ fram fem formar, glas eller koppar att göra pannacottan i. De ska rymma minst 1 dl var.
  2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål i 5 minuter. Använder du gelatinpulver till pannacottan så rör du ut det i en kopp med 1,5 msk vatten och låter svälla i 5 minuter.
  3. Koka under tiden upp grädde och mjölk med socker samt vaniljsocker under omrörning i en stor kastrull - akta så det inte kokar över eller bränns. Ta av från värmen. Använder du vaniljstång så delar du den på längden och skrapar ur fröna ner i mjölken. Tillsätt även stjälkarna som ger smak. Ta upp dem innan du blandar i gelatinet.
  4. Tag upp gelatinbladen från vattnet och vispa i dem i gräddblandningen tills de löst sig (eller vispa i koppen med det blötlagda gelatinpulvret - ta alltihop även vattnet).
  5. Fördela pannacotta-blandningen i formarna.
  6. Ställ att svalna i rumstemperatur och sedan i kylen minst 2 timmar så att de stelnar (har du bråttom kan du ställa dem någon halvtimme i frysen). Pannacottan ska bli fast men krämig - med för mycket gelatin blir pannacottan som gummi och det är inte så gott.
  7. Servera pannacottan med passionsfrukt. Dela passionsfrukterna och skrapa ur innehållet. Fördela på pannacottorna och servera. Om du vill kan du spara en halva passionsfrukt till varje portion och servera bredvid.
  8. Du kan också stjälpa upp pannacottan ur formarna om du önskar och servera med passionsfrukten urgröpt eller halverad på tallrik.
E-mail
Medel: 4.1 (66 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer