Pasta

Sugen på pasta? Då har du hittat rätt. Här hittar du massor med pastarecept till vardags och fest

Pasta finns i många varianter som spagetti, penne, makaroner, lasagne, tagliatelle, skruvar, fjärilar med mera. Otaliga recept och rätter lagas med pasta. På bilden pasta med nässlor och lax.

Pasta med kyckling Pasta kan varieras på fantastiskt många vis. Den kan vara lyxig och dyr till fest och middag eller billig och enkel till vardags. På bilden pasta med kycklingfilé, pancetta (italienskt bacon) och spenat.

Pasta ger mycket energi och är billig mat. Dessutom enkel och snabb att tillaga.

Industriellt framställd torkad pasta har förändrat våra matvanor i Sverige. Den är lättlagad, kan transporteras samt har lång hållbarhet.

Den 25 oktober varje år kan du passa på att koka lite spagetti för då är det Världspastadagen.

Oroar du dig för högt GI-värde så kan du byta ljus pasta mot fullkornspasta. Själv föredrar jag vanlig pasta kokt al dente - med tuggmotstånd kvar.

Undviker du stora portioner och mycket gräddiga såser samt istället sneglar mot det lättare medelhavsköket med dess grönsaker, olivolja, tomater, vitlök och basilika så blir pasta mycket nyttig mat.

Lite historia

Olika former av pasta har folk ätit i tusentals år. Men mest är det italienarna som på senare tid har spridit pastaköket över världen. Antalet former och recept är numer tusentals.

I Sverige nämns pasta - makaroner - första gången till en soppa i Cajsa vargs kokbok på 1600-talet. Men det var först med insdustrialiseringen vi fick massproducerad pasta och på 50-talet var bland annat makaroner vanligt i svenska hem. Ett av dem var min hos min mamma i Dalarna - hon är inpräntad på stuvade makaroner och lagar det ofta än idag.

Intressant är att tomatsåsen inte mötte pastan förrän under 1800-talet. Tomaten kom till Europa under 1700-talet. Innan dess åts pastan naturell eller med ost.

Lättlagat

Att laga får pastan ett högt betyg. Koka spagetti klarar väl de flesta. Det finns dock lite knep. Använd en hög och stor kastrull samt rikligt med vatten. Till fyra portioner pasta kan du förslagsvis använda en 4 - 5 liters kastrull. Fyll med 3,5 liter vatten. Låt vattnet koka upp. Tillsätt 1-2 matskedar salt. Tillsätt cirka 350 gram pasta och rör om någon gång då och då så att den inte klibbar ihop.

Till såsen eller tillbehören rekommenderar jag en stor panna med höga kanter eller wok-liknande panna. Man kan också laga såsen i en kastrull och sedan blanda i pastan.

Pastapanna Det är blandningen som gör det. En panna, kastrull eller wok med höga kanter är perfekt att blanda pasta och tillbehör.

När du hällt av pastan och så vänder du runt den i pannan så att tillbehör och pasta blandas väl. Då kan du också smaka av med salt, vit- eller svartpeppar, något starkt som cayennepeppar samt örter.

Olika sorter

Pastasorter delas upp i långa och korta. Mest känd och omtyckt är spagettin. Tagliatelle eller bandspagetti är också populära. De passar till det mesta. Bland de korta pastasorterna är penne och makaroner kanske mest känt i Sverige.

Andra vanliga sorter är farfalle som ser ut som fjärilar, fusilli är skruvarna, gnocchi ser ut som snäckskal och maccheroni är jättemakaroner. Formen på dessa gör att såsen fastnar inne i och på pastan. Det är gott när såsen är riklig och litet tjockare. Vilken sort du väljer spelar annars inte så stor roll.

Sju goda pastarätter att prova

Alla mina pastarecept hittar du i listan längst ner på sidan. De flesta recepten är med vanlig torkad pasta. Det går givetvis lika bra att laga med köpt eller hemgjord färsk pasta.

Här är sju tips på lite olika pastarecept jag ofta lagar själv. Samt lite tillbehör och vad man kan dricka till pasta.

Hemgjord pestosås
Färsk basilika växer så det knakar i många trädgårdar och är vanlig i butiken. Tillsammans med pinjenötter, parmesanost, olivolja samt vitlök blir den pesto. Genialiskt gott med spagetti. Passa på och gör en burk att ha i kylen. En röra som är god också till färskpotatis, grillat eller rostad på baguette.

receptnamn Spagetti i enkelt men lyxigt sällskap av riven parmesanost, lufttorkad skinka, färsk chili, basilika och olivolja. Med soltorkad tomat istället för skinka blir pastan vegetarisk.

Spagetti med köttfärssås
Enkelt och gott. En klassiker som kan varieras på många vis och flera har sin egna variant av.

Penne diablo Pasta eller penne diablo med het korv i tomat och vitlök.

Penne diablo
Het pasta med tomatsås och smak av stark korv - här chorizo, vitlök och chili.

Pasta med skaldjur - Frutti di Mare
Pasta frutti di mare med skaldjur och havets frukter med vitvinssås. Ett klassiskt italienskt pastarecept. Lyxig spagetti med vitvinssås, ostsegel och lite blandade skaldjur ex. räkor, crabsticks, kräftstjärtar och/eller pilgrimsmusslor samt lite laxbitar blir pastan Frutti di mare (havets frukter).

Spagetti med korv Pasta är billigt och enkelt. Vad sägs om korv och spagetti för ca 3 kr per portion.

Korv och spagetti
Spagetti med korv eller bacon är en god vardagsrätt. Stekt korv eller bacon i bitar med hackad lök, lite vitlök, ketchup samt lite tabasco passar mycket bra med spagetti. En billig och enkel rätt.

Pasta med filé och grädde
En lyxig pasta med filé, svamp, grädde och lök. Svamppastan blir god med fläskfilé, kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé eller strutsfilé.

Tillbehör till pasta:

Tomatsallad
Med mogna tomater blir tomatsallad bland det godaste man kan ha till pasta.
Lägg upp skivade tomater med hackad rödlök, basilika och eventuellt skivad mozzarella. Sprid över någon matsked olivolja, lite salt, peppar samt några droppar vinäger eller citron.

Här är fler sallader som passar.

Glöm inte brödet

Italienarna är tokiga i bröd och det är ett måste till maten. Gott att skopa upp den sista pastasåsen med. Förslag är baguette eller baka Focaccia i långpanna.

Att dricka till pasta

Att dricka till pasta passar rött eller vitt vin från Italien självklart bäst. Vitt från Frascati eller norra Italien av druvan Chardonnay eller Pinot Grigio smakar bra till samtliga rätter men speciellt skaldjurspastan. Pastan med filé passar med rött från druvan Sangiovese eller Primitivo.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Pages