Ättikslag eller 1-2-3 lag
Ättikslag eller 1-2-3 lag är en sötsur lag som används till inläggningar av olika råvaror.
Tillagning
- Blanda lagen av ättikssprit, socker och vatten.
- Värm upp lagen och rör tills sockret löst sig. Låt den svalna något. Den kan även röras ihop kall tills sockret löst sig.
- Nu kan du använda din ättikslag till det du önskar. Förslagsvis häll över skivad gurka eller kokta skivade rödbetor som du packat i glasburk. Sätt sedan på lock. Låt svalna helt samt låt stå i kylen minst ett dygn.
- OBS häller du het lag i glasburkar så kolla att de tål detta innan så de ej spricker.
Proportioner
Lagen kallas 123-lag eftersom proportionerna är 1 del ättika 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.
Vad passar att lägga in?
- Ättikslag passar är klassiskt att använda till inlagd sill, stekt inlagd strömming, rödbetor, gurka eller annat.
- Vidare passar den till de flesta grönsaker. Skölj, rensa och skala samt skiva eller tärna dem och häll sedan kall eller het lag över.
- Förslag är som på bilden överst inlagd zucchini. Andra förslag är att lägga in potatis, morötter, pumpa, kålrabbi, aubergine, kålrot, vitkål, rödlök och/eller tunt skivad ingefära gott att lägga in.
Smaksättning
- Till gurka och grönsaker passar några skivor pepparrot, någon tsk hel vit- eller svartpeppar, 5 dillkronor utan stam samt 1 msk senapsfrön till gurka och grönsaker.
- Till sill passar några lagerblad, någon tsk kryddpeppar och en halv skivad lök, skivad morot och/eller purjolök.
- Till rödlök passar strimlad chili och tunn skivad färsk ingefära och/eller senapsfrön.
Koka eller rör ihop kall
- Här har jag kokat upp lagen så löser sig sockret snabbare. Lagen kan också kallröras tills sockret löst sig.
- OBS häller du het lag i glasburkar så kolla att de tål detta innan så de ej spricker.
Lätt att öka på
Det som är så smidigt med denna lag är att det är lätt att blanda extra lag om du skulle behöva - så att du har lag som täcker allt i burkarna.
Med 24% ättika
Använder du ättika 24 % så kan du späda ut ättikan först med samma mängd vatten till 12% ättika. En del ättika 24 % och en del vatten. Exempelvis 2,5 dl ättika 24% och blanda med 2,5 dl vatten så får du 5 dl ättika 12%.
Några exempel på proportioner med ättikslag
Så här mycket ättika, socker och vatten behöver du till några vanliga mängder ättikslag. Du kan justera mängden genom att räkna 1 del ättika 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.
Mängd | Ättika 12 % | Socker | Vatten |
ca 4,5 dl | 1 dl | 2 dl | 3 dl |
ca 9 dl | 2 dl | 4 dl | 6 dl |
ca 1,3 liter | 3 dl | 6 dl | 9 dl |
Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal