Filepasta med svamp och grädde

Filépasta. En lyxig pasta med filé, svamp, grädde och lök. Svamppastan blir god med fläskfilé, kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé eller strutsfilé.

4 portioner filépasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 400 g pasta som kokta skruvar, tagliatelle eller penne
  • 500 g filé av fläsk, nöt eller fågel
  • 4 msk olivolja (ta från soltorkade tomater)
  • 10 champinjoner eller valfri svamp
  • 2 vårlökar, en gul lök eller två schalottenlökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • 1 dl hackad färsk basilika eller persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Salt och svartpeppar
  • 0,5 dl riven parmesanost eller grano padano

Tillagning

  1. Skär filén i strimlor och sedan mindre bitstora bitar. Skär gärna snett tvärs mot köttfibrerna.
  2. Skiva eller tärna svamp och hacka lök samt skala och pressa vitlök.
  3. Börja koka pastan enligt paketet.
  4. Bryn köttet i olivolja i en panna med höga kanter.
  5. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  6. Strö över mjöl och rör runt.
  7. Rör ner mjölk och grädde i pannan och koka i 3-4 minuter.
  8. Smaksätt pastasåsen med soja, salt och peppar. Håll varm.
  9. När pastan kokt klart så häll av den. Skölj den inte.
  10. Blanda pastan med såsen direkt i pannan, i en kastrull eller i en skål.
  11. Garnera pastan med riven parmesanost.
  12. Servera gärna lite tomatsallad samt spenatsallad till pastan.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer