Filepasta med svamp och grädde

Filépasta. En lyxig pasta med filé, svamp, grädde och lök. Svamppastan blir god med fläskfilé, kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé eller strutsfilé.

4 portioner filépasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 400 g pasta som kokta skruvar, tagliatelle eller penne
  • 500 g filé av fläsk, nöt eller fågel
  • 4 msk olivolja (ta från soltorkade tomater)
  • 10 champinjoner eller valfri svamp
  • 2 vårlökar, en gul lök eller två schalottenlökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • 1 dl hackad färsk basilika eller persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Salt och svartpeppar
  • 0,5 dl riven parmesanost eller grano padano

Tillagning

  1. Skär filén i strimlor och sedan mindre bitstora bitar. Skär gärna snett tvärs mot köttfibrerna.
  2. Skiva eller tärna svamp och hacka lök samt skala och pressa vitlök.
  3. Börja koka pastan enligt paketet.
  4. Bryn köttet i olivolja i en panna med höga kanter.
  5. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  6. Strö över mjöl och rör runt.
  7. Rör ner mjölk och grädde i pannan och koka i 3-4 minuter.
  8. Smaksätt pastasåsen med soja, salt och peppar. Håll varm.
  9. När pastan kokt klart så häll av den. Skölj den inte.
  10. Blanda pastan med såsen direkt i pannan, i en kastrull eller i en skål.
  11. Garnera pastan med riven parmesanost.
  12. Servera gärna lite tomatsallad samt spenatsallad till pastan.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer