Spagetti med köttbullar i tomatsås

Italiensk fyllig marinara-tomatsås med köttbullar serverade med spagetti. Du kan såklart servera annan pasta till.
Man kan fuska med köpta färdiga köttbullar och tomatsås men hemgjort är godast.
Riven parmesan är gott att servera till spagetti med köttbullar i tomatsås.
Istället för burktomater kan du ta ett kilo färska tomater.
Tomatsås med färska tomater: Skala, kärna ur och hacka tomaterna. Ex. kan du koka upp vatten, skära ett ex i tomaternas topp och sedan koka tomaterna i två minuter, häll av och låt svalna något så kan du dra av skalet. Dela dem sedan och ta ur kärnorna. Hacka sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar. Ett annat sätt är att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss skinnet med en vass kniv och efter det hacka tomatköttet.

4 portioner spagetti med köttbullar i tomatsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 2 burkar hela skalade tomater; krossade tomater eller passerade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller en nypa färsk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • Köttbullar: 400 g nötfärs, blandfärs, viltfärs eller lammfärs
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 4 msk ströbröd
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl grädde, mjölk eller vatten
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i cirka tre minuter. Rör om.
  3. Tillsätt de tomaterna.
  4. Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i 10-20 minuter på låg värme, gärna längre. Täck med lock så stänker det inte ut så mycket.
  5. När tomatsåsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering.
  6. Köttbullar: Blanda ströbröd med vätskan i en stor bunke. Låt svälla några minuter.
  7. Skala och riv eller finhacka löken. Hackar du löken kan du steka den mjuk i lite smör i en panna.
  8. Blanda hastigt ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken: Tillsätt köttfärs, vitpeppar, pressad vitlök, socker, salt och ägg. Rör hastigt ihop köttbullesmeten. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
  9. Provstek en liten klick köttbullesmet och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  10. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt.
  11. Stek och bryn köttbullarna i smör eller olivolja runt om i en panna.
  12. Lägg över köttbullarna i tomatsåsen.
  13. Koka färdigt köttbullarna i 5-10 minuter på låg värme. Akta så du inte rör sönder köttbullarna.
  14. Koka under tiden pastan enligt paket (spagetti 8-10 minuter). Smaka.
  15. Nu kan du servera köttbullarna i tomatsås till spagettin. Godast är att hälla av pastan och sedan försiktigt blanda allt i en stor skål eller kastrull. Garnera gärna med riven parmesan.
E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer