Lasagne med räkor

Lasagne med räkor, tomatsås och Bechamelsås toppad med mozzarella.
Räklasagne är god med en grönsallad med tomatklyftor och senapsdressing till.
Räkna att du behöver runt 16-20 st lasagneplattor (tre-fyra i varje lager vid fyra lager).

4 portioner lasagne med räkor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 300 gram skalade räkor
  • 0,5 pkt lasagneplattor
  • 125 gram riven mozzarella eller valfri ost
  • Tomatsås: 3 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 1 stav selleri
  • 2 burkar krossade tomater
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 3 krm chiliflakes
  • 2 krm timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 msk socker
  • Bechamelsås: 50 gram smör
  • 0,75 dl mjöl
  • 7,5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 krm riven muskot (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Rensa fänkålen och hacka den.
  3. Pressa vitlöken.
  4. Strimla sellerin.
  5. Fräs alltsammans i en tjockbottnad kastrull några minuter.
  6. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, basilika, oregano, timjan, chili, salt, peppar och socker. Rör om. Låt puttra medan du lagar bechamelsåsen (gärna under lock då det annars stänker en del).
  7. Bechamelsåsen: smält smöret och rör ut mjölet i smöret, tillsätt mjölken samt grädden lite i taget under omrörning. Låt koka i tio minuter samt rör då och då. Smaksätt med muskot, salt och peppar.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Hacka räkor grovt. Tillsätt till tomatsåsen.
  10. Bred ut ett tunt lager bechamelsås i botten på en gratängform (ca 35x25 cm) eller två mindre formar.
  11. Täck med 3-4 pastaplattor.
  12. Bred ut en tredjedel av tomat- och skaldjurssåsen och toppa med en tredjedel av den återstående bechamelsåsen samt en fjärdedel av den rivna osten.
  13. Täck med 3-4 pastaplattor.
  14. Bred ut en tredjedel av tomat- och skaldjurssåsen och toppa med en tredjedel av bechamelsåsen samt en fjärdedel av den rivna osten.
  15. Täck med 3-4 pastaplattor.
  16. Bred ut en tredjedel av tomat- och skaldjurssåsen och toppa med en tredjedel av bechamelsåsen samt en fjärdedel av den rivna osten.
  17. Täck med 3-4 pastaplattor och det sista av bechamelsåsen. Vänta med osten.
  18. Grädda lasagnen cirka 25 minuter om såserna är varma när lasagnen läggs ihop. Räkna annars med ca 40-50 minuter.
  19. Strö över den sista osten när det är tio minuter kvar och låt få fin färg.
  20. Ta ut och servera lasagnen med ex. tomat- och grönsallad.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer