Ättikslag eller 1-2-3 lag

 Till inlagd sill, stekt inlagd strömming, rödbetor, gurka eller annat. Kallas 123-lag efter de proportioner av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 del vatten. På så vis kan du alltid blanda extra lag om du skulle behöva. 

Detta recept räcker till en 0,5 liters glasburk. Har du mer sill eller grönsaker att lägga in så ökar du mängden lag av 123-lag med vatten, ättika och socker samt kryddor så att du har lag som täcker allt i burkarna.

På bilden inlagd zucchini

3 dl ättikslag

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 dl ättikssprit 12 %
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Blanda lagen av ättikssprit, socker och vatten.
  2. Koka upp lagen och använd den som du önskar ex häll över skivad gurka eller kokta skivade rödbetor som du packat i glasburk.
  3. Sätt sedan på lock. Låt svalna samt låt stå i kylen minst ett dygn.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer