Ättikslag eller 1-2-3 lag

Introduktion och förberedelse

Ättikslag eller 1-2-3 lag används till inlagd sill, stekt inlagd strömming, rödbetor, gurka eller annat.

På bilden överst inlagd zucchini och vidare inlagd sill från grunden.

Lagen kallas 123-lag eftersom proportionerna är 1 del ättika 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.

Koka eller rör ihop kall

Här har jag kokat upp lagen så löser sig sockret snabbare. Lagen ska sedan kallna. Lagen kan också kallröras tills sockret löst sig.

Lätt att öka på

Det som är så smidigt med denna lag är att det är lätt att blanda extra lag om du skulle behöva - så att du har lag som täcker allt i burkarna.

Med 24% ättika

Använder du ättika 24 % så kan du späda ut ättikan först med samma mängd vatten till 12% ättika. En del ättika 24 % och en del vatten. Exempelvis 2,5 dl ättika 24% och blanda med 2,5 dl vatten så får du 5 dl ättika 12%.

Några exempel på proportioner med ättikslag

Så här mycket ättika, socker och vatten behöver du till några vanliga mängder ättikslag. Du kan justera mängden genom att räkna 1 del ättika 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.

Mängd Ättika 12 % Socker Vatten
ca 5 dl 1 dl 2 dl 3 dl
ca 1,1 liter 2 dl 4 dl 6 dl
ca 1,5 liter 3 dl 6 dl 9 dl

    ca 7,5 dl ättikslag

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 20 min
    • Klart på: 30 min

    Ingredienser

    • 1,5 dl ättikssprit 12 %
    • 3 dl strösocker
    • 4,5 dl vatten

    Tillagning

    1. Blanda lagen av ättikssprit, socker och vatten.
    2. Koka upp lagen och använd den som du önskar ex häll över skivad gurka eller kokta skivade rödbetor som du packat i glasburk.
    3. Sätt sedan på lock. Låt svalna samt låt stå i kylen minst ett dygn.
    E-mail
    Medel: 3.4 (16 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20