Pasta med musslor

Pasta med musslor, grädde, vitlök och oregano. Musselpastan är god till fest om du använder musslor med skal men det går också bra med frysta musslor utan skal till vardags.
Räkna ca 1 kg musslor med skal till fyra portioner.
Varianter på smaksättning är några gram saffran eller 0,5 tsk curry. Hackad bladpersilja och färsk oregano är också fint i pastan.

4 portioner pasta med musslor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som castellane, penne, spagetti, skruvar, gnocchi, trofie eller valfri sort
  • 500 gram musslor utan skal
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Tina ev. frysta musslor utan skal. Kontrollera musslor med skal så att alla är slutna samt skär bort ev. fula skägg.
  2. Koka upp vatten till pastan.
  3. Börja koka pastan enligt paket 8-12 minuter beroende på sort. Tillsätt någon halv tsk salt och några droppar olivolja. Rör om.
  4. Riv osten.
  5. Skala och hacka vitlöken fint.
  6. Fräs den i oljan med chilin.
  7. Tillsätt musslorna. Använder du musslor med skal så använd en stor kastrull och koka upp dem under lock tills alla öppnat sig. Ev. musslor som ej öppnat sig slänger du.
  8. Tillsätt grädde och vitt vin samt koka upp.
  9. Smaka av med oregano, salt och peppar.
  10. Häll av pastan och blanda med musslorna samt såsen. Tycker du att det blir för mycket musselskal så kan du ta två tredjedelar av musslorna ur skalen innan du blandar allt och bara spara några musslor med skal att synas i pastan.
  11. Garnera med riven parmesan eller grana padano.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer