Ättikslag eller 1-2-3 lag

 Till inlagd sill, stekt inlagd strömming, rödbetor, gurka eller annat. Kallas 123-lag efter de proportioner av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 del vatten. På så vis kan du alltid blanda extra lag om du skulle behöva. 

Detta recept räcker till en 0,5 liters glasburk. Har du mer sill eller grönsaker att lägga in så ökar du mängden lag av 123-lag med vatten, ättika och socker samt kryddor så att du har lag som täcker allt i burkarna.

På bilden inlagd zucchini

3 dl ättikslag

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 dl ättikssprit 12 %
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Blanda lagen av ättikssprit, socker och vatten.
  2. Koka upp lagen och använd den som du önskar ex häll över skivad gurka eller kokta skivade rödbetor som du packat i glasburk.
  3. Sätt sedan på lock. Låt svalna samt låt stå i kylen minst ett dygn.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer