Ättikslag eller 1-2-3 lag
Introduktion och förberedelse
Ättikslag eller 1-2-3 lag är en sötsur lag som används till inläggningar av olika råvaror.
Proportioner
Lagen kallas 123-lag eftersom proportionerna är 1 del ättika 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.
Vad passar att lägga in?
- Ättikslag passar är klassiskt att använda till inlagd sill, stekt inlagd strömming, rödbetor, gurka eller annat.
- Vidare passar den till de flesta grönsaker som på bilden överst inlagd zucchini. Fler förslag är morötter, pumpa, kålrabbi, aubergine eller kålrot i tärningar eller stavar. Vidare blir strimlad vitkål, rödlök eller tunt skivad ingefära gott att lägga in.
Koka eller rör ihop kall
Här har jag kokat upp lagen så löser sig sockret snabbare. Lagen ska sedan kallna. Lagen kan också kallröras tills sockret löst sig.
Lätt att öka på
Det som är så smidigt med denna lag är att det är lätt att blanda extra lag om du skulle behöva - så att du har lag som täcker allt i burkarna.
Med 24% ättika
Använder du ättika 24 % så kan du späda ut ättikan först med samma mängd vatten till 12% ättika. En del ättika 24 % och en del vatten. Exempelvis 2,5 dl ättika 24% och blanda med 2,5 dl vatten så får du 5 dl ättika 12%.
Några exempel på proportioner med ättikslag
Så här mycket ättika, socker och vatten behöver du till några vanliga mängder ättikslag. Du kan justera mängden genom att räkna 1 del ättika 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.
Mängd | Ättika 12 % | Socker | Vatten |
ca 5 dl | 1 dl | 2 dl | 3 dl |
ca 1,1 liter | 2 dl | 4 dl | 6 dl |
ca 1,5 liter | 3 dl | 6 dl | 9 dl |
Tillagning
- Blanda lagen av ättikssprit, socker och vatten.
- Koka upp lagen och använd den som du önskar ex häll över skivad gurka eller kokta skivade rödbetor som du packat i glasburk.
- Sätt sedan på lock. Låt svalna samt låt stå i kylen minst ett dygn.
Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal