Lasagne med räkor
Lasagne med räkor, tomatsås och Bechamelsås toppad med mozzarella.
Tillagning
- Skala och hacka löken.
- Rensa fänkålen och hacka den.
- Pressa vitlöken.
- Strimla sellerin.
- Fräs alltsammans i en tjockbottnad kastrull några minuter.
- Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, basilika, oregano, timjan, chili, salt, peppar och socker. Rör om. Låt puttra medan du lagar bechamelsåsen (gärna under lock då det annars stänker en del).
- Bechamelsåsen: smält smöret och rör ut mjölet i smöret, tillsätt mjölken samt grädden lite i taget under omrörning. Låt koka i tio minuter samt rör då och då. Smaksätt med muskot, salt och peppar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Hacka räkor grovt. Tillsätt till tomatsåsen.
- Bred ut ett tunt lager bechamelsås i botten på en gratängform (ca 35x25 cm) eller två mindre formar.
- Täck med 3-4 pastaplattor.
- Bred ut en tredjedel av tomat- och skaldjurssåsen och toppa med en tredjedel av den återstående bechamelsåsen samt en fjärdedel av den rivna osten.
- Täck med 3-4 pastaplattor.
- Bred ut en tredjedel av tomat- och skaldjurssåsen och toppa med en tredjedel av bechamelsåsen samt en fjärdedel av den rivna osten.
- Täck med 3-4 pastaplattor.
- Bred ut en tredjedel av tomat- och skaldjurssåsen och toppa med en tredjedel av bechamelsåsen samt en fjärdedel av den rivna osten.
- Täck med 3-4 pastaplattor och det sista av bechamelsåsen. Vänta med osten.
- Grädda lasagnen cirka 25 minuter om såserna är varma när lasagnen läggs ihop. Räkna annars med ca 40-50 minuter.
- Strö över den sista osten när det är tio minuter kvar och låt få fin färg.
- Ta ut och servera lasagnen med ex. tomat- och grönsallad.
Serveringsförslag
Räklasagne är god med en grönsallad med tomatklyftor och senapsdressing till.
Tips
Räkna att du behöver runt 16-20 stycken lasagneplattor - tre-fyra i varje lager vid fyra lager.
Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal