Ättikslag eller 1-2-3 lag

Ättikslag eller 1-2-3 lag är en sötsur lag som används till inläggningar av olika råvaror.

6,5 dl ättikslag

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl ättikssprit 12 %
  • 3 dl strösocker
  • 4,5 dl vatten

Tillagning

  1. Blanda lagen av ättikssprit, socker och vatten.
  2. Värm upp lagen och rör tills sockret löst sig. Låt den svalna något. Den kan även röras ihop kall tills sockret löst sig.
  3. Nu kan du använda din ättikslag till det du önskar. Förslagsvis häll över skivad gurka eller kokta skivade rödbetor som du packat i glasburk. Sätt sedan på lock. Låt svalna helt samt låt stå i kylen minst ett dygn.
  4. OBS häller du het lag i glasburkar så kolla att de tål detta innan så de ej spricker. 
Häll den varma eller kalla ättikslagen över det du ska lägga in och se till att det täcker.
Häll den varma eller kalla ättikslagen över det du ska lägga in och se till att det täcker.
1-2-3 lag kokt med grönsaker i kastrull
1-2-3 lagen kan du smaksätta och koka upp med strimlad lök, purjolök, kryddpeppar, lagerblad och morot eller andra kryddor och grönsaker efter tycke. Gott till klar inlagd sill med mera.

Proportioner

Lagen kallas 123-lag eftersom proportionerna är 1 del ättika 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.

Vad passar att lägga in?

Smaksättning

  • Till gurka och grönsaker passar några skivor pepparrot, någon tsk hel vit- eller svartpeppar, 5 dillkronor utan stam samt 1 msk senapsfrön till gurka och grönsaker.
  • Till sill passar några lagerblad, någon tsk kryddpeppar och en halv skivad lök, skivad morot och/eller purjolök.
  • Till rödlök passar strimlad chili och tunn skivad färsk ingefära och/eller senapsfrön.

Koka eller rör ihop kall

  • Här har jag kokat upp lagen så löser sig sockret snabbare. Lagen kan också kallröras tills sockret löst sig.
  • OBS häller du het lag i glasburkar så kolla att de tål detta innan så de ej spricker.

Lätt att öka på

Det som är så smidigt med denna lag är att det är lätt att blanda extra lag om du skulle behöva - så att du har lag som täcker allt i burkarna.

Med 24% ättika

Använder du ättika 24 % så kan du späda ut ättikan först med samma mängd vatten till 12% ättika. En del ättika 24 % och en del vatten. Exempelvis 2,5 dl ättika 24% och blanda med 2,5 dl vatten så får du 5 dl ättika 12%.

Några exempel på proportioner med ättikslag

Så här mycket ättika, socker och vatten behöver du till några vanliga mängder ättikslag. Du kan justera mängden genom att räkna 1 del ättika 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.

Mängd Ättika 12 % Socker Vatten
ca 4,5 dl 1 dl 2 dl 3 dl
ca 9 dl 2 dl 4 dl 6 dl
ca 1,3 liter 3 dl 6 dl 9 dl
    E-mail
    Medel: 3.6 (56 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-13