Pasta med musslor
Pasta med musslor, grädde, vitlök och oregano toppad med parmesan.
Musselpastan är god till fest om du använder musslor med skal men det går också bra med frysta musslor utan skal till vardags.
Räkna ca 1 kg musslor med skal till fyra portioner. Det finns också fina frysta musslor som jag använde till bilden när jag lagade receptet.
Musslor på burk går också men hemkokta eller de frysta blir godast tycker jag.
Tillagning
- Tina ev. frysta musslor utan skal. Kontrollera musslor med skal så att alla är slutna samt skär bort ev. fula skägg.
- Koka upp vatten till pastan.
- Börja koka pastan enligt paket 8-12 minuter beroende på sort. Tillsätt någon halv tsk salt och några droppar olivolja. Rör om.
- Riv osten.
- Skala och hacka vitlöken fint.
- Fräs den i oljan med chilin.
- Tillsätt musslorna. Använder du musslor med skal så använd en stor kastrull och koka upp dem under lock tills alla öppnat sig. Ev. musslor som ej öppnat sig slänger du.
- Tillsätt grädde och vitt vin samt koka upp.
- Smaka av med oregano, salt och peppar.
- Häll av pastan och blanda med musslorna samt såsen. Tycker du att det blir för mycket musselskal så kan du ta två tredjedelar av musslorna ur skalen innan du blandar allt och bara spara några musslor med skal att synas i pastan.
- Garnera med riven parmesan eller grana padano.
Varianter
- Du kan ta valfri pasta som skruvar på bilden eller castellane pastasnäckor, penne, spagetti, skruvar, gnocchi, trofie, tagliatelle eller fettuccine.
- Varianter på smaksättning är några korn saffran eller 0,5 tsk curry.
- Hackad bladpersilja är också gott i pastan.
Att dricka till
Till pastan passar ett vitt vin och förslag är ett ekfatslagrat Chardonnay eller Pinot gris från Alsace.
Uppskattat näringsvärde per portion: 422 kcal