Spagetti med köttbullar i tomatsås
Italiensk fyllig marinara-tomatsås med köttbullar serverade med spagetti.
Du kan såklart servera annan pasta till.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i cirka tre minuter. Rör om.
- Tillsätt de tomaterna.
- Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i 10-20 minuter på låg värme, gärna längre. Täck med lock så stänker det inte ut så mycket.
- När tomatsåsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering.
- Köttbullar: Blanda ströbröd med vätskan i en stor bunke. Låt svälla några minuter.
- Skala och riv eller finhacka löken. Hackar du löken kan du steka den mjuk i lite smör i en panna.
- Blanda hastigt ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken: Tillsätt köttfärs, vitpeppar, pressad vitlök, socker, salt och ägg. Rör hastigt ihop köttbullesmeten. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
- Provstek en liten klick köttbullesmet och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
- Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt.
- Stek och bryn köttbullarna i smör eller olivolja runt om i en panna.
- Lägg över köttbullarna i tomatsåsen.
- Koka färdigt köttbullarna i 5-10 minuter på låg värme. Akta så du inte rör sönder köttbullarna.
- Koka under tiden pastan enligt paket (spagetti 8-10 minuter). Smaka.
- Nu kan du servera köttbullarna i tomatsås till spagettin. Godast är att hälla av pastan och sedan försiktigt blanda allt i en stor skål eller kastrull. Garnera gärna med riven parmesan.
Tips
- Man kan fuska med köpta färdiga köttbullar och tomatsås men hemgjort tycker jag är godast.
- Riven parmesan är gott att servera till.
- Kan även garneras med färsk basilika eller oregano.
- Istället för burktomater kan du ta ett kilo färska tomater och koka tomatsås med färska tomater.
Uppskattat näringsvärde per portion: 653 kcal