Pasta med musslor

Pasta med musslor, grädde, vitlök och oregano. Musselpastan är god till fest om du använder musslor med skal men det går också bra med frysta musslor utan skal till vardags.
Räkna ca 1 kg musslor med skal till fyra portioner.
Varianter på smaksättning är några gram saffran eller 0,5 tsk curry. Hackad bladpersilja och färsk oregano är också fint i pastan.

4 portioner pasta med musslor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som castellane, penne, spagetti, skruvar, gnocchi, trofie eller valfri sort
  • 500 gram musslor utan skal
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Tina ev. frysta musslor utan skal. Kontrollera musslor med skal så att alla är slutna samt skär bort ev. fula skägg.
  2. Koka upp vatten till pastan.
  3. Börja koka pastan enligt paket 8-12 minuter beroende på sort. Tillsätt någon halv tsk salt och några droppar olivolja. Rör om.
  4. Riv osten.
  5. Skala och hacka vitlöken fint.
  6. Fräs den i oljan med chilin.
  7. Tillsätt musslorna. Använder du musslor med skal så använd en stor kastrull och koka upp dem under lock tills alla öppnat sig. Ev. musslor som ej öppnat sig slänger du.
  8. Tillsätt grädde och vitt vin samt koka upp.
  9. Smaka av med oregano, salt och peppar.
  10. Häll av pastan och blanda med musslorna samt såsen. Tycker du att det blir för mycket musselskal så kan du ta två tredjedelar av musslorna ur skalen innan du blandar allt och bara spara några musslor med skal att synas i pastan.
  11. Garnera med riven parmesan eller grana padano.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer