Ättikslag eller 1-2-3 lag

Introduktion och förberedelse

Ättikslag eller 1-2-3 lag används till inlagd sill, stekt inlagd strömming, rödbetor, gurka eller annat.

Kallas 123-lag eftersom proportionerna är 1 del ättika 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten. På så vis kan du alltid blanda extra lag om du skulle behöva.

Här har jag kokat upp lagen så löser sig sockret snabbare. Lagen ska sedan kallna. Lagen kan också kallröras tills sockret löst sig.

Har du mer sill eller grönsaker att lägga in så ökar du mängden lag av 123-lag med vatten, ättika och socker samt kryddor så att du har lag som täcker allt i burkarna.

Använder du ättika 24 % så kan du späda med samma mängd vatten till 12% ättika först. Räkna exempelvis 2,5 dl 24% ättika och blandar med 2,5 dl vatten till 5 dl 12% ättika.

På bilden överst inlagd zucchini och vidare inlagd sill från grunden.

Så här mycket ättika, socker och vatten behöver du till några vanliga mängder ättikslag. Du kan justera mängden genom att räkna 1 del ättika 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.

Mängd Ättika 12 % Socker Vatten
ca 5 dl 1 dl 2 dl 3 dl
ca 1,1 liter 2 dl 4 dl 6 dl
ca 1,5 liter 3 dl 6 dl 9 dl

    ca 7,5 dl ättikslag

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 20 min
    • Klart på: 30 min

    Ingredienser

    • 1,5 dl ättikssprit 12 %
    • 3 dl socker
    • 4,5 dl vatten

    Tillagning

    1. Blanda lagen av ättikssprit, socker och vatten.
    2. Koka upp lagen och använd den som du önskar ex häll över skivad gurka eller kokta skivade rödbetor som du packat i glasburk.
    3. Sätt sedan på lock. Låt svalna samt låt stå i kylen minst ett dygn.
    E-mail
    Medel: 3.5 (11 röster)

    Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-29

    Författare:

    Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

    Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

    Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

    Läs mer

    Gör din egen mozzarella

    Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

    Läs mer

    Recept